Background adbanner
calendar

Ponedeljak 28. Oktobar, 2024

aktuelno ikonica Aktuelno
CITY HYPE: Provozali smo se sa Desingericom u njegovom najnovijem automobilu! Tea Tairović o saradnji sa Sekom Aleksić, Nemanja Stevanović o kolegama! “DOKAZ DA ALKOHOL…” Procurio šokantan snimak Ene Čolić: Uvija se u šok izdanju na afteru, ovo je sve vreme krila od svih! (VIDEO) POSLEDNJI SNIMAK EJMI VAJNHAUS PRED SMRT! Pokušala da održi koncert u Beogradu: “Svaka nota ju je cepala!” (VIDEO) PEVAČICA PROGOVORILA O TEŠKOM ŽIVOTNOM PERIODU! “Na silu sam se smejala da sakrijem tugu” PROCURELA INFORMACIJA, TERZA I SOFIJA U STRAHU! Milica Veličković ulazi!? DOLAZI DO SUSRETA!? OLGA DANILOVIĆ SE POVUKLA! Šok odluka srpske teniserke posle velikog uspeha! CRVENA ZVEZDA OBJAVILA HITNO SAOPŠTENJE: Dolazi do velike promene, ovo se DUGO čekalo! “SVI NA NOŽICE I PRAVAC U STOŽICE!” Aca Lukas najavio SPEKTAKL U LJUBLJANI! Premijera filma “Stravično” i najveća žurka na Balkanu! (VIDEO) “ON JE MANIPULATOR, ČULA SAM DA JE BIO PO ZATVORIMA!” Ćubina majka progovorila o njegovom biološkom ocu, pa otkrila sve o borbi za potomstvo i smrti muža! U Banjaluci troje dece obolelo od meningitisa! Ljudi u panici zbog virusa! PESNICAMA U GLAVU! NECENZURUISAN SNIMAK PREBIJANJA IVANA MARINKOVIĆA! Jezive scene uhvatio se za lice i URLAO SKANDAL! POZNATI PEVAČ POLJUBIO FANA U USTA NA NASTUPU! Isplivao eksplicitini snimak (18+) PEVAČICA MARINA TADIĆ BANKROTIRALA! Sve ispričala javno, pa otkrila i razlog: “Sav novac sam uložila u novi posao, još sam u kreditu..” MINISTARSKI FORUM EU-ZAPADNI BALKAN Dačić se sastao sa Ilvom Johanson “Anđela Đuričić ima NEKOLIKO ŠIFRI! Vidi se u njenom POGLEDU! Tu NEMA MIMIKE!” Ona je rešena da je skroz raskrinka! (VIDEO) FILIP CAR KONAČNO DOČEKAO ĆERKU U CRIKVENICI?! Slika tate i ćerke raznežila sve (FOTO)

DŽULIJANA ASANŽA DOČEKALA GOMILA PRISTALICA PO POVRATKU U AUSTRALIJU! Nakon više od pet godina u BRITANSKOM zatvoru i sedam godina u AZILU (VIDEO)

Objavio: RHT
28/10/2024 11:41 AM

DŽULIJANA ASANŽA DOČEKALA GOMILA PRISTALICA PO POVRATKU U AUSTRALIJU!

Osnivač WikiLeaksa Džulijan Asanž sleteo je u sredu u Australiju, gde ga je dočekala gomila pristalica. Nakon što je priznao krivicu za kršenje američkog zakona o špijunaži. Te je oslobođen nakon 14-godišnje pravne bitke, prenosi Hina.

foto: Profimedia

Sleteo u Australiju

Asanž je nešto posle 19:30 časova po lokalnom vremenu izašao iz privatnog aviona na aerodromu u Kamberi. Tada je pozdravio medije i pristalice, a potom poljubio svoju suprugu Stelu. Svog oca je zagrlio pre nego što je ušao u zgradu terminala sa svojim pravnim timom. Australijski premijer Entoni Albanese, koji se godinama zalaže za Asanžovo oslobađanje, rekao je da je s njim razgovarao telefonom nakon sletanja aviona.

“Imao sam veoma topao razgovor s njim ove večeri, bio je darežljiv u svojim pohvalama za napore australijske vlade”, rekao je Albanese na konferenciji za medije.

“Australska vlada se bori za australske državljane, to je ono što činimo”.

Asanžov dolazak označava kraj sage tokom koje je proveo više od pet godina u britanskom zatvoru i sedam godina u azilu u ekvadorskoj ambasadi u Londonu. Tamo je osporavao izručenje u Švedsku zbog navoda o seksualnom napadu i izručenje u Sjedinjene Američke Države. Gde mu je pretilo 18 krivičnih optužbi. Optužbe proizlaze iz 2010. kada je WikiLeaks objavio stotine hiljada poverljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima. U Wašingtona u Avganistanu i Iraku. Što predstavlja jedno od najvećih curenja tajnih informacija u američkoj istoriji.

Tokom trosatnog saslušanja, održanog ranije na američkom teritoriju Saipan, Asanž je priznao krivicu za jednu tačku optužnice. Odnosno za udruživanje radi dobijanja i otkrivanja poverljivih dokumenata američke nacionalne odbrane. Rekao je da je verovao da je prvi amandman američkog ustava, koji garantuje slobodu govora, štitio njegove postupke.

“Radeći kao novinar podsticao sam svoj izvor da mi pruži informacije za koje je rečeno da su poverljive kako bih te informacije objavio”, rekao je sudu.

ASANŽA DOČEKALA GOMILA PRISTALICA

“Verovao sam da prvi amandman štiti tu delatnost, ali prihvatam da je to bilo kršenje statuta o špijunaži”.

Okružna sutkinja Ramona V. Manglona je prihvatila njegovo priznanje krivice. Istaknuvši da je američka vlada ukazala na to da nije bilo žrtava zbog Asanžovih postupaka. Unapred mu je poželela srećan rođendan, koji će 3. jula napuniti 53 godine. Te ga je oslobodila na temelju vremena koje je već proveo u britanskom zatvoru.

Pozdravljen kao heroj
Dok američka vlada Asanža smatra bezobzirnim jer je ugrozio agente objavom njihovih imena, njegove ga pristalice pozdravljaju. I to kao heroja zbog promocije slobode govora i razotkrivanja ratnih zločina.

Čvrsto verujemo da gospodin Asanž nikada nije trebao biti optužen prema Aktu o špijunaži. Zbog zadataka koje novinari obavljaju svakoga dana”. Rekao je novinarima ispred sudnice njegov američki advokat Barry Pollack. Kazao je da će se rad WikiLeaksa nastaviti.

Asanžova britanska i australijska advokatica Jenifer Robinson je zahvalila australskoj vladi što je osigurala Asanžovo puštanje na slobodu. Njegov otac Džon Shipton je za Reuters rekao da mu je laknulo.

Hypetv.rs/J.V.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner