Background adbanner
calendar

Nedelja 17. Avgust, 2025

aktuelno ikonica Aktuelno
NAŠA GLUMICA SE TRI PUTA ŠIŠALA NA ĆELAVO! Evo zbog čega! „PZE JE FEJK! JA TVRDIM DA JE NAMEŠTEN!“ Saša Mirković progovorio o Olji Kovačević: „Sve vreme koketira sa žirijem!“ BIVŠI DILER ČARLI ŠINA PROGOVORIO JAVNO! Svedočenja šokiraju, a o dijagnozi HIV-a i o optužbama za zlostavljanje se ćuti! STANIJA POSTAJE POLJOPRIVREDNICA?! Asmin odrešio kesu: „Odlučio je da kupi 100 krava i 1.000 ovaca“ „SLAVNA“ PITA KROMPIRUŠA BOŽA VREĆA: Ovaj recept morate da probate! (VIDEO) ANĐELINA DŽOLI PONOVO UDRUŽILA SNAGE SA NJIM! Najavljen novi uzbudljivi špijunski triler! EVO GDE SE NALAZI SIN MARINE I DARKA LAZIĆA: Ona objavila sve javno, pratioci oduševljeni! (FOTO) NAULJANA JELISAVETA ORAŠANIN! Prorezom do kuka zagolicala maštu vrelim kadrovima! (FOTO) NAJPOZNATILA JELA KOJA SU NASTALA GREŠKOM! Obožavate ih, a niste imali pojma! JANA VIDNO SMRŠALA! Pevačica dovodi liniju do željene! (FOTO) EVO KAKVO JE STANJE NA GRANICI: Važno za sve koji putuju! MUNJEZ ZAVRŠIO IZA REŠETAKA?! Evo šta se desilo „ŽELIM DA POSTANEM MAJKA! POMOZITE MI!“ Anđeli Govedarici (25) dijagnostikovana je NEIZLEČIVA BOLEST „Moje telo prestaje da me sluša, a ja sam SVESNA SVEGA“ „KOGA ĆE VEČERAS DA SPALE?“ Predsednik Vučić: „Pitanje je vremena kad će krenuti da ubijaju na ulici“ (VIDEO) „USPELI SMO, PUTIN JE PRISTAO“ Rusija OBEĆALA JEDNU STVAR, evo šta Ukrajina dobija – Trampov čovek otkrio detalje dogovora na Aljasci ZEMLJOTRES JAČINE 5 STEPENI PO RIHTERA POGODIO RUSIJU

NAJPOZNATILA JELA KOJA SU NASTALA GREŠKOM! Obožavate ih, a niste imali pojma!

Objavio: RHT
17/08/2025 8:57 PM

NAJPOZNATILA JELA KOJA SU NASTALA GREŠKOM! Obožavate ih, a niste imali pojma!

photo: Pixabay

Mnogi omiljeni recepti koje danas poznajemo poput jogurta, korneta i sendviča, nastali su sasvim slučajno, često kao rezultat greške, eksperimentisanja ili nedostatka određenih sastojaka.

NAJPOZNATILA JELA KOJA SU NASTALA GREŠKOM! Obožavate ih, a niste imali pojma!

Zamislite da napravite grešku u kuhinji, a rezultat postane omiljeno jelo širom sveta. Zvuči neverovatno, ali upravo su se takve „srećne greške“ desile.

Mnogi od naših omiljenih proizvoda, od kojih neki deluju kao da su smišljeni do savršenstva, nastali su sasvim slučajno. Evo nekoliko priča o slučajno nastalim kulinarskim remek delima.

LETNJI SATARAŠ SA TIKVICAMA I PATLIDŽANOM: Recept za sve ljubitelje ukusne hrane!

Lisnato testo

Priča o lisnatom testu počinje u Francuskoj, u 17. veku. Mladi poslastičar Klodijus Žel pokušavao je da napravi poseban hleb za svog bolesnog oca.

U žurbi, zaboravio je da pomeša puter sa brašnom, pa je maslac urolao u testo i presavijao ga više puta. Rezultat je bio nešto potpuno neočekivano,neverovatno lagano i hrskavo testo koje se listalo prilikom pečenja.

Umesto neuspeha, Klodius je stvorio kulinarsku osnovu za brojne poslastice koje i danas obožavamo.

Kornfleks

Braća Džon Harvi Kelog i Vil Kit Kelog su krajem 19. veka vodili sanatorijum u Mičigenu. Njihova misija bila je da kreiraju zdravu, vegetarijansku hranu.

Jednom prilikom, zaboravili su da pokupe kuvano zrno pšenice, pa je ono ostalo da stoji nekoliko dana. Kada su se vratili, pšenica se sasušila i postala lomljiva.

Umesto da bace smesu, odlučili su da je izgnječe, a rezultat su bile hrskave pahuljice. Ubrzo su eksperimentisali sa kukuruzom i tako su nastale pahuljice koje danas poznajemo kao kornfleks.

Šampanjac

Šampanjac nije proizvod namerne genijalnosti, već rezultat borbe sa vinarstvom u hladnim klimatskim uslovima. U regiji Šampanja u Francuskoj, hladne zime su često zaustavljale fermentaciju grožđa.

Kada bi došlo proleće, šećer u vinu bi ponovo fermentirao, stvarajući mehuriće ugljen-dioksida. Vinarima je ovo stvaralo velike probleme, jer su se boce često raspadale pod pritiskom.

Neki su čak nazivali ovaj fenomen „đavoljim vinom“. Međutim, francuski benediktinski monah Dom Perinjon usavršio je tehniku proizvodnje, ali i čvršće boce, shvativši da mehurići daju vinu jedinstven i poseban ukus.

HRSKAVI BRUSKETI PO RECEPTU EMINE JAHOVIĆ: Božanstveni fit zalogaji!

Jogurt

Iako je jogurt danas sinonim za zdravlje, njegovo poreklo verovatno seže hiljadama godina unazad, a nastalo je zbog slučajnog delovanja bakterija.

Nomadski narodi su mleko skladištili u kožnim vrećicama. Bakterije prisutne na koži i u okolini, zajedno sa toplotom, uzrokovale su fermentaciju mleka, što ga je pretvaralo u gustu i kiselkastu smesu.

Ne samo da je ova fermentacija poboljšala ukus, već je i produžila rok trajanja mleka, što je bilo izuzetno korisno.

Čips

Godine 1853., u restoranu „Moon’s Lake House“ u Saratoga Springsu, Njujork, kuvar Džordž Kram bio je iziritiran gostom koji se stalno žalio da mu je pomfrit debeo.

Kram je, u pokušaju da iritira gosta, narezao krompir izuzetno tanko, ispržio ga dok nije postao hrskav i posuo ga solju. Na njegovo iznenađenje, gostu se to izuzetno dopalo, i tako je rođen prvi čips.

Sendvič

Iako se možda ne radi o „kulinarskoj grešci“ u klasičnom smislu, sendvič je nastao iz praktičnih razloga.

Džon Montagju, 4. erl od Sendviča, bio je strastveni kockar u 18. veku. Nije želeo da prekida igru zbog obroka, pa je tražio da mu meso stave između dve kriške hleba kako bi mogao da jede jednom rukom, a drugom da nastavi sa igrom.

Tako je sendvič postao popularan i praktičan obrok širom sveta.

Kornet za sladolede

Postoji nekoliko priča o nastanku korneta, ali jedna od najpoznatijih datira iz 1904. godine na Svetskoj izložbi u Svetom Luisu.

Tamo je prodavac sladoleda ostao bez posuda, pa je Ernest Hamvi, prodavac vafla iz susednog štanda, ponudio da uvije svoje vafle u oblik korneta kako bi sladoled mogao da se servira.

Inovacija je bila trenutni hit.

Suvo grožđe

Kao i jogurt, suvo grožđe je rezultat prirodnog procesa. Ljudi su otkrili da grožđe koje je ostavljeno na suncu, nakon što se voda iz njega osuši, postaje izuzetno slatko i ukusno.

Prvi dokazi o suvom grožđu datiraju iz 2000. godine pre nove ere u Persiji i Egiptu. Nije ga stvorila ljudska ruka, već se pokazalo kao idealan način za dugotrajno čuvanje grožđa.

Ove priče podsećaju nas da neke od najboljih stvari u životu mogu nastati iz neplaniranih situacija i da ponekad „greška“ može biti početak nečeg neverovatnog.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HYPE TV BIH (@hypebih.ba)


Hypetv.rs/Informer/M.K.

GLEDAJTE NAS!

Čitajte Hypetv.rs portal, najbrži portal u Srbiji i regionu sa najvećim rastućim rezultatima i ekskluzivnim vestima. Zapratite nas i na InstagramuFacebookThreads!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner