DOMAĆI KROASANI: Toliko mekani da se tope u ustima! (RECEPT/VIDEO)
Meki, nežni, vazdušasti kroasani, tope se u ustima… Kroasani napravljeni kod kuće mogu isto tako da budu veoma meki i ukusni, a možete i da ih filujete po svom ukusu, na primer čokoladom ili džemom.
Foto:Printscreen
Sastojci:
- 2 jaja
- 4 kašike šećera
- 300 ml mlakog mleka
- 50 g topljenog putera
- 670 g brašna
- 10 g suvog kvasca
- 1 kašičica soli
Priprema:
- U posudu razbiti dva cela jaja, dodati šećer, toplo mleko, otopljeni puter i sve dobro promešati, pa dodati brašno, kvasac i so.
- Sve sastojke dobro umesiti dok ne dobijete homogenu smesu i pustiti da odstoji 90 minuta.
- Nakon toga testo ponovo premesiti i podeliti u dva dela.
- Ravnomerno ga razvući oklagijom, premazati rastopljenim puterom i iseći na jednake trouglove.
- Svaki od njih lagano raseci nožem uzdužno samo po ivici i zatim zaviti u kiflice.
- Isti postupak ponovite s drugom polovinom testa.
- Poređajte u pleh u koji ste prethodno stavili papir za pečenje i ostavite da odstoje 25 minuta.
- Pre pečenja ih premazati smesom od jednog žumanca i malo mleka.
- Staviti u prethodno zagrejanu rernu na 220 stepeni i peći 20 minuta.
- Kada budu gotovi dok su još topli premazati topljenim maslacem.