Background adbanner
calendar

Nedelja 16. Jun, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
ASMINU NEĆE BITI DOBRO KADA VIDI! Stanija objavila nikad vrelije fotke, kadrovi ostavljaju bez daha! SKANDALOZNA FOTKA ANELI AHMIĆ IZ PROŠLOSTI: Učesnica bi spalila ove scene da može, javnost u neverici (FOTO) SRBIJA GUBI! Engleska brzo povela POČELA UTAKMICA SRBIJA – ENGLESKA! Orlovi u NAPAD, evo ko je ostao na klupi! NOLE SE OBRATIO “ORLOVIMA” PRED MEČ! Evo šta im je poručio NE MOŽE DA DOĐE SEBI! Janjuš u šoku nakon što mu je rečeno ovo za ćerku, hitno napušta rijaliti “BILA SAM UGNJETAVANA” Tanja Savić ne može više da ćuti o PAKLU KROZ KOJI JE PROŠLA: “Neću ni ime da mu spomenem” ŠABANOV UNUK POSTAJE OTAC PO DRUGI PUT! Podelio srećne vesti, slavlje u domu, objavio i pol bebe (FOTO) PUCA BRAK KEJT MIDLTON I PRINCA VILIJAMA?! Ceo svet bruji o situaciji koja se desila na balkonu, šokantni detalji! OVU BESNU MAŠINU VOZI DEČKO TANJE SAVIĆ! Košta pravo bogatstvo, ovaj model nema niko ni od javnih ličnosti (FOTO) KROFAKOVA ĆERKA ĆE BITI VAN SEBE! Maja i Stanislav uhvaćeni na delu, mislili da ih kamera ne snima! (FOTO) Ljubomir Bandović: Prihvatio sam da imam loše osobine.Tek tada sam mogao da im se posvetim i da radim na njima. “RAZVOD JE KRIV ZA MOJE POROKE” Gagi Đogani u suzama o raskidu sa Anabelom Atijas, otvorio dušu i priznao sve! ŠA SE UMOKRIO U GAĆE?! Ćerka Stanislava Krofaka objavila javno SKANDALOZNI DOKAZ! (FOTO) ANELI AHMIĆ POZLILO! Trudnoj učesnici hitno ukazana pomoć, ne može da progovori DUŠKO SPAKOVAO KOFERE I ODVEO ĆERKU IZ SRBIJE! Hitno reagovala i Jelena, oglasila se javno!

DANAS JE ARANĐELOVDAN: Slavili su ga i Nemanjići, a veruje se da je car Dušan OVAKO dočekivao goste

Objavio: RHT
21/11/2023 10:15 AM

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave danas praznik Svetog arhangela Mihaila poznatijeg kao Aranđelovdan, koja je druga najčešća slava u Srbiji, odmah posle Svetog Nikole.

Foto: Printscreen Youtube

Aranđelovdan je bio krsna slava Nemanjića (slavili su ga Stefan Nemanja, car Dušan..), a danas je Sveti arhangel Mihailo baš njihov zaštitinik.

Kako se prenosi u našoj narodnoj poeziji car Dušan slavio je je Svetog arhangela Mihaila tako što je uvek dočekivao goste stojeći, dok mu je anđeo stajao na ramenu. Jedne godine da li zbog umora ili nemarnosti, prevario se pa je seo, a anđeo se naljutio, udario ga krilom i odleteo. Predanje kaže da je car nakon toga mesecima pokušavao da se umilostivi Arhangelu Mihailu.

U crkvenom predanju, Arhangel Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i njegovo ime po crkvenom tumačenju označava onog koji je kao Bog. Na grčkom jeziku reč “arhi” znači glavni, prvi, dok reč “angelos” označava vesnika, anđela. Arhangel Mihailo je na ikoni predstavljen kao borac, sa mačem ili kopljem u ruci.

Narodno verovanje kaže da se prema vremenskim uslovima danas može odrediti kakva će biti godina. Kakvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cele zime i proleća.

Foto: Pinterest Youtube

Običaji koji se vezuju za veliki praznik, nalažu sledeće:

“Obavezno idite u crkvu i zapalite sveću. Molite se svom anđelu. Na ovaj dan tražite od anđela da ispuni vašu najdublju i najvažniju želju. Otvorite dušu i srce, delite radosti i tugu i na kraju se zahvalite. Nebo se, kako se kaže, otvara za molitive”.

Za Aranđelovdan se vezuju brojna verovanja odnosno običaji među kojima je i onaj da se za ovaj praznik ne sprema žito jer se Arhangel Mihailo smatra živim svetiteljem.

Patrijar Pavle je govorio da se to obavezno mora raditi.

“Kuvana pšenica nije simbol smrti, već života onih koji su živeli i koji žive u veri sa Bogom i svojom Krsnom slavom. Istina je, takođe, da su svi sveci živi, jer u Bogu niko ne može biti mrtav – Bog je Bog živih, a ne mrtvih”, objasnio je.

Aranđelovdan je i slava Saborne crkve u Beogradu.

Veruje se da ovaj zimski svetac luta prerušen u prosjaka kako bi nevernike usmerio na pravi put, a nevoljnicima pomogao.

U nekim krajevima Srbije Arhangela Mihaila smatraju i zaštitnikom stočara.

hypetv.rs / kurir.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner