Background adbanner
calendar

Utorak 27. Avgust, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
“Prijovićka NEMA HARIZMU!” Tiktoker Mijat Stanojević OPLEO po pevačima! Otkrio da zarađuje BRDO PARA! (VIDEO) MAJA I STANISLAV SU SE POMIRILI?! Ovaj detalj napravio opštu pometnju na društvenim mrežama! (FOTO) OLUJA U SRBIJI POČINJE ZA SAT VREMENA! HITNO UPOZORENJE RHMZ-A! Ovi delovi naše zemlje biće na udaru! PROGRAMSKA ŠEMA HYPE TELEVIZIJE ZA SREDU 29. AVGUST! Ne propustite emisiju PRETRES, gost je Hajrija Ramadani! BOJ NA KOSOVU SE DESIO 1964. GODINE, ANA KARENJINA JE PESNIK, A SOFIJA JE GLAVNI GRAD MAKEDONIJE?! Blam veka Slađe Lazić! ANELI AHMIĆ SE SKINULA, PA POKAZALA ČIME RASPOLAŽE! Na zategnutom telu bi joj pozavidele mnoge žene! (FOTO) BORA ČORBA JE U KRITIČNOM STANJU! Ovo su najnovije informacije iz bolnice gde je hospitalizovan frontmen “Riblje Čorbe”! SUTRA JE VELIKA GOSPOJINA! Praznik žena i majki! Ispoštujte ove običaje, a jedno nikako ne smete da radite! PONAŠANJE BENA AFLEKA ZGROZILO FANOVE ŠIROM SVETA! Evo kako je javno postupio prema blizancima Dženifer Lopez! OTKRIVENO OD ČEGA BOLUJE BORA ČORBA! Evo šta je opstruktivna bolest pluća! Ovo su prvi simptomi, a najugroženije je ova grupa ljudi! CITY HYPE: Anđela Šparavalo zaplakala zbog oca! Sanja Vučić ne može da dočeka koncert Tee Tairović! MILOŠ BOJANIĆ DONEO NEOČEKIVANU ODLUKU! Pokrenuo novi biznis van Srbije, pa iznenadio mnoge Posle BRUTALNOG NAPADA Uroš Stanić se HITNO OGLASIO na mrežama! Opisao u KAKVOM JE STANJU (FOTO) TAKSA OD SEDAM EVRA, OTISAK PRSTA I FOTOGRAFISANJE NA GRANICI! U omiljena letovališta više nećete moći tek tako, ovo su nova pravila ULASKA U EU! Veliko SLAVLJE u DOMU Milice Milše! Prošlo je već 25 godina, podeljene POSEBNE FOTKE! A onda se oglasila ONA! BIVŠA DEVOJKA UROŠA BLAŽIĆA U SEPTEMBRU SVEDOČI! Otkriće zašto ga se plašila i kako je protekao njihov raskid

TAKSA OD SEDAM EVRA, OTISAK PRSTA I FOTOGRAFISANJE NA GRANICI! U omiljena letovališta više nećete moći tek tako, ovo su nova pravila ULASKA U EU!

Objavio: RHT
27/08/2024 3:19 PM

Nova pravila ULASKA U EU!

Kako najavljuju od 10. novembra ove godine za državljane oko 60 država, uključujući i zemlje Zapadnog Balkana, menja se način ulaska u Evropsku uniju. Švajcarsku, Norvešku, Island i Lihtenštajn koje su članice Šengenskog sistema.

foto: pixabay

“Dobar dan. Molimo Vas vaše pasoše. Moramo uzeti i otiske najmanje četiri prsta. Još samo da vas i slikamo. Hvala vam i ugodan boravak”.

Tad će početi sa radom novi sistem ulaska i izlaska (Entry/Exit System – EES) koji je ustanovljen u novembru 2017. godine, a njegova primena više puta odgađana. Za iduće leto je najavljena implementacija i drugog, Evropskog sistema putnih informacija i autorizacije (ETIAS). Koji će podrazumevati da putnici iz zemalja koje imaju bezvizni režim sa EU-om moraju putem interneta da apliciraju za dozvolu za ulazak. Uz plaćanja takse od sedam evra bankovnom karticom.

Pasoši u svim zemljama Zapadnog Balkana su biometrijski, u čipovima se nalaze otisci prstiju i fotografija. Te su u potpunosti usklađeni sa uslovima koje je tražila EU kako bi zemlje Zapadnog Balkana dobile bezvizni režim. I dalje ostaju opšti uslovi – da putna isprave ne sme isteći za manje od tri meseca od datuma kad osoba planira da se vrati u svoju zemlju. Ili da pasoš ne sme biti stariji od deset godina.

Photo: Antonio Ahel.

Nova pravila ULASKA U EU!

ETIAS će zahtevati da pre putovanja državljani oko 60 zemalja preko interneta ili mobilne aplikacije popune poseban formular. Pri prvom ispunjavanju prijave putnik unosi lične podatke, e-mail i broj telefona, kao i pojedinosti o putnoj ispravi. Putnik će morati da unese i detalje o obrazovanju i trenutnom zaposlenju, te pojedinosti o planiranom putovanju i boravku u zemlji EU. Od putnika se traži i da plate dodatnu taksu od sedam evra koja se plaća platnom karticom. Plaćanje se vrši kao i bilo koja internet kupovina.

Unosi se broj kartice, datum važenja, podaci osobe na čije ime je izdata kartica. Kao i CVV/CVC trocifreni broj koji je ispisan na poleđini kartice pored potpisa vlasnika. Na računu mora biti potrebni iznos novca preračunat u lokalnoj valuti. Taksu neće plaćati mlađi od 18 i stariji od 70 godina, supružnici/registrovani partneri i deca državljana EU i zemalja Šengenskog sistema. Kao ni deca supružnika/partnera koji dolaze izvan EU-a. ETIAS sistem će biti dostupan na jezicima zemalja članica, uključujući hrvatski, a sistem će primati isključivo latinična slova.

Novi EES sistem je uspostavljen kako bi baze članica EU-a bile povezanije kako bi se olakšalo praćenje vremena i mesta boravka i osiguralo da putnici ne borave duže od 90 dana u periodu od šest meseci.

Hypetv.rs/radioslobodnaevropa/alo/J.V.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner