Sa dolaskom zime i jeseni, sve više razmišljamo o imunitetu koji treba još jače zaštititi.

Poznato je da sve bolesti počinju iz stomaka, pa je važno šta sve jedemo u toku dana. No, najvažniji je doručak.
Nutricionistkinja Kortni D’Anđelo i dijetetičarka Loren Manaker otkrile su pet čestih grešaka koje mogu oslabiti imunitet već ujutru. Zapamtite ih kako biste ušli spremni u sezonu prehlada i virusa.
MNOGO ŠEĆERA
Zaslađene žitarice, peciva, zaslađena kafa… sve to dodaje ogromne količine šećera. To može negativno uticati na bela krvna zrnca. Ista su ključna za odbranu od infekcija. Ako doručkujete ovakvom kombinacijom, rizikujete pad imuniteta već prvog dana.
MANJAK VITAMINA D
Jaja, mleko i mlečni proizvodi bogati su vitaminom D, koji je važan za imunitet. Ako ih preskačete u doručku, uskraćujete telo za važan nutrijent koji vam može pomoći da ostanete zdraviji tokom zime. Suplementi su u redu za vas, samo ako se prethodno konsultujete sa lekarom.

IZOSTAVLJANJE PROTEINA
Proteini su gradivni blok imunog sistema. Doručak bogat belančevinama — poput kajgane, jaja ili jogurta sa orašastim plodovima — bolji je izbor od peciva i ugljenih hidrata koji brzo podižu, ali i brzo spuštaju energiju.
MNOGO PRŽENOG
Masna i slana hrana dodatno opterećuje organizam. Već podstiče upalne procese i oslabljuje imunitet. Izbegavajte pržena jela za doručak i birajte blage, hranljive obroke bez dodatne soli.
Pravilno osmišljen doručak može biti vaš prvi odbrambeni zid protiv zime – zato ga nemojte shvatiti olako.
Hypetv.rs V.M./Najzena.alo.rs
PROČITAJTE I
BONUS VIDEO