Ovu HRANU NIKADA nemojte jesti uz ŠOLJU ČAJA! BUDITE OPREZNI, evo zbog čega
Ovu HRANU NIKADA nemojte jesti uz šolju čaja!
Farmaceutkinja i nutricionista Debori Grejson ističe važne stvari kada je u pitanju ishrana, a u ovom slučaju se dotakla čaja.
Ispijanja kafe ili čaja uz namirnice poput crvenog mesa i lisnatog zelenog povrća, može da prouzrukuje loše stvari za organizam.
Ako uz određeni obrok, najčešće doručak, volite da popiju šolju čaja, morate biti obazrivi.
Prema pisanju Dejli mejla, hemikalije u ovim toplim napitcima sprečavaju telo da apsorbuje gvožđe. Reč je o mineralu od vitalnog značaja za nošenje kiseonika po telu. Gvožđe nam daje energiju i jača imunitet.
“Ako uvek pijete čaj uz obrok, mogli biste da postanete anemični“, rekla je Grejson za Miror. Dodala je i da je rizik od anemije – teškog nedostatka gvožđa veoma visok ako ste žena koja ima menstruaciju.
Ovu HRANU NIKADA nemojte jesti uz šolju čaja!
Namirnice koje nikako nisu dobar izbor u zdravstvenom smislu uz čaj i kafu uključuju obroke bogate gvožđem. Radi se o bifteku i goveđem pečenju, kao i zelenom povrću poput spanaća, brokolija i kelja. Studije su otkrile da brojne hemikalije u čaju i kafi mogu blokirati apsorpciju gvožđa, uključujući polifenole, za koje se smatra da štite od upale.
Pored čaja i kafe, polifenoli se takođe nalaze u hrani kao što su voće, povrće i začini – iako u mnogo manjim količinama. Tanini, kojih ima u vinu, poput oksalata, isto su poznati po svom efektu blokiranja gvožđa.
Smatra se da oko osam odsto žena u Velikoj Britaniji, gde je pijenje čaja gotovo obavezno, ima anemiju zbog nedostatka gvožđa, a oko tri odsto muškaraca.
Simptomi iscrpljuju: ekstremna slabost, gubitak kose i ponavljajuće infekcije.
Nutricionistkinja je dodala i kako oni sa slabijim apetitom koji žele da dobiju težinu ili mišiće treba da se uzdrže od konzumiranja previše tečnosti uz obroke.
Hypetv.rs V.M./Najžena.alo.rs