EVO KOJE ČORBE SE TRADICIONALNO SPREMAJU ZA USKRS! Važno je da ispoštujete ova pravila!
EVO KOJE ČORBE SE TRADICIONALNO SPREMAJU ZA USKRS! Važno je da ispoštujete ova pravila!

Jedno od tih manje poznatih, ali veoma važnih pravila jeste: za Vaskrs se ne jede pileća supa.
Vaskrs, praznik nad praznicima, osim što ima duboku duhovnu simboliku i obeležava pobedu života nad smrću, nosi sa sobom i brojne običaje i pravila koja se prenose s kolena na koleno.
Da, dobro ste pročitali – iako se pileća supa smatra „klasičnom“ uvodnom čorbom na mnogim slavskim i svečanim trpezama, na Vaskrs ona se zaobilazi, i to sa vrlo specifičnim razlogom.
EVO KOJE ČORBE SE TRADICIONALNO SPREMAJU ZA USKRS! Važno je da ispoštujete ova pravila!
Prema narodnom verovanju koje vuče korene još iz davnih vremena, kokoške i pilići „kopaju po zemlji“, a na Vaskrs ne treba da se išta „rovari“, dira ni uznemirava“. Na ovaj sveti dan zemlja se simbolično odmara – jer je upravo ona bila mesto Hristovog počivanja pre vaskrsenja.
Zato se veruje da jelo od živine, posebno kokošje meso i pileća supa, na Uskrs donosi nemir, brige i “razrovane” odnose u kući. Domaćice koje drže do tradicije uvek će zaobići ovu supu i odlučiti se za nešto drugo.
U duhu praznika i bogate srpske kuhinje, postoji mnogo dostojnih zamena koje su ukusne, izdašne i u potpunosti „po meri“ Vaskrsa.
Teleća čorba
Klasična, kremasta i hranljiva – teleća čorba se često priprema za Uskrs jer je simbol snage, zdravlja i blagostanja.
Sastojci:
– 500 g telećeg mesa (bez kostiju)
– šargarepa
– paškanat
– glavica crnog luka
– krompir
– 2 kašike brašna
– 1 žumance
– 100 ml pavlake za kuvanje ili kisele pavlake
– Veza peršuna
– So, biber, lovorov list, limunov sok
Teleće meso isecite na kocke i stavite da se kuva u 2 l vode sa crnim lukom, šargarepom, paškanatom i jednim listom lovora. Kada omekša, procedite supu. U drugom tiganju napravite zapršku od 2 kašike brašna i malo ulja, pa dodajte malo te supice i razmutite. Sipajte zapršku u čorbu i kuvajte još 10 minuta. Umutite žumance sa pavlakom, pa dodajte u čorbu. Dodajte seckani peršun i nekoliko kapi limunovog soka za svežinu.
EVO KOJE ČORBE SE TRADICIONALNO SPREMAJU ZA USKRS! Važno je da ispoštujete ova pravila!
Goveđa čorba
Mirisna i jaka čorba od govedine predstavlja odličnu zamenu za pileću supu.
Sastojci:
– 500 g goveđeg mesa (plećka ili vrat)
– crni luk
– šargarepa
– 1 kašika brašna
– 1 kašičica mlevene paprike
– So, biber, peršun, lovorov list
Meso isecite na sitnije komade i stavite da se kuva sa crnim lukom i šargarepom. Kad omekša, napravite zapršku od brašna i mlevene paprike. Dodajte zapršku u čorbu i kuvajte još desetak minuta. Na kraju dodajte začine, peršun i po želji malo paradajz-pirea za boju i aromu.
Riblja čorba
U nekim porodicama koje su uz reke, tradicionalno se priprema riblja čorba – kao simbol duhovnog očišćenja i povezanosti sa prirodom.
Sastojci:
– 1 kg mešane rečne ribe
– 2 glavice luka
– 1 šargarepa
– 2 kašike mlevene paprike
– 1-2 ljute papričice
– So, biber, list peršuna, malo belog vina
U velikom loncu propržite sitno seckani crni luk i šargarepu. Dodajte mlevenu papriku i dolijte vodu. Ubacite ribu, dodajte papričicu i kuvajte bez mešanja oko 30–40 minuta. Po želji, dolijte malo belog vina pred kraj za puniji ukus.
POSLE 15 GODINA MIROSLAV ILIĆ SE VRAĆA U ARENU ZAGREB! “Nema dana kad me neko iz Hrvatske ne zove na nastupe”
Na velikoj pozornici Arene Zagreb pridružiće mu se veliki orkestar. Ali i nekoliko slavnih gostiju, koji se drže u tajnosti do poslednjeg dana. A sve kako bi se ova dugoiščekivano veče zaista mogla nazvati spektaklom. Tom prilikom će Miroslav Ilić u Zagrebu proslaviti više od 50 godina uspešne karijere kao što je nedavno napravio u Beogradu.
“Biće to noć puna sećanja jer su već tri generacije stasale uz moje pesme. Jedan sam od retkih izvođača kojem na koncerte dolaze deca, roditelji, bake i dede. Svi žele da zapevaju i popiju. A kad vidim takvu publiku ispred sebe, meni to daje snagu da poletim. Publika me pomlađuje i koliko god imao godina, pevaću i u dubokoj starosti. Dok me god glas bude služio i dok me ne iznesu s pozornice”, istakao je čuveni pevač.
Čitajte Hypetv.rs portal, najbrži portal u Srbiji i regionu sa najvećim rastućim rezultatima i ekskluzivnim vestima. Zapratite nas i na Instagramu, Facebook, Threads!
ČITAJTE NAS I NA HYPETV KANALIMA WHATSAPP, VIBER I TELEGRAM.
HypeTv.rs / Srbija Danas / M.K.