Background adbanner
calendar

Nedelja 7. Jul, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
PRVI NASTUP CIPKE NAKON SMRTI MUŽA! Pevačica otkrila kako se oseća nakon teškog perioda “BIĆU UZ FILIPA KADA SE BUDE BORIO ZA SVOJE DETE!” Dejan Dragojević o RASKIDU Cara i Aleksandre “Mnogo mi je pomogao dva puta u životu!” (VIDEO) SKANDALOZNA ODLUKA IVANA MARINKOVIĆA! Usred priča da je prevaren povukao drastični potez SLOBA RADANOVIĆ ZBOG JELENE NAPUSTIO KUĆU? Hype paparazzo ispred doma Radanovića HYPE PAPARAZZO! Evi Ras (83) ni vrućine ne mogu ništa! Našu glumicu smo uhvatili u centru Beograda ŠTA DA URADITE KAD VAS OPEČE MEDUZA? Ako vidite ovakve simptome na koži, hitno se javite lekaru! RASHLADITE SE UZ ITALIJANSKU GRANITU Kristalno ledeni desert od lubenice i limuna “SAMO SE UDALJI” Filip Car se hitno oglasio nakon što je Aleks javno obelodanila da nisu više zajedno! SRBIJU ČEKAJU OZBILJNE VRUĆINE! RHMZ upozorio na dolazak tropskih noći, u ovim delovima aktiviran narandžast meteoalarm! VELIKA AKCIJA SUZBIJANJA KOMARACA! Na ovih 30 lokacija u Beogradu, poznato tačno i kada! LUNA ĐOGANI LIJE SUZE ZBOG ĆERKE! Miljkovići otišli na odmor, evo gde se nalaze! DNEVNI HOROSKOP ZA 7. JUL 2024. GODINE: Ovna očekuje finansijski uspeh, Bik postiže uspeh na projektu, Blizancu sledi poznanstvo VOJA BRAJOVIĆ OŽENIO 23 GODINE MLAĐU KOLEGINICU! Dobili sina, pa glumac dao šok izjavu: “Da sam ja odlučivao, sigurno ne bi bilo dece” (FOTO) ALEKSANDRA I CAR ZAUVEK STAVILI TAČKU! Nikolićeva otkrila sve o njegovom pomirenju sa bivšom, pa rekla da bi mogla da im kumuje! DANAS SLAVIMO IVANJDAN! Ove običaje obavezno ispoštujte, a jedna stvar nikako ne treba da se radi “LJUBOMORNA SAM! Moj muž je SAMO MOJ!” Veliki intervju Nadice Ademov! Pevačica otkrila šta se dogodi kada ona “uđe u flašu”

VEČERAS URADITE OVO I SAZNAJTE KAKVA VAS SUDBINA ČEKA: Devojke treba da isprobaju ovaj jednostavan TRIK veče pred Vidovdan

Objavio: RHT
27/06/2022 7:15 PM

Pravoslavni vernici 28. juna obeležavaju Vidovdan – praznik koji je nastao u čast starog slovenskog boga Svetovida, u kog su naši preci verovali pre primanja hrišćanstva.

Foto: Adina Voicu / Pixabay

U narodnim predanjima, Svetovid leči od očnih bolesti i omogućava slepima da progledaju, pa se Vidovdan smatra i praznikom koji “otvara oči”.

Zbog svevideće moći ovog staroslovenskog božanstva Vidovdan važi za dan proricanja i gatanja, najčešće uz pomoć trave vid, poznate u narodu i kao vidac, vidić, vidovka ili vidovčica.

Jedan ritual živi vekovima i izvodi se upravo u noći pre Vidovdana.

Naime, veruje se da vidova trava, koja se od davnina smatrala biljkom za gatanje, devojkama u san dovodi budućeg muža. Ali, i udate žene treba bi da isprobaju trik sa vidovom travom.

Pošto oko Vidovdana rastu dve vrste travčica: vidovčica – jakocrvenog i malog cveta i modra vida, sličnog cveta. Treba ih pronaći obe, ubrati i staviti pod jastuk.

Veruje se da kakav san sanjaju te noći udate žene, obistiniće se.

Međutim, za slobodne devojke važi drugo verovanje. One bi trebalo da vidovu travu, parče hleda i malo soli stave pod jastuk. Pre nego što legnu, treba da izgovore:

Vide, Vide! Tako ti soli i hleba, zemlje i neba, kaži mi ko će mi biti suđen. Neka mi izađe na san.”

Vidova trava pomoći će mladim neudatim devojkama da privuku sreću i kroz vrlo kratko vreme upoznaju svog budućeg životnog saputnika.

Pre spavanja, izgovorite: “Sveti Vide neviđeni, dođi dragi suđeni, dođi noćas u moj san, dođi na moj prvi sastanak.”

Te devojke, kako se veruje, će već u narednih nekoliko dana upoznati budućeg muža.

Jedna verzija spominje i detelinu sa četiri lista: “Ako je daleko – evo mu detelina od četiri krila neka k’ meni doleti”.

Pročitajte i: URADITE OVO I ZALJUBIĆE SE! 6 načina da ga osvojite, a nijedan nije u vezi sa izgledom!

Takođe, postoji verovanje da na Vidovdan treba ustati pre zore, pogledati prema Suncu i reći: “Oj Vido, oj Vidovdane, daj mi vid dok sam živ!”

Na Vidovdan se svaki član domaćinstva u zoru umije vodom vidovkom, za koju se veruje da može da isceli mnoge rane i bolesti. U selima pod Fruškom gorom, seljaci su se na praznik izjutra umivali rosom i izgovarali:

“Oj Vidove, Vidovdan, što ja očima video, to ja rukama stvorio.”

Ako na Vidovdan bude vedro, svu odeću treba izneti napolje da se provetri i napuni dobrom energijom. Sa druge strane, ako bude oblačno, treba prekrstiti oblake, pa će i kiša koja padne povoljno delovati na useve.

Tek 1892. godine Srpska pravoslavna crkva je Vidovdan prvi put unela kao praznik u svoje kalendare, stavljajući ga u zagradu iza proroka Amosa i kneza Lazara, čije je kultove negovala. Zbog toga što se najvažniji događaj u srpskoj istoriji u minulih šest vekova, Kosovski boj, odigrao na Vidovdan 1389. godine, prepliću se istorijska zbilja i narodni običaji i verovanja, pa se kosovski mit, kao najrazgovetniji znak srpske narodne svesti, razvijao uporedo s paganskim kultovima starog slovenskog božanstva Vida.

Stari vole da pričaju i tako oživljavaju sećanja na kneza Lazara i junake poginule na Kosovu. U nekim krajevima ostao je običaj da se ostaje budan kako bi se gledalo u reke koje, tačno u ponoć, postanu crvene u znak sećanja na mnoge srpske borce, od Kosova do danas, koji su pali u borbi za otadžbinu.

Na ovaj dan se ne igra i ne peva u znak poštovanja prema mrtvima.

Na Vidovdan se izbegava svaki rad. Sa druge strane, valja pojesti zrelo voće. U Kačeru podno Rudnika na Vidovdan su iznošene i kese s novcem – da se vidi i izbroji ko je koliko u prethodnoj godini postigao.

Izvor: Opanak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner