JELOVNIK ZA ĐURĐEVDAN: Tri brza recepta za najbolja predjela koje će gosti obožavati!
JELOVNIK ZA ĐURĐEVDAN: Tri brza recepta za najbolja predjela koje će gosti obožavati!

Krsna slava Đurđevdan, a koja se obeležava 6. maja, je jedan od onih praznika kada se okupljamo sa porodicom i prijateljima, slavlje je u punom jeku, a na stolu ne sme da nedostaje hrskavih i sočnih zalogaja koji će sve prisutne oduševiti. Ova tri predjela nisu samo brza i jednostavna, već i izuzetno ukusna, idealna za sve koji žele da obogate slavski sto sa minimalnim naporom, a maksimalnim efektom.
JELOVNIK ZA ĐURĐEVDAN: Tri brza recepta za najbolja predjela koje će gosti obožavati!
U nastavku ćete pronaći recepteza tri predjela koja će sigurno postati hit na svakom slavlju, naročito ako želite da oduševite goste i uštedite vreme.
Slana rozen torta
Sastojci:
1 pakovanje slanih rozen kora (8 kora )
500 gr sitnog sira
500 gr kisele pavlake
200 gr majoneza
soli po ukusu ( 1/2 kašičice soli )
250 gr šunke
3 – 4 kisela krastavčića
3 kašike ajvara
200 gr tvrdog sira ( trapist, edamer, gauda, čedar )
Priprema:
Pomešajte sitan sir, pavlaku, majonez i so, te dobro sjedinite sve sastojke.
U četiri zasebne posude, izrendajte na krupno šunkaricu, na sitno krastavčiće, ajvar i na sitno sir. Ostavite malo tvrdog sira za dekoraciju.
Prvo spojite sir i krastavčiće, pa dodajte četvrtinu smese (oko 2,5 kutlače), zatim ponovite sa salamom i ajvarom. Četvrti deo smese ostavite sa strane, jer će on poslužiti za premazivanje torte sa gornje strane.
Za slaganje, redajte ovako: kora, fil sa sirom, kora, fil sa šunkom, kora, fil sa ajvarom, kora, i ponovite još jednom. Na poslednju, sedmu koru, mažite malo manje od pola smese, kako bi vam ostalo dovoljno za premazivanje svake sledeće kore. Na osmu koru stavite dasku ili tacnu i lagano je opteretite kako biste poravnali tortu. Ostavite je da se stisne oko pola sata.
Pre posluženja rozen torte tanko nožem odseći okrajke i to samo ako su suvlji pa onda iseći štanglice ili kocke.
JELOVNIK ZA ĐURĐEVDAN: Tri brza recepta za najbolja predjela koje će gosti obožavati!
Španska pita za 10 minuta
Sastojci:
200 ml jogurta
150 ml ulja
5 celih jaja
5 gr soli
10 gr praška za pecivo
5 kašika ajvara
250 gr brašna
200 gr šunke
3 kisela krastavčića
150 gr feta ili mladog sira
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Iseckajte šunku, krastavčiće i sir na sitne kockice. Žicom ulupajte jaja sa solju, pa dodajte jogurt i ulje, mešajući dok se ulje potpuno ne sjedini sa ostatkom smese.
Zatim dodajte ajvar, promešajte, a potom dodajte brašno i prašak za pecivo, pa nastavite da mešate dok ne dobijete glatku smesu. U ovu smesu dodajte šunku, krastavčiće i sir, pa sve dobro izmešajte varjačom ili lopaticom.
Pleh dimenzija obložite papirom za pečenje, pa izlajte smesu u pleh. Proverite da li se rerna dovoljno zagrejala, pa stavite pleh u pećnicu.
Pitu pecite 35 minuta, ili duže, zavisno od jačine vaše rerne. Pečenu pitu prekriti krpom i ostaviti da se ohladi ili prohladi. Nakon toga, isecite na kocke i poslužite.
Šareni rolat
Sastojci za koru:
4 cela jaja
200 ml jogurta
5 punih kašika brašna
pola kašičice soli
10 gr praška za pecivo
1 kašičica crvene paprike
3 – 4 briketa spanaća ili 100 gr blanširanog i iseckanog
Nadev
250 gr sitnog sira
180 gr pavlake
3-4 kisela krastavčića
150 gr šunke
malo soli
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Ulupajte belanca u čvrst sneg, postepeno dodajući žumanca, a na kraju dodajte so. Dodajte jogurt i ponovo umutite. Na kraju, dodajte brašno i prašak za pecivo, pa sve dobro sjedinite.
Podelite smesu na tri jednaka dela. U jedan deo dodajte spanać, u drugi papriku, a treći ostavite nepromenjen.
U veliki pleh od rerne stavite papir za pečenje, pa izlajte žutu smesu, poravnajte, zatim crvenu, poravnajte i na kraju zelenu. Po želji, smesu možete išarati.
Stavite pleh u rernu i pecite 15 minuta. Pečenu koru, još uvek sa papirom, stavite na vlažnu krpu, pa je zajedno sve urolajte i ostavite da se ohladi.
Za nadev, pomešajte sir i pavlaku, dodajte iseckanu šunku i krastavčiće, malo posolite ako sir nije dovoljno slan, i sve dobro izmešajte. Ostavite u frižideru dok ne budete premazivali koru. Ohlađenu koru pažljivo odvojite od papira, ostavite papir ispod kore. Na koru nanesite nadev, razvučete ga skoro do gornjeg ruba, ostavljajući prazno područje gde će biti kraj kada je urolate.
Nemojte nanositi nadev do kraja, da pri uvijanju ne bi curio. Urolajte rolat, zamotajte u papir i ostavite u frižideru do posluženja.
POSLE 15 GODINA MIROSLAV ILIĆ SE VRAĆA U ARENU ZAGREB! “Nema dana kad me neko iz Hrvatske ne zove na nastupe”
Na velikoj pozornici Arene Zagreb pridružiće mu se veliki orkestar. Ali i nekoliko slavnih gostiju, koji se drže u tajnosti do poslednjeg dana. A sve kako bi se ova dugoiščekivano veče zaista mogla nazvati spektaklom. Tom prilikom će Miroslav Ilić u Zagrebu proslaviti više od 50 godina uspešne karijere kao što je nedavno napravio u Beogradu.
“Biće to noć puna sećanja jer su već tri generacije stasale uz moje pesme. Jedan sam od retkih izvođača kojem na koncerte dolaze deca, roditelji, bake i dede. Svi žele da zapevaju i popiju. A kad vidim takvu publiku ispred sebe, meni to daje snagu da poletim. Publika me pomlađuje i koliko god imao godina, pevaću i u dubokoj starosti. Dok me god glas bude služio i dok me ne iznesu s pozornice”, istakao je čuveni pevač.
Čitajte Hypetv.rs portal, najbrži portal u Srbiji i regionu sa najvećim rastućim rezultatima i ekskluzivnim vestima. Zapratite nas i na Instagramu, Facebook, Threads!
ČITAJTE NAS I NA HYPETV KANALIMA WHATSAPP, VIBER I TELEGRAM.
HypeTv.rs / Ona.rs / M.K.