Background adbanner
calendar

Ponedeljak 7. Oktobar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
ANELI PLAČE I KUKA ZA JANJUŠEM?! Pa spomenula svoj odnos sa Matejom “ČEKALO SE PREVIŠE NA INKUBATOR!” Ispovest Nataše Vavre o životu sa sinom (7) koji boluje od CEREBRALNE PARALIZE! “(NE)DOKAZANI” VREMENSKA PROGNOZA! U Srbiji danas sunčano do 19 stepeni! PREMINUO KUM NOVAKA ĐOKOVIĆA! Srđan se emotivnim rečima oprostio od prijatelja! Filip Reljić oštro osudio Terzu i Sofiju! Ekskluzivno: “Jezivo je to što rade!” LJUBAVNICA PORUČILA TRUDNOJ MILICI DA AB*RTIRA TERZINO DETE! Bez imalo srama izgovorila skandalozne reči! Zgrozila javnost! Da li je ovo moguće?! MAJKA DARKA LAZIĆA RASKINULA SA DRAGANOM?! Paunović se javno obratio pevaču, pa izostavio svoju ženu! SKANDAL! SUTRA NASTAVAK SUĐENJA KECMANOVIĆIMA! Dečak koji je počinio masovno ubistvo pojaviće se pred sudom i svedočiće iz posebne prostorije! “ZAVRŠILA JE U BOLNICI, DANIMA NIŠTA NE JEDE..” Miličina bliska osoba iznela šokantne tvrdnje u javnost, pa otkrila da Terzina majka želi da ga se odrekne!? ŠOK! Užas u Batajnici! AUTOMOBIL POKOSIO DEČIJA KOLICA! BEBA HITNO PREVEZENA U BOLNICU! EVO KAKO IZGLEDA VELJKO PILJKIĆ BEZ BRADE I DUGE KOSE! Seka Aleksić podelila fotku svog muža, pa pokrenula lavinu komentara! Totalno je neprepoznatljiv! (FOTO) ŽESTOKA TUČA NA SRED ULICE! Muškarci izašli iz auta pa pokušali pesnicama da se obračunaju! Obustavljen saobraćaj, ljudi u panici (VIDEO) “TO SU LAŽI!” Oglasila se majka Paf Didija, pa prokomentarisala navode da joj je sin monstrum, a onda STALA U NJEGOVU ODBRANU! PEVAČICA POBESNELA ZBOG TERZE, PA TRUDNOJ MILICI POSLALA ŠOK PORUKU: “Abortirala bih to dete, a onda njega kastrirala i zagarantovala mu crnu budućnost” “ODRŽIVOST NIJE SAMO REČ” Vučića na Hamburškoj konferenciji dočekao Olaf Šolc ĐOKOVIĆI DONIRALI 350.000 UGROŽENIMA U BOSNI I HERCEGOVINI! Saška i Đorđe pokazali humanost na delu! (FOTO)

PRIPREMITE SE! U domovima zdravlja počela vakcinacija protiv sezonskog gripa

Objavio: RHT
07/10/2024 10:47 AM

U domovima zdravlja počela vakcinacija protiv sezonskog gripa

U svim domovima zdravlja u Srbiji danas je zvanično počela vakcinacija protiv sezonskog gripa i za to su obezbeđene dovoljne količine vakcina. A na raspolaganju su dve vrste vakcina – influvak tetra i torvaks flu, rekla je dr Jelena Vukotić iz DZ Zvezdara.

foto: Pixabay

“Obezbeđene su dovoljne količine vakcina, a građanima su od danas na raspolaganju dve vrste vakcina – četvorovalentna vakcina influvak tetra stranog proizvođača Abot. I trovalentna vakcina torvaks flu domaćeg proizvođača, Instituta za virusologiju, vakcine i serume ‘Torlak”, rekla je Vukotić za Tanjug.

Prema njenim rečima, u petak 4. oktobra završena je distribucija vakcina. Vukotić je naglasila da se vakcina daje u svim domovima zdravlja u Srbiji, ali da se ne daje licima sa povišenom telesnom temperaturom. Ili akutnim infekcijama.

“Treba naglasiti da sezona vakcinacije protiv sezonskog gripa traje od početka oktobra do kraja marta i da je od izuzetne važnosti da je građani prime što pre. Kako bi na vreme, kroz dve-tri nedelje, razvili imunitet protiv virusa gripa”, rekla je ona. Vukotić je istakla da je, u okviru preventivnih pregleda koje organizuje Ministarstvo zdravlja, već juče počela vakcinacija protiv sezonskog gripa u svim domovima zdravlja u Srbiji.

“Sudeći po odzivu građana, samo u našem DZ Zvezdara, ideja se pokazala kao izuzetna. Jer je broj vakcinisanih bio preko 250 građana za samo devet sati”, rekla je ona. Što se tiče preporuka o tome ko treba da se vakciniše. Ona je navela da su to svi građani stariji od 18 godina sa hroničnim bolestima. Trudnice, zdravstveni radnici i zaposleni. Pa korisnici gerontoloških centara, kao i osobe starije od 65 godina.

U domovima zdravlja počela vakcinacija

“Ove kategorije građana bi trebalo da se vakcinišu, kako bi sprečili posledične komplikacije gripa”, ukazala je Vukotić. Prema njenim rečima, za sada je u DZ Zvezdara stiglo 3.600 doza influvak tetra vakcina. Ali i 200 doza torvaks flu trovalentne vakcine. Koja se, kako je navela, od ove godine može davati i starijima od 65 godina.

“Zbog velikog interesovanja naših građana za ovu vakcinu našeg proizvođača ‘Torlak’, verovatno ćemo još koliko danas trebovati još doza ove vakcine”, rekla je ona. Kako je objasnila, četvorovalentna sezonska vakcina protiv gripa sadrži dva tipa A virusa gripa i 2 tipa B ovog virusa. U skladu sa preporukom SZO za severnu hemisferu i odlukom EU za sezonu 2024/25. Pa na osnovu dominantnih tipova virusa gripa registrovanih u cirkulaciji u prethodnoj sezoni za koje se očekuje da mogu da izazovu kako sporadičnu. Tako i epidemijsku pojavu gripa u populaciji u sezoni koja sledi.

Hypetv.rs/tanjug/J.V.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner