Background adbanner
calendar

Petak 20. Jun, 2025

aktuelno ikonica Aktuelno
Četiri para imena ispalo iz takmičenja za Ekspo maskotu TRENER ZVEZDE TRLJA RUKE! Milojeviću stigao tandem POJAČANJA! „ONA JE…“ Otac Bake Praseta se oglasio o njegovoj DRAMI SA ANJOM BLA, evo šta je poručio! „OBUZELO GA JE ZLO…“ Hitno oglašavanje Anje Bla o Baka Prasetu, iznela ŠOKANTNE DETALJE! JEZIVA SCENA NA SAVI! Mrtvački sanduk plutao kroz Beograd ZEMLJOTRES POGODIO GRČKU: Jako se treslo u omiljenom letovalištu mnogih Srba, ovo su DETALJI „BIĆE SA MNOM ILI U GROBU“ Rijaliti učesnica sve ŠOKIRALA JEZIVIM REČIMA, ne da momku da diše: „Ja sam njegov robovlasnik“ ŠOK ODLUKA ĐOLETA ĐOGANIJA NAKON PORODIČNOG SKANDALA! Denser stavio tačku i REKAO KRAJ MANEKENKA SE RAZVELA POSLE MESEC DANA BRAKA, a upoznali su se pod ovim okolnostima: „Jesi li ti normalna?!“ Ekskluzivno! Deniz Dejm otkrila šokantne detalje GRUPNJAKA sa Gastozom, Milicom, Borom i Filipom: „Svi su bili sa svima!“ (VIDEO) ANELI AHMIĆ MOŽE DA ODAHNE! Ona je i dalje njena velika podrška! Milica Veličković nikada surovija?! UŽAS KOD SAJMA! Automobil probio zaštitnu ogradu i ZAKUCAO SE u vozilo u kontra smeru (FOTO) PRIMEĆEN OGROMAN KIT KOD DUBROVNIKA! CITY HYPE! Vesna Dedić promovisala svoj novi roman! Barbi Afrika o drami između Bake Praseta i Anje Bla! Jelena Kostov o Darku Laziću! (VIDEO) Gastozov drug otkriva tajne: „Veza Anđele i Gastoza će opstati nakon rijalitija!“ (VIDEO)

SRBI NAJVIŠE VOLE DA JEDU AJVAR! Evo u zašto

Objavio: RHT
23/11/2022 5:15 PM

Često je drag i onima koji ne vole povrće i salate, pa nadoknađuje vitamine

Foto: Screenshot Youtube

Reč ajvar potiče od turske reči „havyar“ što u prevodu znači „povrtna ikra ili kavijar“. Po samom izgledu ovog umaka može se primetiti da malo i podseća na kavijar, pa je nekada to bila druga reč za ovo domaće balkansko jelo.

Ajvar je počeo lokalno da se proizvodi na više mesta, ali je početak njegove ravnomernije i stalne i veće proizvodnje bio onemogućen zbog raznih nesuglasica. U to vreme, proizvodio se u domaćim radinostima, te se prodavao i počeo služivati u beogradskim restoranima, kao poznati jugoslovenski specijalni dodatak jelima.

Ajvar je bogat vitaminom C, koji se nalazi u paprikama, a poboljšava imunitet i celokupno funkcionisanje organizma. Bogat je i vitaminom A, koga ima u paradajzu. Patlidžan obezbeđuje potrebnu količinu vitamina B2 i folne kiseline. Ajvar takođe sadrži korisnu količinu vlakana. Često je drag i onima koji ne vole povrće i salate, pa nadoknađuje vitamine.

Kako se pravi ajvar

Ajvar se pravi od nekoliko vrsta paprike, paradajza, patlidžana, luka i začina. Postoji u blagoj i ljutoj verziji. Postoji puno recepata i varijacija ajvara, ali neki od sastojaka, kao što su crvene paprike, patlidžan, beli luk i ulje su neizostavni u svakom od njih. Bez ovih sastojaka, pravi domaći ajvar ne bi bio to što jeste.

Domaći ajvar pravi se od prethodno pečenih paprika i patlidžana u pećnici ili pak, otvorenoj vatri. Posle pečenja, paprike i patlidžani moraju se odložiti nešto vremena da se ohlade, da bi se omogućilo lakše odvajanje mesa od kože i semena.

Preostalo pečeno meso se sitni ili melje mašinama, sličnim za mlevenje mesa, a onda se stavljaju u velike lonce. Takvoj smesi od povrća dodaje se ulje (najčešće suncokretovo) i beli luk, te ostali začini, a onda se kuvaju više sati na veoma laganoj vatri uz stalno povremeno mešanje.

Potrebno je obratiti pažnju na temperature kuvanja, jer vrlo lako može doći do zagorevanja, što u potpunosti upropaštava ukus i kvalitet jela. Kuvanje ajvara nekoliko sati dovodi do postepenog isparavanja vode, što na kraju daje jelu jedinstvenu konzistentnost. Shodno tome, ukus ajvara u ustima treba da ima osećaj, pomalo masnog, začinjenog i ukusnog homogenog sastava.

Reklo bi se da je sve ovo veoma lako izvesti, ali ustvari nije. Peripetije izrade domaćeg ajvara zahtevaju puno pažnje, vremena i fizičkog rada. Praksa je ključna reč u proizvodnji ovog slasnog jela. Starije generacije domaćica su iz godine u godinu pravile ajvar kao zimnicu i prenosile su svoje znanje kuvanja ajvara narednim generacijama. Zbog toga ajvar ima status poznatog domaćeg specijaliteta.

Sa druge strane, industrijski ajvar, koji se danas proizvodi, obično ne nosi stepen kvaliteta, kao domaći ajvar. Iako postoji mnogo fabričkih verzija ajvara, razlika se uvek oseti. Kod industrijskog ajvara, u većini slučajeva, paprike ili patlidžani se ne gule, što znatno umanjuje okus i kvalitet. Dodaju se i konzervansi, da bi se pospešio rok upotrebe. Mogu biti prisutni i razni aditivi koji pojačavaju ukus i boju proizvoda.

Izvor: espreso.co.rs

Tagovi:

  • ajvar
  • srbi
  • Оставите одговор

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

    PRATITE NAS

    HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
    HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
    Background adbanner