Metabolizam se, nakon 40. godine života, prirodno usporava, pa ono što je nekada prolazilo ispod radara, sada itekako može da utiče na vašu težinu i gubitak kilograma.

Čak i prvi obrok u danu često sa sobom nosi određene greške i propuste koji tiho sabotiraju vaše napore za mršavljenje, a nutricionistkinja Sara Garon otkriva kako da ih izbegnete. Stoga, ako imate preko 40 godina i želite da se promenite, pokušajte da sledite ove male savete koji mogu napraviti veliku razliku.
1.Pazite na količinu porcije
Garone upozorava da nedostatak kontrole nad veličinom porcija može biti problem, jer se nutritivne potrebe menjaju tokom godina. „Kao i kod svakog drugog obroka, kontrola porcija je ključna za doručak. Koristite preporučene veličine porcija kao smernicu. Umesto da procenjujete okom, razmislite o merenju hrane ili merenju drugim dostupnim mernim alatima, kao što su šolje.“
Izbegnite greške zbog kojih se gojite posle 40. godine!
2. Ne preterujte sa šećerom
Od svih obroka, Garone kaže da je doručak verovatno najslađi obrok, posebno za Amerikance koji često jedu kolače, palačinke, žitarice i druge slatkiše.
„Jednostavni šećeri, poput onih u ovoj hrani, ne zasićuju. Brzo se vare, pružaju kratak nalet energije i ostavljaju vas gladnim do sredine jutra. Za doručak koji će vas držati sitima do ručka, zamenite slatki obrok nečim bogatim vlaknima i proteinima.“
3. Unosite više proteina
Iako se slaže da je trenutni trend proteina možda malo preuveličan, Garone kaže da to ne umanjuje uticaj makronutrijenata.
„Iako ne morate da jedete puno proteina ujutru, doručak bogat proteinima će verovatnije sprečiti jutarnju glad. Pokušajte da uključite izvor nemasnih proteina, poput putera od orašastih plodova, jaja, pasulja ili pileće kobasice“, rekla je.
4. Povećajte unos vlakana
Vlakna su ključna za osećaj sitosti. A na duži rok, to je vaš saveznik u sprečavanju gojenja. „Konzumiranje više vlakana za doručak može imati efekte tokom celog dana. Neke studije čak pokazuju da ljudi koji jedu doručak bogat vlaknima imaju veću verovatnoću da izaberu večernji obrok bogat hranljivim materijama. Prerađene žitarice ili peciva nisu vaš saveznik u borbi protiv gojenja; umesto toga, odlučite se za ovsene pahuljice, omlet od povrća ili burito od pasulja.“
5. NE preskačite doručak
Iako se gubitak težine na kraju svodi na balansiranje unosa i potrošnje kalorija, preskakanje doručka nije dobar način da se pomeri broj na vagi. „Prema istraživanju iz 2025. godine, preskakanje doručka remeti metabolizam, oštećuje crevni mikrobiom i povećava rizik od gojaznosti. Zato slobodno jedite ujutru! Samo se pobrinite da vaš prvi obrok bude odgovarajuća porcija sa zdravim izvorom vlakana, proteina i masti.“
Hypetv.rs V.M./Hypetv.hr