
Sezona pripreme zimnice je u punom jeku, a pored neizostavnog ajvara, gotovo svaka domaćinska kuća ne propušta da ukiseli i bure kupusa. Ovo tradicionalno jelo nezaobilazno je na trpezi tokom hladnih dana, a uz nekoliko korisnih trikova, vaš kiseli kupus može biti još ukusniji i dugotrajniji.
Ukoliko se prvi put upuštate u pripremu, ne brinite, uz osnovne korake i male savete, obezbedićete da vaš kupus ostane svež, hrskav i bogatog ukusa tokom cele zime.
Najlakši način da ukiselite kupus
Na svaka 30 kilograma kupusa ide oko kilogram soli. Uklonite spoljne listove, na korenu svake glavice zasecite mali krst, pa pažljivo složite kupus u bure. Pošto su glavice okrugle i teško se ravnomerno slažu, nekoliko njih možete iseći na polovine ili četvrtine i umetnuti između kako bi sve lepo stajalo i bilo stabilno.
Kada napunite bure, prelijte sve vodom tako da tečnost pokrije kupus bar dva prsta iznad. Na vrh stavite drveni ili plastični teg da sve ostane potopljeno.
Saveti za savršen kiseli kupus:
Mnogi preko pritiskača stavljaju kamen ili teglu sa vodom, što je u redu ako je bure potpuno puno. Međutim, ako ima praznog prostora, kupus može brže da se pokvari jer dolazi vazduh. U tom slučaju bolje je koristiti veliku najlonsku kesu napunjenu vodom i postaviti je preko kupusa.
Bez dolivanja rasola
Da biste izbegli stalno pretačanje, postoji jednostavan trik: preko pritiskača ili kese sa vodom stavite gušću pamučnu krpu, a na nju dodajte malo soli. Na taj način se so polako otapa i ravnomerno dospeva do dna bureta.
Prava temperatura
Dok se kupus ne ukiseli, što traje oko mesec dana, treba da stoji na sobnoj temperaturi, ne previše hladno. Nakon toga, prebaci ga na hladnije mesto, poput podruma ili garaže, gde temperatura ne bi trebalo da prelazi 5°C.
Kontrola tečnosti
Tokom kiseljenja, posebno u prvim danima, redovno proveravajte da li je kupus potpuno potopljen u tečnosti. Po potrebi dolivajte vodu. Ako koristite kamen ili teglu, obavezno ih perite bar svaka dva dana.
Hypetv.rs/M.K.
GLEDAJTE NAS!

Čitajte Hypetv.rs portal, najbrži portal u Srbiji i regionu sa najvećim rastućim rezultatima i ekskluzivnim vestima. Zapratite nas i na Instagramu, Facebook, Threads!