Omiljeni začin ubrzo bi mogao nestati sa rafova!
Biber nestaje sa rafova
Crni biber, jedan od najkorišćenijih začina u srpskim i svetskim kuhinjama, preti da postane luksuzna roba.

Američki uvoznik začina Majestic Spice upozorava da su globalne zalihe crnog bibera u zrnu značajno opale, dok potražnja ostaje visoka.
Očekuje se rast cena širom sveta, uključujući i tržište Srbije.
Nepredvidivi vremenski uslovi u glavnim zemljama proizvođačima – Indiji, Vijetnamu i Šri Lanci – sve češće ometaju žetvu. Jake kiše i duge suše dovode do smanjenja količine, ali i kvaliteta bibera.
Deo prinosa gubi aromu i više se ne može koristiti u prehrambenoj industriji.
– Klimatske promene utiču i na količinu i na kvalitet. Sve je više bibera bez karakterističnog mirisa i ukusa – piše India Tribune.
Biber nestaje sa rafova
Zbog tržišne nestabilnosti, sve više proizvođača i trgovaca odustaje od gajenja bibera i prelazi na stabilnije kulture.
Činjenica da četiri zemlje proizvode 80% svetskog bibera znači da svaki poremećaj u jednoj od njih ima globalne posledice.
Kako navodi Allrecipes.com, nestašica se već oseća u američkim prodajnim lancima poput Trader Joe’s i Aldi.
– Ne postoji prava zamena za crni biber. Beli biber je blag, a šareni mešavine mogu previše dominirati jelom – navodi Allrecipes.
Kulinarski stručnjaci kao privremenu zamenu preporučuju dimljenu papriku, korijander, kim, kao i sušeno aromatično bilje.
KAKO NESTAŠICA BIBERA UTIČE NA SRBIJU?
Pošto Srbija nema domaću proizvodnju bibera, već se u potpunosti oslanja na uvoz, povećanje svetskih cena automatski dovodi do poskupljenja u maloprodaji. Pakovanja bibera u prahu i u zrnu već su skuplja kod uvoznih i poznatih brendova.
Inače, restorani, pekare i prodavnice širom sveta sve teže nabavljaju osnovni začin. Biber je ključan sastojak u supama, mesnim jelima, marinadama i gotovim proizvodima, pa će nestašica uticati na cene obroka i gotove hrane.
Hypetv.rs V.M./Bizportal