Background adbanner
calendar

Utorak 18. Jun, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
DRAGANA MIRKOVIĆ PRIZNALA ŠTA SU JE DECA PITALA U TOKU RAZVODA: Nije želela više da krije, evo šta se desilo REČI LJUBOMIRA BANDOVIĆA ĆE SE PAMTITI: Čovek na kraju ima samo sebe! Kada postanete celina spremni ste i za drugoga! PORODIČNI RAT U PUNOM JEKU! Otac Nenada Aleksića Ša BRUTALNO odgovorio na PROZIVKE majke Mione Jovanović! SKANDAL! “TO NEĆE ISPASTI NA DOBRO!” Darko Lazić van sebe od besa nakon što je Dragan ponovo potvrdio da se oženio njegovom majkom! ANELI AHMIĆ SE GUŠI U SUZAMA! Definitivno odlučila i pred svima otkrila šta će uraditi sa bebom, Janjuš se drži za glavu! OTKRIVENO ZBOG ČEGA JE MC STOJAN PRIVEDEN TREĆI PUT! Evo šta se desilo na graničnom prelazu, oglasili se iz policije! VUČEVIĆ: Srbija posvećena EU putu, najteže pitanje Kosova i Metohije “BIVŠI MUŽ JE BIO BIVŠI JOŠ NA POČETKU” Gastozova sestra šokirala priznanjem o razvodu: “Njemu je trebala seljančica” (VIDEO) SKANDAL! Nakon što je Aneli priznala da mu je oprostila prevaru, Asmin se odlučio na ŠOKANTAN POTEZ: Stanija će biti na ivici suza EKSKLUZIVNO! Ljubomir Bandović otvorio dušu: Ko ne ume sa 50 dinara, ni 50 miliona mu neće pomoći! “NEPRIJATNO JE BITI NJEGOVA SESTRA!” Tanja OTVORILA DUŠU u “D-Cast-u”, progovorila o polubratu Gastozzu, evo u kom je ON STANJU! “PONOSAN SAM ŠTO SAM TVOJ NASLEDNIK” Prvo javno oglašavanje sina Zokija Šumadinca: Ostavio srceparajuću poruku! (FOTO) ANELI NAPRAVILA HAOS U RIJALITIJU! Skočila na učesnicu, obezbeđenje munjevito uletelo, neviđeni karambol TRUDNA ANELI HITNO NAPUSTILA RIJALITI! Zdravstveno stanje joj se NAGLO POGORŠALO, povlači se iz javnog života?! ŠOK! SADA JE I ZVANIČNO! Crvena Zvezda i Partizan igraju Evroligu naredne sezone, objavilo je takmičenje! FILIP KOSTIĆ SUTRA IDE NA SNIMANJE! Evo koja je tačno povreda u pitanju iskusnog krila “Orlova”!

VESELITE SE UZ BOGATU VEČERU: Obeležavamo dan Svetog apostola Filipa

Objavio: RHT
24/10/2023 8:33 AM

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Svetog apostola Filipa, đakona iz Kesarije (današnja Palestina) koji je celog života propovedao hrišćanstvo i opismenjavao sve one koji su želeli učiti, bez obzira na veru i nacionalnost.

Foto: Printscreen Youtube

Filip je bio ugledni učitelj i đakon u Kesariji, imao je ženu i četiri kćerke. Kada je počelo gonjenje hrišćana u Kesariji, Filip se dvoumio da li da beži u Samariju.

Predanje kaže da mu se jedne noći javio Bog u snu i pitao ga da li se plaši, na šta je Filip odgovorio potvrdno. Bog mu je tada rekao da ima strah sa razlogom, jer treba da beži za svoj život i da ga proživi tako što će dalje širiti hrišćanstvo.

Filip ne htede da se samo on jedan obogaćuje takvom blagodašću, nego je želeo da i drugi imaju udela u tom daru. Zato, našavši prijatelja svog Natanaila, za kog se smatra da je apostol Vartolomej, povede ga sa sobom. Primivši Svetog Duha, Filip je propovedao Jevanđelje po mnogim stranama Azije i po Grčkoj.

Foto: Printscreen Youtube

Predanje o apostolu Filipu dalje kaže da se u frigijskom gradu Jerapolju našao na zajedničkom jevanđelskom poslu sa apostolom Jovanom, svojom sestrom Marijamnom i apostolom Vartolomejom. Tu bi neka opasna zmijurina, koju neznabošci hraniše i klanjaju joj se kao da je kakvo božanstvo.

Apostoli molitvom umrtviše zmiju, čime navukoše gnev tamošnjih ljudi. Prema jednoj verziji neznabošci uhvatiše Filipa i raspeše ga naopako na drvetu, potom raspeše i Vartolomeja. Druga verzija pak kaže da su ga razapeli visoko visoko na jednom zidu.

U momentu raspeća apostola zemlja se rastupi i proguta gradonačelnika i mnoge druge sa njim. U velikom strahu ljudi potrčaše da skinu raspete apostole, no uspeše jedino Vartolomeja da skinu živog. Kako ga behu visoko razapeli, nisu mogli lako doži do njega, te Filip izdahnu i mrtvog ga skinuše. U poslednjim trenucima ovozemaljskog života Filip moljaše Boga za one koji su ga razapeli i za neznabošce.

Gospod usliši molitvu njegovu, i odmah naredi zemlji, te sve progutane ljude izvede žive, osim gradonačelnika i zmijinih žrečeva.

Foto: Pinterest Youtube

Mošti Svetog Filipa prenete su kasnije u Rim.

Današnji praznik je značajan i po tome što su u ovaj dan poklade pred Božićni post, koji se zato ponekad naziva Filipovim postom. Prema starom narodnom verovanju, na ovaj dan trebalo bi pripremiti bogatu večeru i veseliti se sa svojim ukućanima.

hypetv.rs / kurir.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner