Background adbanner
calendar

Petak 25. Oktobar, 2024

aktuelno ikonica Aktuelno
“ČOVEK ZNA POSAO” Oglasio se DESINGERICA, nakon Bulatove izjave da bi mu UZELI NE JEDNU NEGO OBE PATIKE 90-ih godina OVO SU NJENI SAVETI! Baba Vanga otkrila KAKO DOĆI DO NOVCA, a jedno nikako ne treba raditi “LEPOJ LUKIĆ SAM SPASIO ŽIVOT” Gastoz otkrio detalje koje lede krv u žilama: “Da je nisam gurnuo…” ŠOK “TI SI KRIVA ZA SVE” Terza rafalno urniše Sofiju, nastavlja se haos, nemilosrdni jedno prema drugom! MIKI ĐURIČIĆ POTROŠIO SAV NOVAC! Šok priznanje rijaliti učesnika, evo šta mu se desilo STANISLAV PRIZNAO DA ŠALJE PORUKE MAJI! Otkrio sve detalje o modricama i podlivima na licu, ovo niko nije očekivao U NOVEMBRU ĆE SE OVAJ HOROSKOPSKI ZNAK BAŠ OPARITI! Zima je njihova! “VIDELO SE DA TERZA NE VOLI MILICU! BIO JE SA NJOM U FEJK VEZI?!” Skandalozne tvrdnje ugledale svetlost dana! “KAŽE DA NIJEDNA NE MOŽE DA SE MERI SA MNOM” Melina Džinović stavila sve karte na sto nakon razvoda i otkrila šok detalje LOM I HAOS SOFIJE I TERZE NAKON RASKIDA! Raskrinkali jedno drugo, pale sve maske, ovo niko nije očekivao! OGLASILA SE PORODICA METJUA PERIJA GODINU DANA NAKON NJEGOVE SMRTI! Mnogi nisu očekivali da će ovo reći! “TELEVISA PRESENTA” SE NASTAVLJA: Sergej i njegova žena ismevaju sve koji su im poverovali u priču o “PORODIČNOM NASILJU”! Glumac za sve okrivio NJU! AMERIKA SE OPRAŠTA! Umro jedan od najtalentovanijih trenera, TUGA POTPREDSEDNIK VLADE SRBIJE ALEKSANDAR VULIN: “Srećom i u Beogradu i u Sarajevu ima mnogo pametnijih od Konakovića” NAKON ŠTO JE ŠUTNUO, SLAĐA PORŠELINA NASRNULA NA NAJU! Starleta od besa nije znala šta će sa sobom: “Ne udaraj me, kretenu!” “KADA MI JE MAJKA UMRLA, IZGLEDAO SAM KAO LUDAK! Nisam se šišao ni brijao 6 meseci! Neko ne obuče ni crnu košulju!” Marko Bulat nikad iskreniji! Otkrio ŠOK detalje iz svog više nego intrigantnog života (PREMIJERA)

ODRŽAN VELIKI ŠKOLSKI ČAS! U Kragujevcu obeleženo 83 godine od masovnog streljanja civila i đaka (FOTO)

Objavio: RHT
21/10/2024 4:00 PM

ODRŽAN VELIKI ŠKOLSKI ČAS!

U Spomen parku u Šumaricama i ovog 21. oktobra održana je manifestacija “Veliki školski čas”. Tokom koga je izvedena poema “Lekcije iz pamćenja” čime je obeleženo 83 godine od jednog od najvećih zločina nemačkih okupatora u Drugom svetskom ratu. Masovnog streljanja civila, đaka i profesora.

FOTO TANJUG/ NEBOJŠA RAUS/ nr

Pored spomenika “Prekinut let”, arhiepiskop kragujevački i mitropolit šumadijski Jovan sa sveštenicima Šumadijske eparhije služili su moleban. Na humke kraj spomenika đacima i profesorima Prve kragujevačke gimnazije vence su položili izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministar Nemanja Starović. Predstavnici Grada Kragujevca, vojske, policije, Ustavnog sud, SUBNOR-a. Vence su položili i ambasadori i predstavnici Nemačke, Palestine, Austrije, Ruske Federacije, Belorusije. Bosne i Hercegovine, Francuske, Meksika, Crne Gore, Slovačke, Velike Britanije, predstavnici gradova prijatelja Kragujevca.

FOTO TANJUG/ NEBOJŠA RAUS/ nr

ODRŽAN VELIKI ŠKOLSKI ČAS!

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović istakla je da se nigde ne može lekcija iz istorije učiti na način kao na ovom mestu u Šumaricama. Jer je 21. oktobar 1941. godine dan najdubljeg bola.

“Istog datuma 1944. godine oslobođen je Kragujevac”, dodala je ministarka i istakla da je Kragujevac grad heroj, grad bola i ponosa.

“Mi, Kragujevčani, i ponosni i sa osećanjem digniteta tužno se sećamo i šaljemo poruku da se Šumarice 1941. godine nikada i nigde ne smeju ponoviti”, rekla je Slavica Đukić Dejanović. Ove godine kraj spomenika streljanim đacima i profesorima u Šumaricama izvedena je poema “Lekcije iz sećanja”, autora Dragana Hamovića. U režiji Nebojše Dugalića, a poemu su izveli glumci kragujevačkog Knjaževsko srpskog teatra i Bard teatra. Autor poeme, književnik Dragan Hamović rekao je da na ovakvim komemoracijama mora da se istrajava, jer je to važno svima nama.

FOTO TANJUG/ NEBOJŠA RAUS/ nr

“Mi i danas razne imperijalne izazove trpimo i ovakve situacije, ovakvi primeri, ovakva mesta nam pomažu da osnažimo impuls opstanka. Onaj odbrambeni impuls bez koga kao narod, kao zajednica i svako pojedinačno nismo ništa”, dodao je Hamović. Zločin u Kragujevcu bio je masovna odmazda za ubijene i ranjene vojnike Vertmahta. Za ubijenog nemačkog vojnika streljano je 100, a za ranjenog 50 civila. U periodu od 19. do 21. oktobra 1941, fašisti su streljali gotovo 3.000 nevinih civila u Kragujevcu i okolini. Među kojima i 300 đaka i profesora gimnazije.

Hypetv.rs/tanjug/J.V.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner