Background adbanner
calendar

Utorak 27. Avgust, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
AGONIJA! “DECA SU IZABRALA DA BUDU SA MNOM, A NE SA NJIM!” Potresna ispovest Mirjane Milenković o torturi koja i dalje traje sa bivšim mužem “Hoće da mi ih oduzme!” “IZDRESIRAO ME JE DA GA ZA SVE PITAM I ČEKAM NJEGOVO ODOBRAVANJE” Mirjana Milenković u emisiji “(NE)DOKAZANI” o suprugu sa psihičkim poremećajem TANJA SAVIĆ SE PONOVO RAZGOLITILA! Pevačica se skinula u minijaturni kupaći, pa dobila pohvale pratioca na izgled! (FOTO) NOVA PRAVILA ULASKA U EU: Dobro pročitajte ovo da se kasnije ne biste hvatali za glavu! PRVA ŽENA BORE ČORBE JE SEBI ODUZELA ŽIVOT! Komšinica otkrila jezive detalje, evo šta je prethodilo stravičnoj nesreći! EKSKLUZIVNI INTERVJU ALEKSANDRE MLADENOVIĆ: “Nije mi žao što me Prijovićka nije zvala na koncert. Družile smo se tokom takmičenja pa je svaku odneo svoj put…” ŠOK POTEZ ANE IVANOVIĆ! Zbog bivše teniserke se usijale društvene mreže! (FOTO) BRUTALNA PONUDA SAŠE MIRKOVIĆA I ACE LUKASA! Žele besplatno da održe koncert za Novu Godinu u Sarajevu, ali to nije sve! Evo na šta su spremni! (FOTO) DOK SVI BRUJE O ODNOSU LUNE I MARKA, PAR SE ODLUČIO NA NEOČEKIVANI POTEZ! Fanovi u neverici, evo šta su uradili! (FOTO) “Prijovićka NEMA HARIZMU!” Tiktoker Mijat Stanojević OPLEO po pevačima! Otkrio da zarađuje BRDO PARA! (VIDEO) MAJA I STANISLAV SU SE POMIRILI?! Ovaj detalj napravio opštu pometnju na društvenim mrežama! (FOTO) OLUJA U SRBIJI POČINJE ZA SAT VREMENA! HITNO UPOZORENJE RHMZ-A! Ovi delovi naše zemlje biće na udaru! PROGRAMSKA ŠEMA HYPE TELEVIZIJE ZA SREDU 29. AVGUST! Ne propustite emisiju PRETRES, gost je Hajrija Ramadani! BOJ NA KOSOVU SE DESIO 1964. GODINE, ANA KARENJINA JE PESNIK, A SOFIJA JE GLAVNI GRAD MAKEDONIJE?! Blam veka Slađe Lazić! ANELI AHMIĆ SE SKINULA, PA POKAZALA ČIME RASPOLAŽE! Na zategnutom telu bi joj pozavidele mnoge žene! (FOTO) BORA ČORBA JE U KRITIČNOM STANJU! Ovo su najnovije informacije iz bolnice gde je hospitalizovan frontmen “Riblje Čorbe”!

OTKRIVENO OD ČEGA BOLUJE BORA ČORBA! Evo šta je opstruktivna bolest pluća! Ovo su prvi simptomi, a najugroženije je ova grupa ljudi!

Objavio: RHT
27/08/2024 4:22 PM

OTKRIVENO OD ČEGA BOLUJE BORA ČORBA!

Photo: Bus Plus Production/ATAImages.

Čuveni roker Bora Đorđević frontmen Riblje Čorbe već danima je u teškom stanju. On je smešten na odeljenje intenzivne nege u Kliničkom centaru u Sloveniji u bolnici u kojoj se svojevremeno lečio Josip Broz Tito.

OTKRIVENO OD ČEGA BOLUJE BORA ČORBA

Kako su saopštili lekari njegovo stanje se pogoršalo, pa je morao da bude priključen na respirator. Mediji pišu da Đorđević ima hroničnu opstruktivnu bolest pluća koja se dodatno pogoršala upalom pluća zbog čega je hitno hospitalizovan.

Šta je opstruktivna bolest pluća?

Simptomi

Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) se najčešćejavlja kao posledica udisanja štetnih susptanci u duvanskog dima duži niz godina. U pitanju je hronična bolest pluća usled koje dolazi do ograničenog ili smmanjenog protoka vazduha u plućima usled oštećenja u disajnim putevima najčešće plućnim alveolama. Od ove bolesti najčešće oboljevaju višedecenijski pušači stariji od 40 godina oba pola.

Najčešći simptomi su:

– otežano disanje
– osećaj nedostatka vazduha ili ostaju bez daha prilikom fizičkog napora ili nošenja tereta
– teže i duže se oporavljaju nakon prehlade
– kašalj
– iskašljavanje sluznog ili prljavog ispljuvka
– u težim slučajevima dolazi do udruživanja bolesti sa zapaljenjskom reakcijom pluća
– sa napredovanjem bolesti tegobe postaju sve izraženije

Od HOBP najčešće obolevaju pušači ili bivši pušači, osobe koje žive u kućama gde je grejanje na peći ili oni koji su radile na mestima gde je bilo puno prašine i dima.

Za lečenje HOBP koriste se lekovi koji otklanjaju simptome širenjem disajnih puteva, smirivanjem upale i infekcije, a po potrebi i drugi za jačanje snage srčanog mišića. Za lečenje ove bolesti koriste se dozni aerosoli, tzv. pumpice pomoću kojih se lek unosi udisanjem (inhalacionim putem).

To je najbolji, najkorisniji i najmanje štetan vid terapije jer lek deluje direktno na oboleli organ, unosi se mala doza, brzo se otklanjaju simptomi i nema neželjenih efekata.

U uznapredovalom stadijumu bolesti kada je kiseonik u krvi znatno niži, bolesnicima se prepisuje dugotrajna oksigenoterapija u kućnim uslovima.To znači upotrebu kiseonika preko aparata koji se zove koncentrator kiseonika u kućnim uslovima. Pacijent je na stalnoj oksigenoterapiji najmanje 16 sati u toku dana, piše na sajtu Instituta za plućne bolesti u Sremskoj Mitrovici.

U slučaju izutetno teške sitauacije kao što je to slučaj sa Borom Čorbom, pacijent se priključuje na respirator. Mehanička ventilacija je neophodna kod bolesnika sa spontanim, ali oslabljenim disanjem ili kod bolesnika koji ne mogu da dišu sopstvenim plućima, sve dok bolesnik ne uspostavi sopstveno disanje bez dodatne pomoći. Koliko će dugo pacijent biti na respiratoru i kakve su prognoze je vrlo nezahvalno zato što je sve individuano i zavisi od stanja bolesnika.

Hypetv.rs/Srecna.republika/M.K.

PRODAJA KARATA ZA KONCERT ACE LUKASA I EVROPSKU PREMIJERU FILMA “STRAVIČNO” KLIK OVDE

SVE VESTI O “IMANJU”, NAJVEĆEM RIJALITI FORMATU NA BALKANU, ČITAJTE KLIKOM NA OVAJ LINK

ČITAJTE NAS I NA HYPETV KANALIMA WHATSAPPVIBER I TELEGRAM.

Čitajte Hypetv.rs portal, najbrži portal u Srbiji i regionu sa najvećim rastućim rezultatima i ekskluzivnim vestima. Zapratite nas i na InstagramuFacebookThreads!

BONUS VIDEO:

SVE! SAD! VAŠ HYPE TV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner