Background adbanner
calendar

Subota 3. Avgust, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
Naš pevač OSAM GODINA KONZUMIRAO KO*AIN! “Kad sam dotakao DNO, prestao sam da VUČEM CRTE! Mnoge kolege su zavisne od…” Saša Mirković POVREDIO OKO! U rukama NAJBOLJIH STRUČNJAKA! Reč je o “Klinici Svjetlost”, sve opisao! (FOTO) ANELI POBEGLA IZ SAREJEVA! Hitno dojurila u Beograd! Uhvaćena na delu (FOTO) NOVO IŽIVLJAVANJE ALBANACA nad SRBIMA! Četvoro UHAPŠENIH kod Gnjilana, oglasila se kancelarija za KiM! BILA JE LJUBAVNICA FUDBALERA!? Fatalna crnka priznala da su ipak bolji muzičari!? GASTOZ HOSPITALIZOVAN! Poznato kakvu POVREDU ima, došao u Urgentni centar u 5 ujutru! “Nastup mi je KOŠTAO 30.000 EVRA!” Dado Polumenta u D-CASTU o ZARADI, početku karijere i PREVARAMA NA ESTRADI PRVO OGLAŠAVANJE KATARINE ŽIVKOVIĆ: “Sreća i ljubav koju osećam prema najlepšoj ulozi i biću koje je centar mog sveta” “Pretresali su me GO*U, PREVRNULI NA AUTO..” Srpkinju maksimalno PONIZILI U GRČKOJ, NIKADA VIŠE tamo neće otići! ŠOK ISTINA O MIONI, ŠA BEZ TEKSTA! Reper besan, ne može da dođe sebi “JA JE TETOVIRAM, A ISPOD HELANKI JOJ SMRDI, BAJO!” Desingerica o ODVRATNOSTIMA dok je bio TATU-MAJSTOR (VIDEO) ŽENA SLOBE RADANOVIĆA DOŽIVELA NEPRIJATNOST! Hitno se oglasila (FOTO) TAJNO VENČANJE?! Srpski glumac stao na ludi kamen! Mlada mu je prelepa, a na njegove oči DEVOJKE PADAJU! (FOTO) BRAT RADE MANOJLOVIĆ OTKRIO ISTINU O ODNOSU SA SESTROM: “Desilo se da joj nisam odgovorio” Dan posle Ilindana je SVETI PROROK JEZEKILJ! Pomagao je GLADNIMA I IZNEMOGLIMA, a njegovo ime nosi MOĆNO ZNAČENJE PRIJATNIJE VREME STIGLO?! Evo da li će biti KIŠE do kraja dana! Od sredine nedelje KREĆE VRELINA!

Dan posle Ilindana je SVETI PROROK JEZEKILJ! Pomagao je GLADNIMA I IZNEMOGLIMA, a njegovo ime nosi MOĆNO ZNAČENJE

Objavio: RHT
03/08/2024 9:49 AM

Ko je bio Sveti Prorok Jezekilj?

Veliki praznik, Sveti Ilija, bio je juče, 2. avgusta. Srpska pravoslavna crkva odmah narednog dana slavi Svetog proroka Jezekilja.

Njegovo ime znači “Bog nas jača”. Prorok potiče iz jevrejskog grada Sarira i kad je Navuhodonosor drugi put osvojio Jerusalim odveden je u ropstvo u Vavilon.

Ko je bio Sveti Prorok Jezekilj?

Kada je imao trideset godina, a bio već pet u ropstvu, javilo mu se čudesno priviđenje.

Foto:Printscreen/Duhovnik Biblioteka

Jezekilj je video da se otvorilo nebo. Sa severa je duvao jak vetar, iz tog pravca dolazio je veliki oblak, usred njega dizao se oganj, a oko njega blistala je svetlost. Usred tog oblaka pokazale su se četiri životinje, a svaka od njih je imala četiri lica – čoveka, lava, teleta i orla.

Životinje su imale po četiri krila, a pod njima čovečije ruke. Vidna su bila i četiri velika točka, po jedan uz svaku životinju.

Gospod mu se obratio

 Mirno su stajale kad se nad njima video presto, a na njemu presvetlo čovečje obličje, a oko njega sijanje slično duginom. Gospod se ubrzo obratio Jezekilju i rekao mu da treba da vrati bivše vernike na pravi put. Nakon što je to izgovorio dao mu je parče smotanog papira na kom je pisalo “Plač i naricanje i jaoh” i rekao mu da pojede taj papir. Pojeo je papir, koji mu je bio sladak kao med, a od tada je bio ispunjen proročkim duhom i blagodati.

Drugom prilikom pokaza mu se slika vaskrsenja mrtvih. Vide prorok dolinu punu mrtvačkih kostiju suvih, kad duh Božji na njih siđe svi mrtvaci oživeše i ustaše na noge svoje. Još vide najstrašniju propast Jerusalima, kada gnev Božji sve pokosi. Osim onih koji ranije behu obeleženi grčkim znakom zvanim Tav, a taj znak je kao naše slovo T, što je opet znak krsta.

Čudotvorac

Jezakilj je činio velika čuda. Poput Mojsija, on je bio razdvojitelj voda. Naime, jednom kada su kod njega na reci Hovaru bili mnogi Jevreji, razbojnički su ih napali Haldejci. On je svojom molitvom učinio da se voda u reci razdvoji. I pruži suv put gonjenim ljudima, da pobegnu na drugu stranu. Jevreju su prošli po suvom, a kad su Haldejci krenuli za njima, voda ih je sve prekrila.

U vreme velike gladi on je molitvama umnožio hranu ljudima i spasio smrti već iznemogle ljude.

Jezekilj je svoj život završio mučeničkom smrću. I to tako što ga je jevrejski starešina. Kada je video da ne odustaje od preobraćanja neznabožaca, ubio rastrgnuvši ga konjima. Narod je pokupio njegovo iskidano telo i sahranio ga na polju Maur.

Hypetv.rs/V.M./Alo.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner