NAJBOLJI RECEPT ZA POSNO TESTO: Pravi se brzo i lako, a posle 7 dana je mekano kao duša
NAJBOLJI RECEPT ZA POSNO TESTO: Pravi se brzo i lako, a posle 7 dana je mekano kao duša

Credit line: Afis / Digifoodstock / Profimedia
Recept za testo od kojeg možete da pravite bilo koje domaće pecivo je nešto što treba svakoj domaćici. Donosimo recept za posno ludo testo, sada kada je počeo Vaskršnji post.
Počeo je Vaskršnji post i većina onih koji se uzdržavaju od mesa, mleka, jaja i mlečnih proizvoda ishranu će, pored proizvoda biljnog porekla, bazirati na ugljenim hidratima iz testa. Kiflice, perece, štapići, buhtle i druga peciva idealan su izbor za doručak ili užinu, jer ih možete ispeći pred spavanje ili rano ujutro i poneti na posao. Kada nemate puno vremena pravi izbor je recept za posno ludo testo.
NAJBOLJI RECEPT ZA POSNO TESTO: Pravi se brzo i lako, a posle 7 dana je mekano kao duša
Recept za testo koje vam donosimo možete da napravite bilo kog dana u nedelji i da ga čuvate u frižideru. Bez obzira na to što ga niste umesili neposredno pre stavljanja u rernu, ovo posno testo će biti meko i vazdušasto. Potrebno je samo da uveče odvojite željenu količinu i od nje napravite pecivo koje najviše volite.
Testo, kom su domaćice dale naziv “ludo testo”, jer raste “kao ludo”, sprema se od samo šest sastojaka koje svaka domaćica već ima u kući.
Možete ga praviti sa običnom vodom iz česme, ali i sa kiselom jer će tad biti još vazdušastije.
Sastojci:
1 kg brašna tip 400
500 ml vode
40 g svežeg kvasca
4 kašičice šećera
2 kašičice soli
10 supenih kašika ulja
Priprema:
U šerpicu sipajte 100 mililitara vode, pa je stavite na ringlu da se malo zagreje. Kad se voda smlači, skinite posudu sa ringle, dodajte izmrvljen kvasac, šećer i dve supene kašike brašna. Sve dobro razmutite i ostavite pet minuta na toplom mestu da se kvasac aktivira.
U veliku činiju ili vanglu sipajte preostalo brašno, dodajte aktivirani kvasac, ulje i so. Potom ulijte preostalu vodu koja je stajala na sobnoj temperaturi i energično mesite testo dok se svi sastojci lepo ne povežu. Ukoliko je posuda u koju ste sipali sastojke za testo mala, prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu kako biste imali više prostora za rad. Posle petnaestak minuta testo će biti spremno za upotrebu, prekinite da ga mesite kad osetite pod prstima da je elastično i mekano.
NAJBOLJI RECEPT ZA POSNO TESTO: Pravi se brzo i lako, a posle 7 dana je mekano kao duša
Ukoliko želite da odmah pravite kiflice, perece ili štapiće, odvojite potrebnu količinu testa, razvaljajte ga u željene oblike i spustite u tepsiju koju ste prethodno obložili pek-papirom da odstoji sat vremena – toliko će mu biti potrebno da naraste. Po želji, pecivo od ludog testa možete da pospete krupnom morskom solju, kimom, susamom, začinskim biljem.
Ako ste pripremili testo za naredne dane, premažite unutrašnjost činije uljem, vratite testo u činiju, prekrijte ga običnom kesom tako da nigde ne ulazi vazduh i stavite činiju u frižider. Važno je da pre svakog spremanja peciva od ovako pripremljenog testa ono odstoji sat vremena na sobnoj temperaturi kako bi moglo da naraste.
“HYPE ZVEZDE” PRIJAVE ZA AUDICIJU:
Prijavljivanje kreće od 15.2. I kandidati se prijavljuju za audicije u Beogradu, Nišu, Šapcu, Sarajevu, Banja Luci, Zagrebu, Skoplju, Podgorici. Audicije se održavaju u pomenutim gradovima od 15.4. do 1.6
PRIJAVITE SE KLIKOM OVDE ZA “HYPE ZVEZDE”
FILM STRAVIČNO ODUŠEVIO SVE
Filmsko ostvarenje koje je 19. novembra prikazano u Sava centru – fasciniralo je prisutnu publiku.
Film “Stravično” govori o životu Peđe Kovača, čiji život u nekoj meri podseća na život Ace Lukasa, koji je to veče održao koncert u istoj dvorani. Lukas ni ovog puta nije krio oduševljenje ni glavnim glumcem, Mladenom Soviljem.
“Sjajan je film. Mladen je odglumio fenomalno, drugi deo je još upečatljiviji. Malo se hvalim, ali ima nekoliko pesama za koje mislim da će ostati za istoriju. Nisam došao ni na jedan dan snimanja”, izjavio je Aca.
Podsetimo, prvi deo trilogije “Kafana na Balkanu” nosi naziv “Pokidan” i postigao je veliki uspeh.
HypeTv.rs / M.K.