Background adbanner
calendar

Petak 13. Septembar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
Tamara Vučić razgovarala sa Majklom Daglasom! Evo šta je holivudski glumac rekao o Srbiji (FOTO) “ONA HITNO MORA U PSIHIJATRIJSKU USTANOVU” Narod ogorčen na Anđelu Đuričić nakon što je isplivao STRAVIČAN VIDEO ODRŽANO SUĐENJE KECMANOVIĆIMA! Majka K.K. dopunila odbranu! Sledeće suđenje u oktobru MIONA PROVOCIRA KROFAKA! Nenad ne zna šta mu se sprema Šokantno! U Eliti rijaliti igrači se utrkuju ko je ranije postao kriminalac! Ponosni na to što su počinjali da se kriminalom bave sa 11 godina!(VIDEO) “Tea Tairović i Prijovićka nisu u istom rangu!” Olja Karleuša “Desingerica je potreban ovom vremenu” ANĐELA ĐURIČIĆ POSTALA I OSTALA PREDMET SPRDNJE! Nakon mirisanja PAZUHA, IZDUVNIH GASOVA, s*ksa pred kamerama, Zvezdan JEDVA pristao da joj stavi burmu! Blam! “MAJKA MI JE POSLALA PORUKU “JE L’ SI ŽIV?” Gasttozz o pokojnoj mami “Od njene smrti sam se promenio” PEVAČ TEŠKA SRCA PROGOVORIO O BOLESNOJ ĆERKI! “Moja Jasmina je invalid od rođenja”  NEZAPAMĆENO NEVREME! KATAKLIZMA NAM JE SVE BLIŽA! Cela Evropa na udaru, vojka u pripravnosti JELENA ĐOKOVIĆ PROGOVORILA O ODGAJANJU DECE! Novakova žena sve šokirala svojim stavom JODŽIR SVE PRIZNAO! Sve pikanterije i sočni detalji o NAJPOPULARNIJEM INFLUENSERU! VUČIĆ NA CEREMONIJI U KINESKOJ FABRICI LINGLONG! Povod – serijska proizvodnja guma u Zrenjaninu (FOTO) SIN HOLIVUDSKE IKONE PREMINUO U 63. GODINI! Sada su otac i sin konačno zajedno GASTOZ POTPUNO GO! SVE SE VIDI! Mreže se usijale (FOTO) SAŠA KOVAČEVIĆ U DRUŠTVU SVETSKE ZVEZDE!Pevač u svom restoranu ugostio svog idola (FOTO)

NOVI ZAKON O BEZBEDNOSTI U SAOBRAĆAJU! Skuplja vožnja bez pojasa i prolaz kroz crveno, a evo i kada mogu da vam oduzmu vozačku dozvolu

Objavio: RHT
13/09/2024 8:32 AM

NOVI ZAKON O BEZBEDNOSTI U SAOBRAĆAJU!

Trajno oduzimanje automobila, ali i vozačke dozvole, nulta tolerancija na vožnju pod dejstvom alkohola, nova pravila za korišćenje električnih bicikala. Ali i znatno strože novčane i bodovne kazne za saobraćajne prekršaje, glavne su stavke predloga novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju koji bi do kraja godine trebalo da se nađe na javnoj raspravi. A onda i pred poslanicima u Skupštini Srbije!

foto: pixabay

I sve to samo godinu dana nakon što su tokom 2023. usvojene izmene i dopune još važećeg zakonskog akta. Zato krenimo redom.

Oduzimanje vozila

Usvojene promene predvidele su mogućnost privremenog oduzimanja vozila bahatim vozačima. Ova akcija počela je ove godine, a prema poslednjim podacima oduzeto je više od 220 automobila, pojedincima čak i po tri vozila!?

– Privremeno oduzimanje može da traje dve godine. I tu se plaća ležarina. Bitno je da smo ušli u sam taj proces, jer to je nešto što postoji u Evropi i jednostavno postoji trajno oduzimanje. Tako da verujemo da ćemo mi prepisati taj model. To ćemo uskladiti sa evropskom praksom jer ta mera ima jako veliki uticaj – rekao je Koković IZ Agencije za bezbednost saobraćaja.

Oduzimanje vozačke dozvole

Slaviša Lakićević, načelnik Saobraćajne policije, obelodanio je da će biti trajno oduzimane vozačke dozvole za najteže saobraćajne prekršaje i povratnike u činjenju prekršaja.

– I za krivična dela kao što je izazivanje saobraćajne nezgode s teškim telesnim povredama ili poginulim licima. Razmatraće se i dodatni lekarski i psihološki pregledi za nesavesne vozače – rekao je Lakićević.

NOVI ZAKON O BEZBEDNOSTI U SAOBRAĆAJU!

Dozvoljeno nula promila alkohola

“Ići ćemo na nultu toleranciju alkohola u organizmu”, još ranije je najavio načelnik Saobraćajne policije Slaviša Lakićević, ujedno i predsednik Radne grupe za izradu novog zakona.

Mere i za električne bicikle

Izmenama i dopunama sadašnjeg zakona usvojena su nova pravila vezana za električne trotinete. A sada bi na red trebalo da dođu i električni bicikli kojih je sve više na ulicama. Novi zakon trebalo bi prvi put da legalizuje električne bicikle, koji su trenutno zakonski nevidljivi, ali bi trebalo i definitivno da bude propisano gde se i pod kojim uslovima mogu koristiti.

Strože kazne za bahate vozače

Možda i najveća promena koja je predviđena u nacrtu novog Zakona o bezbednosti saobraćaja biće i znatno više kazne za saobraćajne prekršaje.

– Trebaju nam znatno strože kazne kako bi imale svoju svrhu. Ti iznosi će sigurno biti povećani jer sadašnji od 1.500, 2.000, pa i 3.000 dinara nemaju nikakvog smisla. Sigurno ćemo pooštriti kazne za prekršaje kojima se direktno ugrožava bezbednost u saobraćaju, poput nedozvoljene upotrebe mobilnog telefona u vožnji, nekorišćenja sigurnosnog pojasa, ugrožavanja pešaka na pešačkim prelazima – rekao je Lakićević

Sadašnje kazne

Prekoračenje brzine od 1-10 km/h – 3.000 dinara (bez poena)
Onda prekoračenje brzine od 11-20 km/h – 5.000 dinara (bez poena)
Pa prekoračenje brzine od 31-50 km/h – 10.000 – 20.000 (4 poena)
Prekoračenje brzine od 51-70 km/h – 40.000 ili 1/30 dana zatvora (7 poena)
Alkohol 0.21 – 0.5 ‰ – 10.000 dinara (bez poena)
Takođe alkohol 0.51 – 0.8 ‰ – 10.000 – 20.000 dinara (6 poena)
Alkohol od 2.1 i više ‰ – 30 – 60 dana zatvora (15 poena, najmanje 9 meseci zabrane upravljanja)
Nekorišćenje sigurnosnog pojasa 10.000 dinara (bez poena)
Korišćenje mobilnog telefona 10.000 dinara (bez poena)

Hypetv.rs/alo/blic/J.V.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner