Background adbanner
calendar

Nedelja 14. Septembar, 2025

aktuelno ikonica Aktuelno
VELIKA POBEDA DUŠKA TODOROVIĆA: Srbin brutalnim gušenjem upisao novi trijumf u UFC-u (VIDEO) NAROD JE POBEDIO! SRBIJA JE POBEDILA! Oglasio se Vučić! NORA ISKULIRALA OCA, PA PORUČILA DA JOJ LUKA PUNO NEDOSTAJE: Aneli Ahmić podelila ŠOK SNIMAK, Asminu NEĆE BITI DOBRO! TURČIN NOŽEM IZBO MUŠKARCA NA ZVEZDARI! Nakon krvavog obračuna, Tužilaštvo zatražilo pritvor, ovo su strašni detalji ŽESTOKA SVAĐA MILJANE KULIĆ I ASMINA DURDŽIĆA U PROGRAMU UŽIVO! Sve se treslo od NJENIH REČI, ovako mu je ZAPRETILA! ZOVE VAS SREĆA! Rođeni u ova 3 znaka će u nedelju, 14. septembra zaboraviti na tugu, biće najsrećniji na svetu ALEKSANDRA NIKOLIĆ IPAK NE ULAZI U RIJALITI! Isplivao njen snimak, evo GDE JE I ŠTA RADI, svi u NEVERICI (FOTO) „MUŽ ME JE POVREDIO!“ Nikolina Kovač OTKRILA ŠOK DETALJE iz braka: „Oprostila sam mu“ (VIDEO) EKSKLUZIVNO OGLAŠAVANJE DEJANA DRAGOJEVIĆA ZA HYPE: “Svi smo tužni, imao je tumor! Sve smo probali!” Pas Kuki će zauvek ostati upamćen po kratkom repiću „NISAM BILA U LJUBAVNOJ VEZI SA VLADOM STANOJEVIĆEM!“ Nikolina Kovač otvoreno: „Da sam bila sa njim bilo bi transparentno!“ „BIO SAM U PRAVU! IMAO SAM MOŽDANI, PRIVATNA KLINKA JE POTVRDILA DA IMAM OŽILJKE PO MOZGU“ Potresna ispovest tiktokera: „Idem kod psihijatra ZBOG TRAUMA KOJE SAM PREŽIVEO…“ CRNOGORAC SA 30 METARA REŠIO DERBI ITALIJE! Juventus u nadoknadi slomio Inter (VIDEO) „U SAŠINOM TELEFONU SAM PRONALAZILA PROVOKATIVNE VIDEO SNIMKE!“ Nikolina Kovač ŠOKIRALA izjavom: „Žene se spuste na razne nivoe!“ EKSPLOZIJA NA ŽELEZNICI! Dve osobe poginule, ovo su detalji „ZA NJU JE KATASTROFA…“ Asmin ne želi više da ćuti, otkrio sve o Staniji pred njen ULAZAK U RIJALITI, ovo će ŠOKIRATI SVE! DUŠICA JAKOVLJEVIĆ IZMASAKRIRALA LICE: Gledaoci ZGROŽENI prizorom, još jedna NEUSPELA OPERACIJA?

SRBI NAJVIŠE VOLE DA JEDU AJVAR! Evo u zašto

Objavio: RHT
23/11/2022 5:15 PM

Često je drag i onima koji ne vole povrće i salate, pa nadoknađuje vitamine

Foto: Screenshot Youtube

Reč ajvar potiče od turske reči „havyar“ što u prevodu znači „povrtna ikra ili kavijar“. Po samom izgledu ovog umaka može se primetiti da malo i podseća na kavijar, pa je nekada to bila druga reč za ovo domaće balkansko jelo.

Ajvar je počeo lokalno da se proizvodi na više mesta, ali je početak njegove ravnomernije i stalne i veće proizvodnje bio onemogućen zbog raznih nesuglasica. U to vreme, proizvodio se u domaćim radinostima, te se prodavao i počeo služivati u beogradskim restoranima, kao poznati jugoslovenski specijalni dodatak jelima.

Ajvar je bogat vitaminom C, koji se nalazi u paprikama, a poboljšava imunitet i celokupno funkcionisanje organizma. Bogat je i vitaminom A, koga ima u paradajzu. Patlidžan obezbeđuje potrebnu količinu vitamina B2 i folne kiseline. Ajvar takođe sadrži korisnu količinu vlakana. Često je drag i onima koji ne vole povrće i salate, pa nadoknađuje vitamine.

Kako se pravi ajvar

Ajvar se pravi od nekoliko vrsta paprike, paradajza, patlidžana, luka i začina. Postoji u blagoj i ljutoj verziji. Postoji puno recepata i varijacija ajvara, ali neki od sastojaka, kao što su crvene paprike, patlidžan, beli luk i ulje su neizostavni u svakom od njih. Bez ovih sastojaka, pravi domaći ajvar ne bi bio to što jeste.

Domaći ajvar pravi se od prethodno pečenih paprika i patlidžana u pećnici ili pak, otvorenoj vatri. Posle pečenja, paprike i patlidžani moraju se odložiti nešto vremena da se ohlade, da bi se omogućilo lakše odvajanje mesa od kože i semena.

Preostalo pečeno meso se sitni ili melje mašinama, sličnim za mlevenje mesa, a onda se stavljaju u velike lonce. Takvoj smesi od povrća dodaje se ulje (najčešće suncokretovo) i beli luk, te ostali začini, a onda se kuvaju više sati na veoma laganoj vatri uz stalno povremeno mešanje.

Potrebno je obratiti pažnju na temperature kuvanja, jer vrlo lako može doći do zagorevanja, što u potpunosti upropaštava ukus i kvalitet jela. Kuvanje ajvara nekoliko sati dovodi do postepenog isparavanja vode, što na kraju daje jelu jedinstvenu konzistentnost. Shodno tome, ukus ajvara u ustima treba da ima osećaj, pomalo masnog, začinjenog i ukusnog homogenog sastava.

Reklo bi se da je sve ovo veoma lako izvesti, ali ustvari nije. Peripetije izrade domaćeg ajvara zahtevaju puno pažnje, vremena i fizičkog rada. Praksa je ključna reč u proizvodnji ovog slasnog jela. Starije generacije domaćica su iz godine u godinu pravile ajvar kao zimnicu i prenosile su svoje znanje kuvanja ajvara narednim generacijama. Zbog toga ajvar ima status poznatog domaćeg specijaliteta.

Sa druge strane, industrijski ajvar, koji se danas proizvodi, obično ne nosi stepen kvaliteta, kao domaći ajvar. Iako postoji mnogo fabričkih verzija ajvara, razlika se uvek oseti. Kod industrijskog ajvara, u većini slučajeva, paprike ili patlidžani se ne gule, što znatno umanjuje okus i kvalitet. Dodaju se i konzervansi, da bi se pospešio rok upotrebe. Mogu biti prisutni i razni aditivi koji pojačavaju ukus i boju proizvoda.

Izvor: espreso.co.rs

Tagovi:

  • ajvar
  • srbi
  • Оставите одговор

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

    PRATITE NAS

    HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
    HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
    Background adbanner