Background adbanner
calendar

Nedelja 24. Avgust, 2025

aktuelno ikonica Aktuelno
GRUPA MUŠKARACA NAPALA MOMKA DOK JE ŠETAO PO DORĆOLU! Navodi se da ima povrede glave i lica MUZIČARU SESTRA UMRLA OD TEŠKE BOLESTI! „Ja se nje ni ne sećam…“ UMRO GLUMAC SERIJE „SOPRANOVI“ U 96. GODINI! „KAKO ONE ZAJEDNO“ Buba Koreli ima i ženu i ljubavnicu, a njih dve se DRUŽE?! ŠOK! Predsednik Srbije o novim ekonomskim merama: Plod zahteva građana, ja vas molim da nam i dalje ukazujete na to šta možemo da uradimo GROBARI SU U DELIRIJUMU! Bivši igrač Lejkersa SLETEO u Beograd! Čim je stigao UČINIO je nešto zbog čega će ga navijači OBOŽAVATI! (FOTO) „REDOVNO GA OTIMA“ Aleksandra Bursać se oglasila iz spavaće sobe, ovako provodi trudničke dane sa 11 godina mlađim mužem! „NEMA ŠANSE DA JE 80% NARODA GLASALO ZA DVA FOLIRANTA!“ Čašćavaju Anđelu i Gastoza nakon rijalitija! Vučić: Smanjenje cene ogrevnog goriva, za ove građane će biti BESPLATNO! ŽENSKA SOLIDARNOST! Pevačica pružila podršku Ani posle nasilja: „Drznuo se da…“ Predsednik: Niže cene za 3.000 proizvoda u 23 grupe – zahvaljujući smanjenju trgovačkih marži „Majka je Eni zamerila…“ Jovan Pejić izneo karte na sto o Zlati i devojki: „Ne želim da moje dete sutra ima razvedene roditelje“ PORODICI IZ SRBIJE PRESELO LETOVANJE! Doživeli veliki stres na granici! „KAO SIRENA“ Pevačica pozirala u bikiniju i sve zaludela top formom! (FOTO) IGOR KOJIĆ SE ZVANIČNO RAZVEO? Evo šta su njegovi najbliži rekli! POZNATO GDE JE BIO RASTA U JEKU SITUACIJE ANE NIKOLIĆ! Pevačicin bivši se provodi ovde sa devojkom! (Foto)

Beogradski kuvar OTKRIO SVE TAJNE RESTORANA KOD NAS: Nakon ovog teksta ako ste ljubitelji restorana NEĆE VAM BITI DOBRO!

Objavio: RHT
21/12/2022 12:45 PM

Zašto da izbegavate ribu početkom nedelje, meso u sosu, divljač i grickalice koje se služi besplatno u većini restorana, otkriva kuvar beogradskog restorana.

Foto: Youtube printscreen/Tasty

Vanja Bjelić, kuvar koji je radio u velikom broju restorana u Beogradu otkriva zašto je prestao da jede meso na ovim mestima, da li je „jelo dana“ uvek sveže, šta se radi sa salatom i hlebom i ko se drži pravila da se „sve koristi i ništa ne baca“.

– U restoranu gde sam ranije radio, nikada nisam jeo. Ni sada kada sam dao otkaz, više ne jedem meso u restoranima, naročito ne piletinu. Svega sam se nagledao, čak i kada se radi o nekim poznatim svetskim lancima restorana. Zbog svega toga sam na kraju dao otkaz i sada radim na mestu gde se poštuju standardi – tvrdi Vanja Bjelić.

Bacanje hrane je veliki gubitak za restoran, pa se događa da se najviše „forsira“ upravo hrana koja je pred istekom roka trajanja. Kada nečemu ističe rok, u većini restorana to će postati specijalitet dana, najčešće u nekom umaku, kaže kuvar za MONDO.

Najgori primer kome sam prisustvovao jeste kada pokušava da se „osveži meso“. Piletina počne da menja miris, to meso se stavi u sodu bikarbonu, kako se ne bi pokvarilo i kako bi povratilo boju. U mleveno meso se stavlja „tona“ soli, bibera i raznih začina, da zamaskiraju da meso nije sveže i da je pred istekom roka. Slične stvari se rade sa povrećem, truli delovi se seku, prebacuje se iz jednog jela u drugo – kaže Vanja Bjelić.

Sada radim u luksuznom restoranu koji drži nivo i gde se takve stvari ne rade, kape i rukavice su obavezne, vodi se računa o isteku roka hrane i sve se neprestano drži u rashladnim vitrinama, kaže sagovornik.

– Ne mora da znači da skupi restorani uvek drže nivo kada je u pitanju hrana, ali uglavnom je tako. Tu može da se jede ‘ljudski’, jer znate da je sve rigorozno. Zapravo, najbolji su restorani koji su specijalizovani za neku vrstu hrane, bilo da je u pitanju samo pečenje, samo pica ili neka druga vrsta jela. Kod onih kod kojih „ima sve“, najčešće ništa nije sveže i sve stoji dugo. Čak i ako restoran ne izgleda naročito ugledno ali prodaje samo pečenje, veće su šanse da ćete tamo pojesti sveže meso nego po drugim restoranima – kaže on.

Kada na meniju imate recimo samo jedno jelo od divljači, nemojte da ga poručujete, jer tu ne postoji šansa da bude svakog dana, za slučaj da se neko odluči baš za to jelo.

– Za pića je slična situacija, nedavno je neko naručio metaksu, grčko piće, koje nam sigurno stoji otvoreno nekoliko godina, jer ga niko ne naručuje. To ne može da bude dobro. S druge strane, to što je neko jelo na meniju, opet nije sasvim sigurno da je sveže, nego već pripremljeno unapred za sledeći dan. U restoranima se takva hrana priprema, pakuje u folije da bude spremna. Po tome kako je meso sečeno, pohovano, može da se shvati koliko dugo stoji i da li je to zapravo bio pileći file, zatim pohovana piletina i zatim piletina u sosu – kaže on.

Riba i krompirići su nešto što nikada ne bi naručio, objašnjava kuvar.

– Ponekad, s obzirom da nije popularna namirnica u većini restorana koji nisu riblji, ova namirnica odstoji „godinama“. Uvek pitajte kojim danima stiže sveža riba. Većina velikih tržišta ribom su zatvorena tokom vikenda, a neki kuvari zato ponedeljkom nude jeftinije obroke od ribe ili nekih morskih plodova. Ja je više ne jedem jer znam da gotovo nigde nije sveža, osim ako nije iz ulova. Ne naručujte krompiriće, friteze se jako retko čiste, ne želite nikad da vidite kako to izgleda i koliko je prljavo. Zamislite da ne perete tiganj mesec dana, a stalno ga koristite – kaže Bjelić.

Pravilo „koristi sve, ne troši ništa“ često se primenjuje i kada od gostiju nešto ostane u tanjiru, što se nije pojelo. Većina ljudi misli da je to šala konobara, ali to se zaista dešava, kaže Bjelić.

– Ako ostane gotovo cela porcija, ona se prebacuje u narednu. Hleb se gotovo uvek vraća sledećem gostu, nekada se samo podgreje. Kikiriki i čips retko su sveži otpakovani, već su verovatno vraćeni iz velike kese gde se svaka činija koja ostane prazni, pa se sutradan sve ponovo puni. Znači, vrlo je moguće da je neko pipkao kikiriki – kaže Bjelić.

Izvor: Mondo

Tagovi:

  • kuvar
  • restoran
  • Tajna
  • Оставите одговор

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

    PRATITE NAS

    HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
    HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
    Background adbanner