Background adbanner
calendar

Sreda 17. Jul, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
MEGA EKSKLUZIVNO! Jelena Marinković o POMIRENJU sa Ivanom i Urošem Rajačićem?! (VIDEO) ANĐELA JOVANOVIĆ SE SKINULA U KUPAĆI! Glumica pokazala trudnički stomak, pa oduševila pratioce! (FOTO) IZNELA ŠOKANTNE DETALJE O MIONI I NENADU! Šok! Bivša rijaliti učesnica razvezala jezik: “Ša će ispasti opet kreten, kao i uvek” CITY HYPE: Barbara Bobak priznala da joj mnogi nisu dozvolili da prepeva njihove pesme! Nada Macura oduševljena sa Majom Marinković i Aneli! HYPETV PROGRAM ZA ČETVRTAK 18. JUL 2024! Pogledajte emisiju “Mlin sa Memom”! OVO JE NAJPOVOLJNIJI KAFIĆ U GRČKOJ! Kafa košta svega 1,5 evra, a iznenadiće vas i cena ležaljki! ŽENA DARKA LAZIĆA POKAZA KAKO UŽIVA U TRUDNOĆI! Stomačić u prvom planu, a evo ko joj pravi društvo! (FOTO) MUP IZDAO HITNO UPOZORENJE GRAĐANIMA! Ovo su zvanična uputstva za postupanje tokom vreućine! Koji učesnici RIJALITI “IMANJA” su se PRVI USELILI?! Dejan Dragojević otkriva KAKO NAPREDUJU radovi CELA SKANDALOZNA PREPISKA ANĐELE ŠPARAVALO ISPLIVALA JAVNO! U navodnom dogovoru sa Bojanom hoće da opljačka roditelje?! (FOTO) BALKAN GORI! Pakao na zemlji zahvatio čitav stari kontinent, evo do kada će trajati! NAGLI SKOK: Beograd sledeće nedelje hladniji za 15 stepeni?! “IMAMO NOJA!” Adaktarovi pokazali ultrazvuk bebe, pa komentarisanjem snimka usijali društvene mreže! ISPLIVALA PRIVATNA PREPISKA! Anđela PLJUVALA Bojanu, da bi se DODVORILA RODITELJIMA?! “ONA TREBA DA IZNAJMI STAN, A JA DA ZALOŽIM MOJ I MAMIN NAKIT” U POJEDINIM DELOVIMA SRBIJE VEĆ PLJUŠTI! Udaraju gromovi, a u nekim delovima je i dalje 41 stepen “ČOVEK MI JE GURAO PRST U PUPAK I SNIMAO SE!” Desingerica ne prestaje o GADOSTIMA: Zveknuo sam mu kokavac

FORMIRAJU SE USLOVI ZA SUPERĆELIJSKU OLUJU! Srbija na pragu katastrofe, evo šta može da se desi!

Objavio: RHT
15/07/2024 8:23 PM

Formiraju se uslovi za superćelijsku oluju

Profimedia

Afrički anticiklon, od prošle godine poznat i kao Haron, svoj maksimum dostići će ove nedelje, nakon čega sledi postepena promena vremena i ulazak svežijeg vazduha u periodu od 22. do 29. jula, najavljuje meteorolog Ivan Ristić

Formiraju se uslovi za superćelijsku oluju

Početkom nedelje, tj. od danas, temperatura će u većem delu zemlje ići i do maksimalnih 40 stepeni Celzijusa, međutim, već u drugoj polovini sedmice biće nestabilno vreme sa više oblaka, pljuskova i kiše ponegde praćenih i grmljavinom, navodi Ivan Ristić na svom Fejsbuku.

Trend postepenog pada temperature nastaviće se od 22. do 29. jula, pa će u naseljenim mestima temperatura pasti i do 10 stepeni, što znači da ćemo uživati na prijatnih 30 stepeni Celzijusa, navodi Ristić.

Ozbiljnije zahlađenje ni na vidiku

I klimatolog Vladimir Đurđević navodi da, osim blagog osveženja, neko ozbiljnije zahlađenje nije ni na vidiku.

– Moguće je će temperatura pasti ispod 35 stepeni Celzijusa i da će biti blaga relaksacija sa lokalnim padavinama do 10 litara, međutim, već posle tog 22. jula ponovo će se temperature vratiti na vrednosti preko 35 stepeni Celzijusa – navodi Đurđević.

Temperature su znatno više od očekivanih zbog klimatskih promena i globalnog zagrevanja, kaže klimatolog Đurđević.

Superćelijska oluja moguća

Temperatura severnog Jadrana dostigla je 27 stepeni, a smenjivanje visokih temperatura i zahlađenja, pa povratak na visoke temperature može izazvati superćelijske oluje.

Međutim, kako kaže klimatolog Vladimir Đurđević, narednih dana se ne vidi da takav potencijal postoji u Srbiji.

– U narednih nekoliko dana ne vidimo to kao potencijal. Međutim, naše područje je podložno olujnom nevremenu. Jedan od tipova olujnog nevremena su i superćelijske oluje, tako da ne možemo da isključimo tu situaciju. Pitanje je samo kakvog će intenziteta biti, jer oluja može biti superćelijska, ali da ne bude onako razorna kao što je bila prošle godine, a može da se pojavi i razornija – navodi klimatolog Đurđević.

Objašnjava da klimatske promene doprinose razornijim olujama, jer imamo topliju atmosferu i više vodene pare, koja je “glavno gorivo” za oluje.

– Iznad našeg područja je jako toplo, dok je prema Austriji i Nemačkoj hladna vazdušna masa. Ukoliko vi se dodirnule ove dve vazdušne mase, imali bismo razorne oluje. Ukoliko bi ti sistemi krenuli prema nama potencijalno bismo ovde mogli da očekujemo nevreme. Međutim, još ne možemo ništa da prognoziramo, samo da se nadamo da se to neće desiti – kaže klimatolog Đurđević.

Kako kaže, u narednih nekoliko dana oluja sigurno neće biti, ali leto je tek pred nama.

– Mi smo tek na polovini leta, imamo celu drugu polovinu jula i avgusta, tako da se može još svašta desiti. Ono što vidimo trenutno u prognozama je će narednih 7-8 dana biti dosta stabilno, znači eventualno možemo da očekujemo to u nekom manjem zahvatu. Za sada nas ne očekuje ništa strašno poput superćelijskih oluja – kaže Đurđević.

Hypetv.rs/M.K.

SVE VESTI O “IMANJU”, NAJVEĆEM RIJALITI FORMATU NA BALKANU, ČITAJTE KLIKOM NA OVAJ LINK

Čitajte Hypetv.rs portal, najbrži portal u Srbiji i regionu sa najvećim rastućim rezultatima i ekskluzivnim vestima. Zapratite nas i na InstagramuFacebookThreads!

BONUS VIDEO:

SVE! SAD! VAŠ HYPE TV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner