PROBAJTE KOKTEL OD BOSILJKA! Evo kako možete napraviti NAPITAK od lekovite biljke!
PROBAJTE KOKTEL OD BOSILJKA!
Bosiljak je začinska biljka poreklom iz Indije, koju Srbi mnogo vole.
Bila je cenjena još u doba starih Grka. Pa su vladari uzgajali ovu biljku u svojim vrtovima.
Otuda i naziv biljke – grčka reč “basileos” znači kralj. U Evropu je bosiljak dospeo je zahvaljujući moreplovcima.
Ova biljka je i danas visoko cenjena zbog svoje jedinstvene arome i široko se koristi u kuhinjama širom sveta. Farmaceutska industrija koristi bosiljak kako bi poboljšala aromu preparata sa neprijatnim ukusom i mirisom. U prehrambenoj industriji često koristi za proizvodnju osvežavajućih pića i bombona.
PROBAJTE KOKTEL OD BOSILJKA!
Bosiljak može rasti tokom cele godine. Međutim, leto je najbolje vreme za berbu, jer tada aroma dolazi do punog izražaja.
Listovi bosiljka imaju gorko-ljut ukus i miris i bogati su esencijalnim uljima. A čija se koncentracija najviše nalazi u površinski vidljivim žilicama. Zato se preporučuje njihovo pranje pod blagim vodenim mlazom, bez trljanja. Takođe, bosiljak se ne preporučuje seći nožem. Razlog je taj što fizički kontakt sa metalima može promeniti njegovu aromu i smanjiti kvalitet.
Pored svoje uloge u kulinarstvu, bosiljak je i lekovita biljka. Ima snažno antiseptičko dejstvo, eliminiše bakterije iz hrane i često se koristi za prirodno konzerviranje. Takođe, bosiljak utiče na snižavanje visokog krvnog pritiska, jača apetit i stimuliše rad organa za varenje. Bogat je vitaminima A, B3, B5, C i K, kao i mineralima poput kalcijuma, bakra, gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma, cinka, mangana i selena.
U narodnoj medicini se koristi čaj od bosiljka. Posebno kod upalnih procesa u želucu i crevima, kao i mokraćnih kanala, bešike i bubrega.
Recept za osvežavajući koktel sa bosiljkom
Sastojci:
- 12 listova bosiljka
- 400 grama šećera
- 600 ml vode
- 2 dl votke
- 2 belanceta
- 3 limuna
(Hypetv.rs/Najžena.alo.rs)
BONUS VIDEO: