Jedete li belo na lubenici
Naš organizam zahteva da se tokom letnje žege dobro osveži.

Lubenica je dobar izbor, samo treba paziti da bude zrela, a onda možete jesti i beli deo. Iako mnogi upravo izbegavaju ovaj deo jer uživaju, naravno, u crvenom mesu. Na taj način, belo na lubenici obično završi u đubretu, a zapravo ima brojne blagodati za zdravlje.
Visoka koncentracija aminokiseline po imenu citrulin nalazi se baš tu. Iako se citrulin nalazi i u crvenom delu, njegova koncentracija je značajno veća upravo u belom sloju.
Njegova primarna funkcija je vazodilatacija, odnosno opuštanje i širenje krvnih sudova. Kada su krvni sudovi opušteniji i širi, krv kroz njih teče lakše i bez prepreka.
Jedete li belo na lubenici
To direktno dovodi do smanjenja krvnog pritiska. Što rasterećuje srce i smanjuje rizik od hipertenzije. Poboljšana cirkulacija osigurava da kiseonik i hranljive materije učinkovitije stižu do svih ćelija u telu. Od mišića do mozga. Dugoročno, ovakav učinak pomaže u prevenciji ateroskleroze. Reč je o opasnom stanju nakupljanja plaka na zidovima arterija. To može dovesti do srčanog i moždanog udara. Sportisti takođe mogu imati koristi od citrulina jer bolji protok krvi. Kao i bolju opskrbu mišića kiseonika, što može povećati izdržljivost i ubrzati oporavak nakon napornog vežbanja.
Pored citrulina, beli deo lubenice sadrži i mnoštvo vitamina C, antioksidans koji je već jako dobro poznat. Štiti ćelije od oksidativnog stresa. Takođe, vitamin A je ključan za zdravlje ćelija, a nalazi se u belom delu lubenice.
Tu su i minerali poput kalijuma, koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska. Suprotstavlja se negativnim učincima natrijuma i magnezijuma, koji dodatno doprinosi opuštanju krvnih sudova.
Hypetv.rs V.M./Najzena