Background adbanner
calendar

Subota 19. Oktobar, 2024

aktuelno ikonica Aktuelno
“ŽENE, SMIRITE SE” Jelena Đoković hitno reagovala zbog Novakove fotke, javno se obratila devojkama koje lude za njim! (FOTO) HYPE TV PROGRAM ZA NEDELJU, 20. OKTOBAR! Ne propustite “Male stvari” i “Chit Chat” OVAJ DAN ĆE BITI NAJTOPLIJI SLEDEĆE NEDELJE! Temperatura čak i do 24 stepeni, a evo kada se očekuje MRAZ HITNO OGLAŠAVANJE STANISLAVA KROFAKA! Raskrinkao sve o vrelim akcijama sa Majom, priznao zašto je bila u bolnici UŽAS U AUSTRIJI! Ženi prerezao vrat, pa se razneo bombom u podrumu EVO KAKO DANAS IZGLEDA ŠABANOVA CUCA! Udala se za Turčina i promenila život iz korena! (FOTO) UŽAS I STRAVA U BULEVARU ZORANA ĐINĐIĆA! Devojka pala s 13. sprata, na mestu mrtva! NAŠA VODITELJKA GOLA! Procurili privatni snimci iz toaleta, a evo šta se krije iza svega! (FOTO) “NIŠTA ME NEĆE ZAUSTAVITI” Benjamin Netanjahu se oglasio nakon što mu je gađan dom! ENA ČOLIĆ HITNO NAPUŠTA RIJALITI! Učesnica otkrila razlog: “Osećam se kao čudovište” UMRLA ČUVENA GLUMICA IZ “VRUĆEG VETRA” PRONAĐENA NESTALA DEVOJČICA IZ BAČKE PALANKE! Evo gde je bila TAJNI SUSRET STANIJE I MENSURA! Ajdarpašić otkrio detalje, u liftu pokušala da ga smiri! LEPI MIĆA NAPUSTIO RIJALITI! Ne može da dođe sebi, rijaliti učesnik u suzama! SUTRA POČINJE 3. MUNDIJAL PRIJATELJSTVA Pavle Pepđonović za Hype TV: “Ovo je izuzetna priča, koja je otišla mnogo daleko” POZNATU INFLUENSERKU UBILA SABLJARKA! JEZIVI DETALJI! Dozivala pomoć ali uzalud, svedoci su je jedva izvukli iz vode!

KRALJ ESVANTIJA MSVATI III U POSETI SRBIJI: Počela razmena sporazuma (VIDEO)

Objavio: RHT
19/10/2024 12:20 PM

KRALJ ESVANTIJA MSVATI III U POSETI SRBIJI

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić danas je domaćin kralju Esvatinija, Msvatiju III, koji boravi u višednevnoj zvaničnoj poseti Srbiji.

Foto: Printscreen video Alo!

Ceremonija razmene sporazuma

Program posete

Kralja Esvatinija, koji će biti u Srbiji do 22. oktobra, dočekao je sinoć potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić na aerodromu Nikola Tesla.

Prema programu posete, danas će u 10.30 biti održana ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija, a potom će u 10.45 uslediti sastanak predsednika Vučića i kralja Msvatija III.

U 11.20 biće održan plenarni sastanak delegacija Srbije i Kraljevine Evatini predvođenih predsednikom Vučićem i kraljem Msvatijem III, a u 12.00 biće održana ceremonija potpisivanja sporazuma u prisustvu predsednika Srbije i kralja Esvatinija.

U 12.05 predviđene su izjave za medije, a u 12.30 predsednik Vučić i kralj Msvati III učestvovaće na okruglom stolu “Srbija i Esvatini – Inovacija kao pokretač rasta”, a učesnicima okruglog stola obratiće se pored Vučića i kralja Esvatinija i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i izvršni direktor Direkcije za privlačenje investicija Esvatinija Sibani Mnogomezulu, najavila je PKS.

Vučić: Dolazak kralja Esvatinija otvara vrata za unapređenje saradnje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas kralja Msvatija III od Kraljevine Esvatini i poželeo mu dobrodošlicu istakavši da će njegova poseta otvoriti vrata za unapređenje odnosa dveju zemalja.

“Dobro došli u Srbiju, Vaše Veličanstvo. Poseta kralja Msvatija III simbol je jačanja prijateljskih odnosa između Srbije i Esvatinija i otvoriće vrata za unapređenje svih vidova saradnje. Razgovaraćemo o ključnim temama kao što su ekonomija, nauka, inovacije i tehnološki razvoj”, objavio je Vučić na Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

On je dodao i da očekuje da će potpisivanje bilateralnih dokumenata između Vlade Srbije i Vlade Esvatinija o saradnji u oblastima trgovine i investicija, obrazovanja, turizma, telekomunikacija, veštačke inteligencije doneti nove projekte i inicijative koje će obogatiti odnose dveju zemalja.

Šansa za veću ekonomsku saradnju

Uoči okruglog stola “Srbija i Esvatini – Inovacija kao pokretač rasta” biće predstavljene dve privrede i mogućnosti za unapređenje saradnje u sektoru infomaciono-komunikacionih tehnoloigija.

Nakon okruglog stola biće predstavljena specijalizovana izložba Ekspo 2027.
Kako je Tanjugu rečeno u PKS, spoljnotrgovinska razmena između Srbije i. Esvatinija, prošle godine je iznosila 113.200 američkih dolara, pri čemu je izvoz iznosio 1.100 dolara, a uvoz 112.000.

Srbija je u Esvatini najviše izvozila pribor za električne mašine za štampanje, a najviše uvozila voće, plastiku i šećer.

Značajan deo uvoza se statistički vodi kao nerazvrstana roba.

Kada je reč o potencijalima za saradnju sa tržištem Esvatinija iz. PKS su naveli poljoprivredu, odnosno semena, mehanizaciju, đubriva, tehnologiju, energetiku i to obnovljive izvore energije,. IT industriju i u okviru nje razvoj aplikacija i softverskih rešenja, prenos znanja, te pneumatike, laka ulja, vakcine i ostale medikamente i plastične vreće.

Ne priznaju tzv. Kosovo, saradnja na temeljima Pokreta nesvrstanih

Vučić se u maju sastao sa ministarkom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Kraljevine Esvatini Folile. Šakantu i zahvalio Kraljevini Esvatini na principijelnoj poziciji o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova.

Iako su formalni diplomatski odnosi između dve zemlje uspostavljeni 1990. godine u Njujorku potpisivanjem zajedničkog dokumenta, saradnja dve strane postoji još od sticanja nezavisnosti Esvatinija 1968. godine. 

Politički odnosi se zasnivaju na tradiciji saradnje koja je postojala u okviru Pokreta nesvrstanih zemalja.

U maju 2019. godine tadašnji prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić posetio je. Esvatini, a iste godine predsednik Skupštine Esvatinija P. Mavimbela predvodio je delegaciju ove zemlje na 141. zasedanju Skupštine Interparlamentarne unije koje se oktobra održala u Beogradu.

U Beogradu 2022. godine tadašnji ministar spoljnih poslova Srbije Nikola. Selaković, potpisao je sa tadašnjom šeficom diplomatije Kraljevine Esvatini Tulisilom Dladlom sporazume o saradnji dveju država.

Potpisani su sporazumi o kulturno-prosvetnoj saradnji, o uzajamnom ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, o saradnji u oblasti poljoprivrede, Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti protokola i Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti omladine i sporta.

hype/Alo!

Čitajte Hypetv.rs portal, najbrži portal u Srbiji i regionu sa najvećim rastućim rezultatima i ekskluzivnim vestima. Zapratite nas i na InstagramuFacebookThreads!

ČITAJTE NAS I NA HYPETV KANALIMA WHATSAPPVIBER I TELEGRAM.

PRODAJA KARATA ZA KONCERT ACE LUKASA I EVROPSKU PREMIJERU FILMA “STRAVIČNO” KLIK OVDE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner