
Mirisne, mekane i slatke, starinske knedle sa šljivama neizostavni su deo detinjstva mnogih generacija. Svaki zalogaj budi nostalgiju i uspomene na domaću kuhinju naših baka.
Ovaj tradicionalni desert, jednostavan i pun ukusa, pravi je dokaz da su najlepši recepti oni koji traju godinama.
Potrebno je:
Testo
– 400-500 g krompira
– 300-350 g brašna
– 50 g putera
– 2 jajeta
– prstohvat soli
– 5 kašika griza
– šljive
Za posipanje
250 g prezli
80 g braon šećera
Priprema:
Skuvajte krompir, pa dok je vruć dodajte vanilin šećer, so i jaja. Viljuškom ga izgnječite da napravite pire. Tome dodajte puter i mešajte dok se sve lepo ne sjedini. Kada se krompir prohladi postepeno dodajte griz i brašno. Umesite rukama testo koje treba da bude mekano. Prebacite ga na pobrašnjenu površinu i napravite rukama loptice. Zatim loptice malo spljoštite rukama, pa ubacite očišćenu šljivu. Sipajte ulje u vodi i ostavite da provri, zatim smanjite temperaturu i ubacite knedle. Dovoljno su kuvane kada isplivaju na površinu. Za to vreme u tiganj sipajte prezle i šećer i zajedno pržite dok ne dobiju rumenu boju. Uvaljajte dobro knedle u prezle sa šećerom. Sačekajte da se ohlade. Prijatno.
Hypetv.rs/M.K.
GLEDAJTE NAS!

Čitajte Hypetv.rs portal, najbrži portal u Srbiji i regionu sa najvećim rastućim rezultatima i ekskluzivnim vestima. Zapratite nas i na Instagramu, Facebook, Threads!
