OVAKO SE PRAVI NAJBOLJA TURSKA KAFA: Prvi korak je najvažniji! Recept koji ne znaju ni NAJISKUSNIJE SRPSKE DOMAĆICE
U Srbiji se, pored svih mogućih modernih aparata, kapsula i raznoraznih ukusa, najviše pije turska, odnosno domaća kafa.
Mnogi je nazivaju i “srpskom”; ali ipak postoji nekoliko “caka” po kojima se ona razlikuje od domaće.
O zdravstvenim benefitima kafe se neprestano priča, i dok se nekada verovalo da može da naškodi, nutricionisti i lekari kažu da ima pozitivan efekat na ljudsko zdravlje. Pod uslovom da se ne preteruje.
Iskusne domaćice su podelile nekoliko trikova koji garantuju najbolji ukus ovog napitka, a koji su obično vezani za to kada se dodaje šećer – da li se džezva vraća na ringlu da “pusti ključ” i slično.
A ako ste ljubitelj turske (domaće) kafe, probajte i nešto neobičniju varijantu ovog toplog napitka.
U džezvu uspite dve kašike šećera i stavite je na šporet. Sačekajte da šećer počne da se karamelizuje, pa dodajte 1 dl vode i 2-3 kašičice kafe. Kada se kafa počne da raste i skoro dođe do vrha džezve, ne treba da čekate da proključa, već je odmah sklonite sa vatre. U kafu možete dodati začine po ukusu – cimet i kardamom će joj dati suptilnu aromu, a crni biber i so će poboljšati ukus.
Kafu je potrebno tri puta zagrejati dok se ne pojavi pena, a zatim je skloniti sa šporeta…
BONUS VIDEO:
(Hypetv.rs/Alo.rs)