Background adbanner
calendar

Sreda 7. Avgust, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
KADA JE DOBRO, A KADA JE LOŠE PRESKAKATI OBROKE? Povremeni post nije za svakoga! “Nikad NISAM MOGAO DA ODUSTANEM OD SNA!” Fenomenalna izjava Novaka Đokovića posle OSVOJENOG ZLATA: “Želim da SVAKI SRBIN ZNA…” OVO JE ŽENA DUŠANA MANDIĆA! Ona je osvojila srce našeg vaterpoliste, a on je mesecima razmišljao kako da je zaprosi! (FOTO) BILBORD SA NOVAKOVIM LIKOM U CRNOJ GORI! Poznata pevačica koju Đoković VOLI sve snimila, PUCA OD PONOSA! “Zvao sam Desingericu na VEČERU!” Lule Pljugica ekskluzivni gost u CarCastu sa Va Vanom – otkrio sve o DEVOJCI, a evo kad ga možete gledati (VIDEO) “SVE MI JE OPROSTILA!” Ivan Marinković iskreno o pomirenju sa Miljanom Kulić i njegovom odlasku u Niš! GLEDAJTE HYPE U ČETVRTAK 8. AVGUSTA! Od 21 sat kreće MLIN SA MEMOM! EVO U KOM JE MESECU TRUDNOĆE JOVANA LJUBISAVLJEVIĆ! Bivša misica je na venčanju vešto krila stomak! Bivša Kebina LJUBAVNICA otkriva da je pevač bio LJUBOMORAN?! Šokirala: “MOLIO ME JE da ga NE OSTAVLJAM!” SRBIJA JE U POLUFINALU OLIMPIJSKIH IGARA! “Delfini” nam priredili nezaboravnu utakmicu, pa u poslednjoj sekundi obradovali naciju! EVO ŠTA NOVAK ĐOKOVIĆ JEDE ZA DORUČAK! Ovom energetskom bombom najbolji teniser sveta započinje svoj dan! (VIDEO) BROJ OBOLELIH VRTOGLAVO RASTE! Evo kako možete da se zarazite i u kojim mestima je NAJKRITIČNIJA situacija NOVI TOPLOTNI TALAS POČINJE OD OVOG DATUMA! Temperature će ići i preko 40 stepeni, krajem avgusta moguće neprijatno iznenađenje! SVI DETALJI O MATORINOJ VERENICI! Sprema joj se pakao i novi skandal, sve je plan! Šok otkriće drma Srbiju OBJAVU SLOBODE MIĆALOVIĆ KOMENTARISALA NAJLEPŠA GLUMICA NA SVETU! Boba osmehom obara sa nogu! (FOTO) JANJUŠ ZADAO ANELI NAJNIŽI UDARAC! Ovo od njega niko nije očekivao, poručio joj samo jedno! (FOTO)

Da li ste posetili KURVINGRAD? Nije izmišljotina, ovo je grad u Srbiji sa najbezobraznijim imenom

Objavio: RHT
07/08/2024 3:07 PM

Da li ste posetili KURVINGRAD? Nije izmišljotina, ovo je grad u Srbiji sa najbezobraznijim imenom

Srednjovekovni grad Koprijan, poznat i kao Kurvingrad, smešten u opštini Doljevac, danas je samo ruševina koja čeka bolja vremena.

Detaljna arheološka istraživanja ponovo su započeta pre nekoliko godina, ali legende o ovom mestu, naročito one vezane za njegovo neobično ime, mnogo su starije.

Da li ste posetili KURVINGRAD? Nije izmišljotina, ovo je grad u Srbiji sa najbezobraznijim imenom

Kurvingrad foto:youtube/Megafon

Foto;Youtube printscreen/Megafon

Prvi put se Koprijan pominje u vreme Rimljana, što ukazuje na njegovu dugu i burnu istoriju. Danas se njegovi ostaci nalaze sa desne strane reke Južne Morave, nedaleko od Niša, u selu Klisura.

Vidljivi ostaci potiču iz srednjeg veka, kada je srpski vlastelin Nenad 1372. godine izgradio odbrambeni grad na temeljima starijeg utvrđenja. Prema podacima sa sajta Turističke organizacije opštine Doljevac, grad je bio opasan velikim šancem koji je služio za obezbeđenje i odbranu. Koprijan je imao i predgrađe sa crkvom, što dodatno ukazuje na značaj ovog srednjevekovnog utvrđenja.

Nakon propasti srpske srednjovekovne države, grad su koristili i Turci.

Dok ostaci još uvek čekaju temeljna istraživanja, legende o nazivu ovog mesta pričaju zanimljive priče. Naime, grad je među lokalnim stanovnicima poznat i kao Kurvinokale, Korvingrad ili Kurvingrad, a priče o „bezobraznom“ imenu variraju.

Prema jednoj legendi, naziv je nastao zbog „nemoralne dame“ koja je tokom opsade grada noću izlazila iz utvrđenja i svojim šarmom uspela da prevari stražare da joj otvore kapije.

Da li ste posetili KURVINGRAD?

Druga, šire rasprostranjena legenda, govori o imućnoj gospođi (verovatnije vlastelinki nego carici) koja je noću odlazila do obližnjeg manastira Svetog Jovana na brdu Komniga, navodno da bi se molila. Kako ništa nije moglo ostati skriveno, meštani su uskoro saznali za ove noćne posete i pričali kako je gospođa zavela lokalnog sveštenika (ili monaha) i kako je čak prostirala platno od grada do crkve koje je prelazila tokom noći.

POSTOJE DVE TEORIJE O NASTANKU IMENA

Postoje i dve prozaičnije teorije o imenu mesta. Jedna je da naziv Korvingrad ili Kurvin potiče od osmanskih Turaka, koji su možda dali pogrdan naziv srpskom gradu. Druga pretpostavka je da naziv potiče od ugarskog kralja Matije Korvina, iako nema dovoljno istorijskih dokaza koji bi potvrdili da je uticaj Ugarske dostigao ove prostore.

Što se novije istorije tiče, lokalni stanovnici su, nakon što je utvrđenje izgubilo svoju odbrambenu funkciju, počeli da uzimaju kamenje iz grada za gradnju svojih kuća, čime su dodatno razgradili tvrđavu.

POD ZAŠTITOM DRŽAVE

Utvrđenje je 1947. godine stavljeno pod zaštitu države i kategorizovano kao nepokretno kulturno dobro od velikog značaja. Iako je dugo bilo u lošem stanju, poslednjih godina su započeta neka istraživanja i radovi na uređenju, uključujući pristupne tačke za turiste.

SVE VESTI O “IMANJU”, NAJVEĆEM RIJALITI FORMATU NA BALKANU, ČITAJTE KLIKOM NA OVAJ LINK

ČITAJTE NAS I NA HYPETV KANALIMA WHATSAPPVIBER I TELEGRAM.

foto:Hypetv/promo Aca Lukas prodaja karata
foto:Hypetv/promo Aca Lukas prodaja karata

PRODAJA KARATA ZA KONCERT I EVROPSKU PREMIJERU FILMA “STRAVIČNO” KLIK OVDE

Čitajte Hypetv.rs portal, najbrži portal u Srbiji i regionu sa najvećim rastućim rezultatima i ekskluzivnim vestima. Zapratite nas i na InstagramuFacebookThreads!

SVE! SAD! VAŠ HYPE TV

Hypetv.rs/ SrbijaDanas/M.A./N.A.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner