Background adbanner
calendar

Subota 5. Oktobar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
“PONOVO SAM IMALA EPI NAPADE” Sara Stijović HOSPITALIZOVANA a zbog ove slike zabrinula SVE UČESNIK RIJALITIJA JE GEJ?! Ona tvrdi da je bio INTIMAN SA TRENEROM! Svi u neverici! “Malo mi ŠKRIPI TA PRIČA! Osudila ga za NASILJE, a sad se slika gologu*a!” Mali Bobi izneo ŠOKANTAN STAV o Niki i Arsi SAMIR POSLE OPERACIJE PONOVO HOSPITALIZOVAN! Oglasio se i sve otkrio! BUNDEVU MOŽETE JESTI SVAKOG DANA! Izuzetno je zdrava, evo šta pruža organizmu! “To mi je STRAŠNA SLIKA koju zamišljam!” Bulić o OCU, GOLOM OTOKU I MAJCI koja je išla na DIVLJU KIRETAŽU (VIDEO) Matora otkrila kada je OZVANIČILA VEZU SA STEFANI! Evo da li ŽIVI ZAJEDNO sa NOVOM DEVOJKOM! “Ne volim one žene koje hoće da imaju VA*INU U GORNJEM DELU TELA” Vanja Bulić ŠOKIRA u PRETRESU: “Okrenuo bih se za Milicom Todorović i Milicom Pavlović!” (VIDEO) “POLICIJA, DOĐITE PO NAS” Miljana Kulić otkrila DETALJE HAOSA VAN KAMERA?! Miloš i Silvija DOZIVALI DA IH VADE IZ RIJALITIJA?! (VIDEO) “Neka Milica uđe u RIJALITI i ZARADI ZA SEBE I DETE!” Terzu prozivaju, on im ovako UZVRAĆA! ŠOK! JEZIVO! DOZIVALI U POMOĆ, PA MISTERIOZNO NESTALI IZ PROGRAMA? Bračni par Silvija i Miloš NEAKTIVNI i na društvenim mrežama! OVO je POSLEDNJA OBJAVA pred ulazak u rijaliti! (FOTO) “BILI SU ZAGRLJENI!” Tuga NEVIĐENA u BiH! Spasioci ispod ruševina pronašli bračni par “Miljana Kulić LAŽE DA JE TRUDNA?!” Ekskluzivno! Nina Prlja RASKRINKALA Kulićevu?! (VIDEO) “Zašto se ŽENE UGOJE U MENOPAUZI?!” Ona je odgovorila na PITANJE: Sa težinom raste i DEPRESIVNOST (VIDEO) “Vratiću ih ja sve redom na FABRIČKA PODEŠAVANJA!” Rijaliti učesnik iznosi JEZIVE PRETNJE, gledaoci tvrde: “ON AKO PUKNE….” (VIDEO) MAJKA HEROJ! Lejla Zalihić je skočila sa TREĆEG SPRATA KUĆE U BUJICU i plivala 3 KILOMETRA kako bi SPASILA SVOJU ĆERKU (13) tokom STRAVIČNIH POPLAVA U BiH

NAJODLIKOVANIJA ŽENA RATNIK: OVOJ SRPKINJI SE CEO SVET DIVIO!

Objavio: RHT
12/01/2022 7:00 PM

Priče o malim devojčicama obično počinju sa “bila jednom jedna devojčica koja je želela da postane princeza”. Junakinja ove priče ne uklapa se u taj stereotip, baš kao ni u mnoge druge. Milunka Savić, mlada devojka iz potkopaoničkog sela Koprivnica želela je da brani svoju otadžbinu i dobrovoljno se prijavila kada je Kraljevina Srbija objavila mobilizaciju pred početak Prvog Balkanskog rata 1912. godine.

PRINTSKRIN

Da li je ženi mesto u rovu?

U idealnom svetu niko nikada ne bi morao da obuče uniformu i da ode u rat. Nažalost istorijska zbivanja na ovim prostorima često su dovodila do ratnih sukoba. U periodu o kome govorimo, pre više od sto godina, žene su se širom sveta borile za svoj položaj u društvu koje ih nije priznavalo kao ravnopravne sa muškarcima. Shodno tadašnjim shvatanjima žena je mogla da se priključi vojsci kao bolničarka, i to je bilo to. Međutim Milunka Savić htela je nešto do tada nečuveno, htela je da ide u borbu sa muškarcima.

Da bi svoj naum ostvarila pribegla je lukavstvu i snalažljivosti, osobinama koje će joj uz odvažnost u narednim ratnim godinama pomoći da postane jedinstven primer u istoriji ratovanja. Milunka se preobukla u muškarca i u mobilizacijske spiskove zavedena je kao dobrovoljac Milun Savić. Njena tajna otkrivena je posle skoro godinu dana ratovanja kada je ranjena u Bregalničkoj bici. Do tada pokazana hrabrost bila je zalog koji ju je zadržao u jedinici, iako su sada svi znali da ona nije Milun već Milunka. Legenda o hrabroj ratnici počela je da se širi među njenim saborcima.

PRINTSKRIN

Najodlikovanija žena ratnik – majka velikog srca

Austrijska objava rata Srbiji i početak Prvog svetskog rata za Milunku su značili ponovno oblačenje uniforme. Uprkos prvobitnim odbijanjima vojvoda Stepe Stepanovića i Radomira Putnika da je prime u redove srpske vojske kao borca, ona zahvaljujući svojoj nepokolebljivosti postaje deo slavnog Gvozdenog puka. Učestvovala je u legendarnim bitkama i ranjena prošla povlačenje preko Albanije. Tokom tih godina Milunka je pokazala neverovatnu hrabrost i izdržljivost sa jedne strane, ali i vanvremensku ljudsku stranu svoje neponovljive ličnosti.

Zbog svog junaštva Milunka je bila nosilac brojnih domaćih i stranih priznanja, a u istoriji ratovanja ostaće zabeležena kao najodlikovanija žena ratnik. Međutim u godinama posle rata do izražaja dolazi još jedna njena veličanstvena osobina. Milunka Savić je, uz svoju kćerku Milenu i još tri usvojene devojčice, odškolovala više od tridesetoro dece koja su u njenom skromnom domu pronašla toplo utočište i sigurnu bazu iz koje će se otisnuti u svet nakon završenog školovanja. Brojni pripadnici savezničkih snaga koji su joj salutirali prilikom dodele visokih odlikovanja bi sasvim sigurno vojničkim pozdravom odali počast hrabroj Milunki i na tim plemenitim stranicama njene knjige podviga.

Milunka Savić, ime koje se ne zaboravlja

Zbog svega što je činila i načina na koji je to radila, Milunka Savić zaslužuje počasno mesto u našim srcima i našim sećanjima. Iz njenih dela moguće je mnogo toga naučiti, a njena skromnost i junaštvo biće inspiracija mnogim budućim pokolenjima. Ponosni smo što smo je imali i što je još uvek imamo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner