Background adbanner
calendar

Sreda 11. Septembar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
SAŠA MIRKOVIĆ OBJAVIO RADOSNE VESTI! Pa najavio specijalnog gosta na koncertu Ace Lukasa u Ljubljani (FOTO) Vučić nakon sastanka sa predsednikom Izraela: Molim svakoga ko može da pomogne! KULIĆI U SUZAMA ZBOG MILJANE I IVANA! Čestitke pljušte sa svih strana, a oni rone suze (FOTO) VUČIĆ SA ISAKOM: Molim vas da se osećate kao kod svoje kuće! DA SE NAJEŽIŠ! “MAMA NAS JE KRVAVA ODVELA KOD KOMŠIJE U 7 UJUTRU” Nikad potresnija ispovest rijaliti učesnice “Nije htela da se LEČI!” EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE IZ DOMA ZA NEZBRINUTU DECU! Evo kako je Bojana Pavlović izgledala tokom detinjstva STIGLA PRINOVA! Marko Marković podelio RADOSNE VESTI! Čestitke pristižu sa svih strana Dačić sa gradonačelnikom Guangdžoua! Razgovara o unapređenju sveobuhvatnih odnosa Srbije i Kine LUKSUZNI DOM NATAŠE BEKVALAC NA DEDINJU! Raskoš, sjaj, glamur! HAOS I PANIKA! Prve slike mosta koji se srušio! Saobraćaj u potpunom prekidu, opšti kolaps u gradu (FOTO) VUČIĆ SA IZRAELSKIM PREDSEDNIKOM! Isak Hercog u zvaničnoj poseti Srbiji JEZIVE SLIKE NESREĆE U VREOCIMA! Automobil potpuno smrskan, vozač pukom srećom ostao živ (FOTO) JELENA MARINKOVIĆ PONIŽENA! Njen ljubavnik razmenjuje nežnosti pred njom! Nova afera drma Belu kuću FANOVI U ŠOKU POSLE RASKIDA ANITE I ANĐELA! Potez Stanojlovićeve sve iznenadio TEA JECA! GUŠI SE U SUZAMA! Pevačica se slomila pred kamerama! Ne može da se oporavi od šoka OVO JE BIO NAJSMRTONOSNIJI DAN U ISTORIJI AMERIKE! Pre tačno 23 godine pobijeno skoro 3.000 ljudi (FOTO)

Danas je USEKOVANJE GLAVE JOVANA KRSTITELJA! Nemojte jesti i piti OVO – u suprotnom vas čeka NEPRAVDA

Objavio: RHT
11/09/2024 8:32 AM

Danas je USEKOVANJE GLAVE JOVANA KRSTITELJA!

Vernici SPC danas, 11. septembra slave značajan hrišćanski praznik.

Reč je o usekovanju glave Svetog Jovana Krstitelja. Upravo je, prema predanju, na ovaj dan osvećena crkva koju su podigli car Konstantin i carica Jelena. I to baš na grobu Svetog Jovana Krstitelja, gde su ujedno i položene mošti Jovanovih učenika Jeliseja i Avdije.

Foto Printscreen Youtube Ognjen Stanković

U znak sećanja na Jovanovo stradanje nikako ne treba da se uzimaju oštri predmeti, poput noža, u ruke. Takođe se praktikuje da se ne pije i ne jede ništa što je crvene boje, pa se čak deci ne daju ni sokovi ni jabuke, jer crvena boja simbolizuje prolivenu krv svetitelja.

Prema verovanju, svakoga ko se bude oglušio o post na dan usekovanja u narednih godinu dana će zaobilaziti pravda.

Danas je USEKOVANJE GLAVE JOVANA KRSTITELJA!

Veruje se da je ovaj dan idealan za polazak na put, i da će ovaj svetac da zaštiti sve putnike. Takođe je zanimljivo i da se na Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja tradicionalno bratimi i kumi.

Detalji iz istorije

Sveti Jovan Krstitelj stradao je upravo zbog spremnosti da se suoči sa nepravdom i nemoralom i da o tome javno govori. Jevanđelje propoveda da je ubijen po nalogu Iroda Antipe, cara Galileje koji je živeo sa Irodijadom, ženom svog još uvek živog brata Filipa. Antipa ga je najpre utamničio. Smatrao je da će na taj način uspeti da slomi njegov duh. Ujedno je želeo da spreči da ga Sveti Jovan Krstitelj javno osuđuje.

Foto Printscreen Youtube Ognjen Stanković

Međutim, Irodijada je čekala pogodan trenutak da se osveti Svetom Jovanu.

Na dan proslave rođendana Iroda Antipe poslala je svoju ćerku Salomu da pleše pred očuhom. Posle “Sedam velova”, čuvenog plesa koji je Saloma izvela pred Irodom, pijani vladar obećao je da će joj ispuniti svaku želju. Na nagovor osvetoljubive majke Irodijade, ona je zatražila poseban poklon – glavu Svetog Jovana Krstitelja na tacni.

Irod Antipa joj je uslišio želju. Te noći veliki prorok je ubijen, a njegova glava prineta je Salomi na tacni kao dar za nezaboravan ples.

Iako je dobila ono što je priželjkivala, preljubnica Irodijada je najpre nožem izbola jezik velikog proroka, a potom je u strahu da će svetac vaskrsnuti insistirala da glava Svetog Jovana Krstitelja bude sahranjena razdvojeno od tela. Po predanju, svetiteljevu glavu bacila je na nečisto mesto na Irodovom imanju. Ali, potonja Sveta Jovana Mironosica, supruga dvorjanina cara Galileje, otkopala je glavu Svetog Jovana Krstitelja, spustila je u ćup i pokopala na Maslinskoj gori, takođe na Irodovom imanju.

Hypetv.rs V.M./Žena.rs/Alo.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner