Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas, 1. novembra 2025. godine, obeležavaju Mitrovske zadušnice.

Uvek padaju u subotu uoči Svetog velikomučenika Dimitrija, Mitrovdana, koji se slavi 8. novembra.
Vernici se ovog dana posebno sećaju svojih pokojnika. Odlazeći na njihova grobna mesta, mole se za njihove duše. U mnogim krajevima postoji običaj da se na groblje iznosi hrana, koja se potom deli sa prisutnima. Pritom se pominje da je to za spas duše preminulih. Sveštenik tada drži opelo, a ukućani uzimaju zrno žita. Bacaju ga na zemlju uz reči: „Večnaja pamjat, laka mu zemlja.“
Na groblje se tradicionalno nosi kuvano žito, crno vino i sveće. Ponegde i druga hrana, pita, pecivo, kafa, kuvana jaja ili pečenje. Veruje se da se svako ko priđe grobu treba poslužiti makar jednim zalogajem, jer je greh odbiti čoveka na Zadušnice.
U nekim krajevima Srbije ovaj praznik se ne obeležava na groblju, već u domu, gde se postavlja trpeza, a sveštenik u crkvi obavlja opelo. Domaćin tada donosi na papiru imena svojih pokojnih predaka kako bi svako bio spomenut u molitvi.
Ovaj praznik nikad se ne obeležava za vreme posta. Hranu za Zadušnice pripremaju isključivo žene, a praznik se nikada ne obeležava u vreme posta. Na trpezi se obično nalaze kolači od belog brašna, prosfore, rakija, vino, pivo ili voda, a negde i žito.
Broj sveća koje se nose na groblje odgovara broju pokojnika koji se pominju. U istočnoj Srbiji vlada verovanje da sveća upaljena na Zadušnice gori sve do sledećih Zadušnica, dok se smatra da će, ako se sveća ne upali, pokojnik godinu dana biti u mraku.
Hypetv.rs V.M./Alo
PROČITAJTE JOŠ: