OVO POVRĆE jedite SVAKI dan!
Vlakna su neophodna!
Kako jesti više voća i povrća važno je pitanje, ako znamo da samo četvrtina odraslih unosi preporučene količine ovih važnih namirnica tokom dana.
Pojedine namirnice su poželjne u ishrani i trebalo bi jesti ih često, ali eksperti veruju da bi one na ovom spisku valjalo konzumirati svakodnevno. Najbolje od svega je što nam je lako dostupna!
Uravnotežena i pravilna ishrana podrazumeva da unosimo sve vitamine i minerale, odnosno hranljive materije koje su neophodna preventiva u odbrani od mnogih bolesti, kao i pomoć u lečenju postojećih.
ZELENO ZA SVAKI DAN!
Budući da se u ovakvom povrću nalazi obilje jedinjenja po imenu glukozinolat koje je veoma važno za zdravlje, a istraživanja su pokazala da ima antizapaljensko dejstvo i da čak deluje preventivno i na pojavu tumora. Pored toga što pomaže da se istope masne naslage, očistiće organizam od nakupljenih otrova. Ono je bogato biljnim vlaknima i esencijalnim vitaminima i mineralima i obično je sinonim za zdravu ishranu .Zeleno povrće je pravo skladište hranljivih materija za organizam. Ovaj tip povrća štiti organizam i poboljšava njegov rad na više nivoa.
Rukola – Ona je sjajan izvor folne kiseline, vitamina A, C i K i jača kosti i mentalno zdravlje. Ima svež i ljutkast ukus.
Lišće cvekle – Bogato je vitaminom K. Poznato je da poboljšava vid, pomaže u sprečavanju Alchajmerove bolesti i jača imunosistem.
Bok čoj -To je hrskav kineski kupus blagog ukusa. Pun je vitamina A, C i kalcijuma, kao i antioksidansa.
Blitva – Ovo zeleno lisnato povrće poznato je da pomaže u sprečavanju raka i dobra je za čišćenje sistema za varenje.
Raštan: Ova vrsta kupusa je u nutritivnom smislu slična kelju.Veoma dobar za snižavanje holesterola.
Zato navalite! Vlakna su neophodna!