Background adbanner
calendar

Sreda 2. Oktobar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
DANAS JE 7 GODINA OD SMRTI DONE ARES! Ovo je bila njena poslednja poruka (FOTO) MILICA VELIČKOVIĆ RASKRINKALA TEODORU DELIĆ! Sve iz Teodorine prošlosti je istina?! Ovo je dokaz, a Bebica nema pojma?! SKANDAL! (FOTO) “SAMO BUDI ŽIVA!” Uroš Rajačić se GUŠI U SUZAMA nakon pretnji Milene Kačavende – SKANDALOZNE PRETNJE U RIJALITIJU ANA KORAĆ PODELILA FOTKU SA MUŽEM! Sve pršti od luksuza, a njih dvoje prekriveni samo ćebencetom (FOTO) KAKAV BLAM! Anđela Đuričić pala Gastozu pred noge, pa se izblamirala (FOTO) “KAO KRAVU BI JE IZJ*EBAO!” SKANDALOZNE REČI MATEJE O ANELI! Javno rekao šta bi joj radio! Da li smo sada, zaista, dotakli dno što se tiče rijalitija?! UŽAS! DARKO LAZIĆ I NJEGOVA ŽENA TIPUJU DATUM POROĐAJA! Pevač želi da se naslednica rodi na njegov rođendan! PAF DIDIJA OPTUŽUJU DA JE ZLOSTAVLJAO DEVETOGODIŠNJEG DEČAKA! Tvrdi se da je žrtve dr*girao lekom za konje, među 120 tužbi 25 maloletnika! NAJJEZIVIJE OPTUŽBE DO SADA! OVAKO MOŽETE DA OSTVARITE POPUST NA RAČUN ZA STRUJU! Oglasio se EPS! Ovo zanima sve građane! IVAN MARINKOVIĆ SKUPLJA NOVAC PO ULICI? Snimljen ispred televizije (HYPE PAPARAZZO) EKSKLUZIVNO PRVO OGLAŠAVANJE KRISTINE SPALEVIĆ NAKON UDESA! Otkrila da je šteta više hiljada evra, pa spomenula i decu KRISTINA SPALEVIĆ IMALA SAOBRAĆAJNU NESREĆU!? Uništeno pola automobila, šteta procenjena na više hiljada evra?! KARAMBOL NA ZELENOM VENCU! Autobus se zakucao u banderu! (FOTO) NAROD ZGROŽEN BAHAĆENJEM ADAMA ADAKTARA! Nakon njegovog poslednjeg poteza razapeli ga na društvenim mrežama! MESEC DANA POSLE RAZVODA NAŠAO DRUGU! Ivan Marinković u ljubavnom zanosu, Jelena ostala zatečena (FOTO) IVANA KENEŠKI DOBILA NAPAD NAKON DISKVALIFIKACIJE?! Isplivali svi detalji haosa! Ona uradila ovo!

Pogrešno pranje zuba može izazvati opaku bolest! Zato nemojte da rizikujete, već pratite uputstva stručnjaka

Objavio: RHT
02/10/2024 9:10 AM

Pogrešno pranje zuba može izazvati opaku bolest!

Jedna naizgled mala greška, kao što je pogrešno pranje zuba, može drastično da poveća rizik od raka vrata ili glave. Navodi se u novom istraživanju koje je po prvi put utvrdilo direktnu vezu između bakterija koje izazivaju bolesti desni i smrtonosnih kancera.

foto: Pixabay

Naučnici su identifikovali više od 20 različitih bakterija koje žive u ustima i koje povećavaju rizik od kancera za neverovatnih 50 odsto. Naši rezultati još jednom naglašavaju značaj oralne higijene. Redovno pranje zuba, ali i čišćenje koncem mogu ne samo da spreče bolesti desni. Nego predstavljaju zaštitu od raka vrata ii glave – navodi profesor Ričard Hajs. Koji je inače, autor studije koji napominje da se zubi moraju prati dva puta dnevno, uz redovno čišćenje koncem i stalne kontrole kod stomatologa.

Problem sa kancerom vrata ili glave je što su simptomi faktički nevidljivi, pa se bolest često otkriva tek u kasnijoj fazi. Takođe, postoji više od 30 mesta u glavi na kojima može da se razvije kancer. Čak 90 odsto kancera vrata i glave se razvija u takozvanim skvamoznim ćelijama koje se nalaze u koži i sluzokoži nosa, usta i vrata. Za potrebe ove studije, naučnici su analizirali ishranu i medicinske podatke 160.000 ljudi. Dobrovoljci su redovno ispirali usta vodicom za usta, i davali su uzorke pljuvačke koji su kaisnije testirani na razne mikrobe.

foto: Pixabay

Posle perioda od 15 godina, 236 učesnika je obolelo od kancera vrata i glave. Njihov uzorak DNK je upoređen sa uzorcima ljudi koji nisu oboleli. Pronađeno je 13 vrsta različitih bakterija koje povećavaju rizik od raka za 30 odsto. A kada se tome doda još pet vrsta bakterija koje se standardno nalaze u bolesnim desnima. Rizik skače na 50 odsto, prenosi The Sun.

Hypetv.rs/najzena/J.V.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner