KOJE JE NAJZDRAVIJE BILJNO ULJE? Ljudi sa srčanim problemima bi mogli da ga uvrste u ishrani
KOJE JE NAJZDRAVIJE BILJNO ULJE? Ljudi sa srčanim problemima bi mogli da ga uvrste u ishrani
Mnogi tvrde da biljna ulja nisu kao što su nekada bila, ali stižu novi podaci koji su nešto drugačiji.

Često se postavlja pitanje da li je biljno ulje loše za nas, a kao i kod većine rasprava vezanih uz zdravlje, odgovor je komplikovaniji nego što se to naizgled čini.
Izraz “biljno ulje” se odnosi na ulja dobijena iz biljaka poput semenki, orašastih plodova i žitarica. Dakle, to su mešavina ulja.
“Najčešći primeri su sojino ulje, ulje uljane repe, suncokretovo, maslinovo, susamovo, laneno, palmino i ulje od kikirikija”, rekla je registrovana dijetetičarka Medi Paskvarielo.
KOJE JE NAJZDRAVIJE BILJNO ULJE? Ljudi sa srčanim problemima bi mogli da ga uvrste u ishrani
Ova ulja mogu varirati u boji, mirisu, ukusu i idealnoj temperaturi za kuvanje, tako da najbolja primena za kuvanje zavisi od vrste.
Tipična mešavina biljnog ulja je bez mirisa, ukusa i prikladna za kuvanje na visokoj temperaturi, što je čini idealnom opcijom za duboko prženje.
Ne treba da etiketiramo hranu kao “dobru ili lošu” već treba da sagledamo širu sliku.
Inače, biljno ulje nije samo po sebi “loše” za vas, pogotovo jer se koristi u relativno malim količinama.

“Većina ljudi koristi biljno ulje za kuvanje i prelive ili marinade; nećemo otići u ormarić i popiti flašu toga”, ističe Paskvarielo.
Biljno ulje se takođe često koristi za prženu i prerađenu hranu koja nije dobra za zdravlje. Međutim, ako jedete puno ove hrane, “takođe verovatno unosite više šećera, natrijuma i kalorija, dok ne dobijate dovoljno vlakana, proteina ili mikronutrijenata”, objašnjava Paskvarielo.
Drugim rečima jedan sastojak, odnosno biljno ulje, retko je razlog lošeg zdravlja.

“Ako odlučite da uključite biljno ulje u svoju ishranu, ekstra devičansko maslinovo ulje je sjajno mesto za početak. Isto je aromatično i izuzetno svestrano”, kaže Paskvarielo.
Takođe, bogato je mononezasićenim mastima i antioksidansima korisnim za srce.
”Ulje avokada prepuno je mononezasićenih masti i vitamina E”, objašnjava Flek. Takođe ima visoku tačku dimljenja, što ga čini idealnim za niz metoda kuvanja, uključujući pečenje i roštiljanje, zaključuje
Hypetv.rs V.M. Alo.rs
POMAŽE U MRŠAVLJENJU I SMANJUJE RIZIK OD RAKA! Ova namirnica je čuvar našeg zdravlja