Background adbanner
calendar

Sreda 18. Septembar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
PROGRAMSKA ŠEMA HYPE TV ZA SUTRA, 19. SEPTEMBAR 2024. GODINE! Pevačica Olja Karleuša iznosi sve KARTE NA STO! OTKAZANI KONCERTI GOCE LAZAREVIĆ U Nišu i Čačku! Otkriveni NAVODNI RAZLOZI, a svi znaju ISTINU! “MONSTRUM JE MALA REČ” TRUDNA Milica objavila PRIVATNE PORUKE sa Terzom nakon JAVNE PREVARE JANJUŠ JAVNO REKAO DA MU BRAT IMA TUMOR! Nakon što je objavio rezultate, otkrio da li ulazi u rijaliti! (FOTO) SERGEJ TRIFUNOVIĆ PONOVO UHAPŠEN?! Glumca privela splitska policija nakon što je napustio sud! Evo šta se desilo! PRETI KATASTROFA ZBOG MOGUĆIH POPLAVA! Na snazi je najveći stepen uzbune! Gradonačelnik izdao poziv građanima EKSKLUZIVNO ZA HYPE TV: OGLASILA SE SUPRUGA SERGEJA TRIFUNOVIĆA: “Do sad smo bili u MUP-u…” MIROSLAV ILIĆ I NOVAK ĐOKOVIĆ ZAPEVALI ZAJEDNO! Ovako je izgledao susret dve velike zvezde! (VIDEO) MEGA IZNENAĐENJE! Dve muzičke zvezde ukrštaju glasove! Saša Mirković najavio DUET Lukasa i Mire Škorić OGLASIO SE ĐOVANI BAJRAMOVIĆ NAKON HAPŠENJA! Pevač ne krije da je imao veze sa nedozvoljenim supstancama! OPERISAN SAMIR RAMOVIĆ: Poznato stanje bivšeg učesnika! Najbliži se oglasili KO IMA 40 GODINA STAŽA DOBIJAĆE PUNU STAROSNU PENZIJU? Ukidaju se penali za privremeno penzionisanje?! “On je VELIKI PREVARANT I NARKOMAN!” Poznati pevači OSULI PALJBU po uhapšenom Đovaniju! (VIDEO) CITY HYPE! Dragica Zlatić priznala ko joj je simpatičan sa javne scene! Ivan Gavrilović nikad iskrenije o Desingerici! Mara Carica priželjkuje da stane na ludi kamen! (video) PRONAĐENA BOMBA KOD SKUPŠTINE SRBIJE! Teška oko 250 kilograma – na licu mesta hitne službe PREDSEDNIK VUČIĆ SUTRA NA RADNOM RUČKU! Ursula fon der Lajen je pozvala lidere Zapadnog Balkana u Brisel

OVO SU NAJSTARIJE VALUTE NA SVETU! Ispred Srbije samo jedna država

Objavio: RHT
18/09/2024 12:40 PM

OVO SU NAJSTARIJE VALUTE NA SVETU!

Istorija je prepuna zanimljivih činjenica, ali i pokazatelj bogatstva tradicije nekog naroda. Srbija je zemlja veoma bogata istorijom, a tome svedoči podatak da njena valuta dinar među tri najstarije na svetu.

Foto: Pixabay

Na svetu postoji oko 180 valuta, što dovoljno govori o tome koliko je ovaj podatak zanimljiv i interesantan. Ako ste se možda nekada pitali koje su to najstarije valute koje su još uvek i u upotrebi u nastavku vam predstavljamo neke od njih.

foto: instagram/prinscreen/knowfact_

Srpski dinar je na drugom mestu, odmah iza Britanske funte. Što znači da dinar postoji još od 1214. godine, još od vladavine kralja Stefana Nemanjića. Prvi moderni dinar nastao je 1868. godine na zahtev kneza Miloša Obrenovića. Na današnjim novčanicama dinara nalaze se likovi najistaknutijih ličnosti iz istorije Srbije, ali i Srba koji su promenili čitav svet – poput Nikole Tesle.

foto: Pixabay

OVO SU NAJSTARIJE VALUTE

Odmah iza Srbije nalazi se Ruska rublja. Naime, rublja, kao treća najstarija valuta na svetu, prema pojedinim izvorima potiče još iz 1300. godine. Rublja je kroz istoriju prošla kroz razne revalorizacije, a jedna od posljednjih dogodila se 1992. godine, kada je sovjetska rublja postala ruska rublja. Ruska rublja je jedna od glavnih valuta  u trgovini naftom i prirodnim gasom, posebno nakon sankcija Zapada. Inače, Rusija je među prvim zemljama koje su objavile digitalnu valutu Centralne banke 2017. godine, odnosno digitalnu rublju. Vrednost obične rublje je identična vrednosti digitalne rublje, a Banka Rusije ima oko 12 digitalnih banaka koje već rade.

Četvrta valuta u nizu po starosti je Američki dolar. Iako je danas dominantan u svetu, dolar je ipak iz 1785. godine. Dolar je bio zasnovan na španskom srebrnom dolaru. Najveći apoen koji je ikada štampan na američki dolar bio je 10.000, ali ova novčanica je retko u opticaju jer se većina nalazi u muzejima.

Na petom mestu je Haićanski gud. Zvanična valuta Republike Haiti je gud, a ona je u upotrebi od 1813. godine. Tada je zamenila francusku kolonijalnu valutu, a prvi novčići su kovani od srebra. Ova valuta je doživela nekoliko revalorizacija, prvu 1870. s uvođenjem novih G10 i G25 apoena. Drugi je bio 1870. godine, kada je povezana s francuskim frankom radi lakše procene. Novčanice u opticaju su 10, 25, 50, 100, 250, 500 i 1.000.

Među prvih deset najstarijih valuta spada i Japanski jen. Kanadski dolar, pa Švajcarski franak koji potiče iz 1850. godine. Dominikanski pezos zvanična valuta Dominikanske Republike tek od 2011. godine, a uveden je 1844. kada je ova država povratila svoj suverenitet od Haitija.

Hypetv.rs/sada.ba/J.V.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner