Background adbanner
calendar

Petak 27. Decembar, 2024

aktuelno ikonica Aktuelno
Godišnji horoskop: 2025. godina za PREOKRET MAJA MARINKOVIĆ PRE OPERACIJA! Niko je ne bi prepoznao, procurila šok fotka iz prošlosti (FOTO) “NEĆE MILICA TRPETI DA JOJ DETE NE VIĐA OCA” Ona je oplela po Terzi zbog ponašanja u rijalitiju, pa brutalno udarila na Sofiju Janićijević! EVO KOLIKO KALORIJA IMA RUSKA SALATA! Nakon ovoga ćete se zapitati da li je dobar izbor za vas BRITNI SPIRS PROSLAVILA BOŽIĆ SA SINOM: Pevačica je godinama čekala na ovaj trenutak! (VIDEO) STRAVIČNE VESTI SA ČUVENE TRKE! Dva takmičara IZGUBILA život! Ne jedna, ne dve, nego 20 GODINA SREĆE SAMO ZA JEDAN ZNAK Zodijaka: Sve će im ići od ruke, voleće, pare će se lepiti za njih, procvetaće NAVIJAČI HTELI NJEGOV LINČ! Dao gol za pobedu, pa PROVOCIRAO! Nastao je HAOS! (VIDEO) “HOĆE DA IM PRAVI SVAĐU!” Rada Vasić udarila na Luku, pa otkrila da li se on dopada Ani! Skida se kao od šale, kada dodate ovaj sastojak: U 3 poteza očistićete kuvano jaje, LJUSKA SE ODVAJA SAMA (VIDEO) EVO KOLIKO GODINA ZAPRAVO IMA ANELI AHMIĆ! Nema završenu srednju školu, mnogi ne mogu da poveruju! AKCIJA PARTIZANA ODUŠEVILA SRBIJU! Iznenadni gosti na treningu! Kapiten se odmah OGLASIO! OTKRIVENO KO ZA NOVU GODINU ULAZI U RIJALITI! On kada je bude video moraće da raskine sa njenom ćerkom ZAUVEK: Ludilo u najavi VATRA BUKNULA ISPRED JANJUŠA U RESTORANU: Bivši rijaliti učesnik pokazao šta mu se dogodilo! OVAKO IZGLEDA BIVŠI MUŽ ALEKSANDRE RADOVIĆ: Ponovo je u braku sa pevačicom, a mnog kažu da više ne liči na sebe! (FOTO) “SOFIJA JE GLAVNI GRAD MAKEDONIJE, A ANA KARENJINA JE PISAC” Skalodalozni blamovi učesnice rijalitija, ne zna osnovne stvari!

SRBI NAJVIŠE VOLE DA JEDU AJVAR! Evo u zašto

Objavio: RHT
23/11/2022 5:15 PM

Često je drag i onima koji ne vole povrće i salate, pa nadoknađuje vitamine

Foto: Screenshot Youtube

Reč ajvar potiče od turske reči „havyar“ što u prevodu znači „povrtna ikra ili kavijar“. Po samom izgledu ovog umaka može se primetiti da malo i podseća na kavijar, pa je nekada to bila druga reč za ovo domaće balkansko jelo.

Ajvar je počeo lokalno da se proizvodi na više mesta, ali je početak njegove ravnomernije i stalne i veće proizvodnje bio onemogućen zbog raznih nesuglasica. U to vreme, proizvodio se u domaćim radinostima, te se prodavao i počeo služivati u beogradskim restoranima, kao poznati jugoslovenski specijalni dodatak jelima.

Ajvar je bogat vitaminom C, koji se nalazi u paprikama, a poboljšava imunitet i celokupno funkcionisanje organizma. Bogat je i vitaminom A, koga ima u paradajzu. Patlidžan obezbeđuje potrebnu količinu vitamina B2 i folne kiseline. Ajvar takođe sadrži korisnu količinu vlakana. Često je drag i onima koji ne vole povrće i salate, pa nadoknađuje vitamine.

Kako se pravi ajvar

Ajvar se pravi od nekoliko vrsta paprike, paradajza, patlidžana, luka i začina. Postoji u blagoj i ljutoj verziji. Postoji puno recepata i varijacija ajvara, ali neki od sastojaka, kao što su crvene paprike, patlidžan, beli luk i ulje su neizostavni u svakom od njih. Bez ovih sastojaka, pravi domaći ajvar ne bi bio to što jeste.

Domaći ajvar pravi se od prethodno pečenih paprika i patlidžana u pećnici ili pak, otvorenoj vatri. Posle pečenja, paprike i patlidžani moraju se odložiti nešto vremena da se ohlade, da bi se omogućilo lakše odvajanje mesa od kože i semena.

Preostalo pečeno meso se sitni ili melje mašinama, sličnim za mlevenje mesa, a onda se stavljaju u velike lonce. Takvoj smesi od povrća dodaje se ulje (najčešće suncokretovo) i beli luk, te ostali začini, a onda se kuvaju više sati na veoma laganoj vatri uz stalno povremeno mešanje.

Potrebno je obratiti pažnju na temperature kuvanja, jer vrlo lako može doći do zagorevanja, što u potpunosti upropaštava ukus i kvalitet jela. Kuvanje ajvara nekoliko sati dovodi do postepenog isparavanja vode, što na kraju daje jelu jedinstvenu konzistentnost. Shodno tome, ukus ajvara u ustima treba da ima osećaj, pomalo masnog, začinjenog i ukusnog homogenog sastava.

Reklo bi se da je sve ovo veoma lako izvesti, ali ustvari nije. Peripetije izrade domaćeg ajvara zahtevaju puno pažnje, vremena i fizičkog rada. Praksa je ključna reč u proizvodnji ovog slasnog jela. Starije generacije domaćica su iz godine u godinu pravile ajvar kao zimnicu i prenosile su svoje znanje kuvanja ajvara narednim generacijama. Zbog toga ajvar ima status poznatog domaćeg specijaliteta.

Sa druge strane, industrijski ajvar, koji se danas proizvodi, obično ne nosi stepen kvaliteta, kao domaći ajvar. Iako postoji mnogo fabričkih verzija ajvara, razlika se uvek oseti. Kod industrijskog ajvara, u većini slučajeva, paprike ili patlidžani se ne gule, što znatno umanjuje okus i kvalitet. Dodaju se i konzervansi, da bi se pospešio rok upotrebe. Mogu biti prisutni i razni aditivi koji pojačavaju ukus i boju proizvoda.

Izvor: espreso.co.rs

Tagovi:

  • ajvar
  • srbi
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

    PRATITE NAS

    HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
    HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
    Background adbanner