Background adbanner
calendar

Nedelja 6. Oktobar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
Darko Lazić dobio TREĆE DETE! Evo kako se oseća pevačeva žena! Ćerki dali PRELEPO IME! HYPE TV PROGRAM ZA PONEDELJAK 7. OKTOBAR! Znate li ko je gost u emisiji D-cast? KAO BLIZNAKINJE SU! Svi ste videli MAMU Ane Ćurčić a tek da vidite NJENU SESTRU! One su IDENTIČNE NESTALO DVOJE DECE IZ VRANJA! Njihov nestanak prijavio deda! “Najviše na svetu volim svoje NJIVE” Seka Aleksić: “U kući nisam zvezda već Jovanova i Jakijeva MAMA” Blizanac Peđe Jovanović progovorio! Evo šta Nenad kaže o RAZVODU BRATA: “Nemam recept za SREĆAN BRAK!” SEKA ALEKSIĆ: “Kada sam bila najdeblja govorili su mi da super izgledam! Veljko mi je otvorio oči” HITNA EVAKUACIJA LJUDI U CRNOJ GORI! Poplave napravile KATASTROFU, turisti bežali preko vode! (FOTO) Srbiju pogodila DVA ZEMLJOTRESA iste jačine! Ovde se ZATRESLO TLO! DOZIVALI POLICIJU I ADVOKATE DA IH VADE IZ RIJALITIJA! Usred DRAME oglasio se EKSKLUZIVNO ZA HYPE TV Ivica Stefanović, najbolji prijatelj Miloša i Silvije GROZNIJE NE MOŽE! Dostavljač umesto proizvoda iz apoteke isporučio ĐUBRE NA ADRESU na Vračaru, uredno ga naplativši skoro 2.000 dinara! (FOTO) Folkerka otkriva detalje ŽUSTRE SVAĐE sa mužem! PERJE LETI, a evo kakve KRITIKE dobija! DVE GODINE OD SMRTI VODITELJKE GORICE NEŠOVIĆ! “Srce me boli za tobom!” (FOTO) Srpska pravoslavna crkva DONIRA 100.000 EVRA NAJUGROŽENIJIMA U POPLAVAMA U BiH! RANI RADOVI PRELJUBNICE – Očajno želela POPULARNOST, pa se prijavljivala za učešće u emisijama u kojima se PONIŽAVALA (VIDEO) 3 GRADA IDEALNA ZA PUTOVANJE! Neće vam trebati gomila novca

RHMZ PRVI PUT IZDAO OVO UPOZORENJE! Nezapamćene vrućine u Srbiji, pratite ova uputstva!

Objavio: RHT
08/07/2024 8:40 PM

RHMZ prvi put izdao ovo upozorenje

FOTO: TANJUG

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na izražen toplotni talas u Srbiji. Kako navode, maksimalne dnevne temperature ove sedmice dostizaće i 40. podeok, a naznaka za jače osveženje nema.

Pored vrelih dana, očekuju nas i tropske noći, a vreme je opasno!

RHMZ prvi put izdao ovo upozorenje

RHMZ izdao je niz mera koje bi građani trebalo da ispoštuju tokom dana koji sa sobom nose ekstremno visoke temperature, odnosno, toplotnog talasa.

Kako se pripremiti za vrele dane

Proverite ispravnost rashladnih uređaja, frižidera, zamrzivača i klima
Servisirajte klime na vreme
Imajte dosta tečnosti (voda, limunada i slično)
Hronični bolesnici treba obavezno da raspolažu lekovima za redovnu terapiju
Slušajte savete dežurnih zdravstvenih ustanova, ili hitne pomoći
Pridržavajte se saveta lekara

Kako se zaštiti tokom ekstremnih vrućina

Obavezno zaštite prozore od direktnog Sunčevog zračenja
Zatvorite vrata i prozore
Ako imate klimu, uključite je u skladu sa preporukama korišćenja ovih uređaja
Povremeno provetrite prostoriju
Zapamtite da nagli izlazak iz hladne prostorije u pregrejanu okolinu, ili ulazak spolja gde je ekstremno toplo u hladnu prostoriju, može izazvati temperaturni kolaps
Tokom noći spavajte u prostoriji sa otvorenim prozorima
Pokušajte da sebe rashladite tako što ćete biti adekvatno obučeni
Često se tuširajte, umivajte, ili posipajte vodu po sebi
Pijte što više tečnosti, nikako alkohol, alkohol izaziva dehidraciju tela
Jedite laku hranu
Ne izlazite na otvoren prostor u periodu od 11 do 17 časova, planirajte izlaske iz kuće u ranim jutarnjim, ili kasnim večernjim satima, ako je moguće
Kada izlazite koristite zaštitne kreme, nosite laganu odeću svetlih boja, zaštite glavu od direktnog uticaja sunca (nošenjem kape, ili suncobrana).
Izbegavajte da budete izloženi Sunčevim zracima duže vreme, čak i kada ste na plaži. Na plaži obavezno koristite zaštitne kreme. Posebno pazite na decu.

Kako se ponašati u automobilu tokom ekstremnih vrućina

U slučaju da ste u automobilu, a nemate rashladni uređaj, obezbedite protok vazduha i pravite česte pauze u vožnji
Rashladni uređaj koristite na isti način kako ga koristite u stanu i pridržavajte se uputstva o korišćenju
Naglo izlaganje velikim temperaturnim razlikama može biti kobno
Birajte mesta u senci
Obezbedite da za vreme vožnje imate vode za piće
Pre ulaska u pregrejani automobil obavezno ga dobro provetrite kako bi smanjili temperaturu vazduha u automobilu. Temperatura vazduha u automobilu, koji je stajao na suncu, je višestruko viša od temperature okolnog vazduha
Nikada nemojte da u parkiranom automobilu ostavljate decu, ili domaće životinje. Ovo važi i za običan dan, a ne samo za dane sa ekstremno visokom temperaturom vazduha, ili za vreme toplotnog talasa

Prvi simptomi toplotnog udara

Toplotni udar je veoma ozbiljno stanje koje se javlja kada se telo ne može efikasno ohladiti. Simptomi uključuju visoku telesnu temperaturu, obilno znojenje, vrtoglavicu, mučninu, glavobolju i ubrzan puls. Toplotni udar zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Kako RHMZ upozorava, izbegavajte aktivnosti koje mogu da dovedu do iscrpljenosti organizma. Tada ste najranjiviji od toplotnog udara, pa čak i moždanog udara.

Prvi znak toplotnog udara jeste osećaj umora.

Temperatura u gradu znatno viša od zvanične

Iz RHMZ napominju da je temperatura u pojedinim delovima urbane sredine, toplotnim gradskim ostrvima, znatno viša – obično za 5 do 10 stepeni od temperature koja se meri na zvaničnim mestima u hladu.

Najbezbednije je boraviti na zelenim površinama

Bolesnike, ili starije osobe koje su same u stanu ili kući, svakodnevno obilazite i pružite im neophodnu pomoć kako bi se što efikasnije izborili sa ovom vrstom vremenske nepogode.

Ekstremne temperature mogu dovesti i do srčanog udara. Srbija se trenutno nalazi u najtoplijem delu leta.

Hypetv.rs/M.K.

SVE VESTI O “IMANJU”, NAJVEĆEM RIJALITI FORMATU NA BALKANU, ČITAJTE KLIKOM NA OVAJ LINK

Čitajte Hypetv.rs portal, najbrži portal u Srbiji i regionu sa najvećim rastućim rezultatima i ekskluzivnim vestima. Zapratite nas i na InstagramuFacebookThreads!

BONUS VIDEO:

SVE! SAD! VAŠ HYPE TV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner