Background adbanner
calendar

Nedelja 21. Jul, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
EMA RADUJKO OTKRILA DA LI JE U VEZI SA REPREZENTATIVCEM? Ekskluzivno za HYPETV u Crnoj Gori CIPKA NAPRAVILA DRASTIČNU PROMENU NAKON SMRTI SUPRUGA! Pevačica se skinula u bikini, a komentari samo pljušte! (FOTO) ISPLIVALA PRIVATNA PREPISKA UROŠA STANIĆA SA MAJKOM! Evo šta mu je poručila nakon svega! (FOTO) BRESKVICA SE SKINULA U BIKINI! Pevačicu do sada nismo videli u ovom izdanju! (FOTO) JOVANA LJUBISAVLJEVIĆ I BOGDAN SREJOVIĆ UHVAĆENI ZAJEDNO! HYPE PAPARAZZO ih snimio na OVOM MESTU “U PITANJU SU OZBILJNE TURBULENCIJE” Dragana Kosjerina iskreno o privatnom životu! VUČIĆ O BAJDENOVOM POVLAČENJU IZ PREDSEDNIČKE TRKE: “Mudra odluka da u kampanju uđe Mišel Obama! Biće neizvesno” OKO LITIJUMA ĆE SE VODITI RATOVI Vučić: Neki će biti uspešniji, neki da zaostaju “JA SAM BOLESNA, PSIHOPATA, VIDEĆETE ŠTA ĆU DA URADIM” Isplivao RAZGOVOR Anđele Šparavalo: “JESAM LUDA” VUČIĆ SUMIRAO POSETU ŠOLCA BEOGRADU: “Kada vidite koliko su u regionu nezadovoljni, jasno je da smo uradili odličnu stvar” SUTRA JE VELIKI DAN Vučić o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu: Povećavamo plate i penzije, da vratimo ljude HYPE PAPARAZZO: Sestre Bekvalac napravile HAOS u kafiću u centru grada?! (VIDEO) MAJA ZVALA CARA ČIM JE IZAŠLA IZ RIJALITIJA! Javno otkrio detalje razgovora, pa joj žestoko odbrusio! Tramp zagrmeo povodom vesti da je Bajden odustao od izborne trke PALE TEŠKE REČI: “Najgori predsednik u istoriji…” OVO JE STANJE NA GRADINI I DRUGIM PRELAZIMA Ko ide preko granice, ovo mora da zna RANI RADOVI RIJALITI UČESNICE: VARALA je dečka i pre, a sad mu duguje OZBILJNU LOVU?

OVO MOŽE DA VAM OŠTETI PLUĆA! Evo sedam manje poznatih krivaca stvari koji se nalazi u kući!

Objavio: RHT
21/07/2024 9:14 PM

Sedam manje poznatih krivaca koji mogu da vam oštete pluća!

Foto: Pixabay/DarkoStojanovic

Dobro je poznato da pušenje i zagađenje vazduha ozbiljno štete zdravlju pluća. Međutim, krivci za plućne tegobe i bolesti mogu da se nađu i na mestima gde ih možda ne biste očekivali.

Sedam manje poznatih krivaca koji mogu da vam oštete pluća!

Pluća su vitalni organ koji snabdeva telo kiseonikom, a uklanja ugljen-dioksid iz krvi. Verovali ili ne, zdrava osoba u proseku svakodnevno udahne oko 11.000 litara vazduha.

Dobro su poznati neki često spominjani faktori rizika koji ugrožavaju zdravlje pluća, kao što su pušenje (ne samo aktivno, već i pasivno), izloženost spoljašnjem i unutrašnjem zagađenju vazduha, profesionalna izloženost hemikalijama, prašini ili azbestu, i ponavljajuće infekcije disajnih puteva. Ali postoje i manje poznati faktori rizika koji dugoročno mogu da oštete pluća, a da toga niste svesni, objašnjava dr Gabrijela Pikardo, specijalista interne medicine.

Buđ

Buđ su mikroskopske gljivice koje u vazduh izbacuju sitne čestice nazvane spore. Ako ste alergični na buđ, ove spore mogu da izazovu ozbiljne infekcije pluća, hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP) ili oslabe imunitet. Zato je veoma važno očistiti i zaštititi dom od buđi, posebno ako ste skloni respiratornim problemima.

Neodržavani tepisi

Tepisi koji se ne čiste redovno mogu da budu skladište buđi, grinja i prašine, što može dugoročno da dovede do oštećenja pluća. Ove čestice ulaze u vazduh kada usisavate tepih ili hodate po njemu. Preporučuje se redovno usisavanje i godišnje čišćenje parom kako bi se smanjio rizik od respiratornih problema.

Brašno

Ljudi koji rade kao pekari često imaju ozbiljne probleme sa disajnim putevima, poznate kao “pekarska astma”. Ovo stanje je alergijska reakcija na udisanje pšeničnog brašna. Ako imate teškoće sa disanjem dok pripremate testo za hleb ili kolače, obavezno se posavetujte sa lekarom kako biste izbegli komplikacije.

Uređaji na gas

Šporet na plin i slični uređaji na gas mogu da budu skriveni uzroci problema sa plućima. Sagorevanjem plina se stvara azotni oksid, gas koji može da izazove upalu pluća, kašalj, šištanje u grudima i astmu. Ovaj gas se takođe stvara prilikom sagorevanja drveta, ulja, uglja ili kerozina. Važno je pravilno instalirati, čistiti i održavati ove uređaje radi sigurnosti i zdravlja pluća.

Ptice

Udisanje prašine koja sadrži sitne čestice ptičjeg izmeta može da izazove ozbiljne probleme sa plućima, poznate kao hipersenzitivni pneumonitis. Ovo stanje često pogađa uzgajivače ptica i poznato je kao “pluća uzgajivača ptica”. Redovno čišćenje prostorija i izbegavanje direktnog izlaganja može da smanji rizik od ovih problema.

Buđ sa farme

“Farmerska pluća” su još jedan tip hipersenzitivnog pneumonitisa. Imuni sistem reaguje na buđ koja raste na žitaricama, u senu ili slami, što izaziva upalu pluća. Ovaj problem je češći na farmama krava, među stočarima i u područjima gde je velika vlaga tokom žetve. Preduzimanje mera za zaštitu i čišćenje okoline može da pomogne u sprečavanju ovih respiratornih problema.

Ovlaživači vazduha

Izgledaju bezopasno, ali ako se ne čiste redovno, ovlaživači vazduha mogu da postanu leglo buđi i bakterija koje ispuštaju u vazduh, što može da našteti plućima. Isti problem može da se desi i kod klima uređaja i sistema za grejanje. Da biste izbegli probleme, redovno čistite i servisirajte ove uređaje kako biste očuvali čist vazduh u svom domu.

Hypetv.rs/Webmd.com/Tracemedical.com/M.K.

SVE VESTI O “IMANJU”, NAJVEĆEM RIJALITI FORMATU NA BALKANU, ČITAJTE KLIKOM NA OVAJ LINK

Čitajte Hypetv.rs portal, najbrži portal u Srbiji i regionu sa najvećim rastućim rezultatima i ekskluzivnim vestima. Zapratite nas i na InstagramuFacebookThreads!

BONUS VIDEO:

SVE! SAD! VAŠ HYPE TV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner