Background adbanner
calendar

Nedelja 6. Oktobar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
Ksenija Pajčin bila pozvana na ŽURKU PAF DEDIJA u kojima je bilo S*LOVANJA I DR*GE: Evo kako je pokojna pevačica pričala o svemu! ŠOK! “MIR VAŠIM DUŠAMA” Seka Aleksić SLOMLJENA OD BOLA zbog ogromne tragedije! Objavila sliku SUPRUŽNIKA koji su ZAGRLJENI OTIŠLI U SMRT UMRO MADONIN BRAT! Borio se sa RAKOM, a evo šta je pevačica URADILA ZA NJEGA! PRVO OGLAŠAVANJE DARKOVE ŽENE nakon što je POSTALA MAJKA: Progovorila o suprugovom odsustvu iz porodilišta! “Ivan i Jelena su se POMIRILI pred rijaliti, planirali su VANTELESNU!” Ekskluzivno! Kum Marinkovića Gera otkrio sve njihove tajne! (VIDEO) Aleks RASTOPILA I NAJTVRĐA SRCA! Podelila NIKAD EMOTIVNIJU FOTKU SA BEBOM, njen osmeh nema cenu! (FOTO) STRAŠNO! Iran odjednom OTKAZAO SVE LETOVE! Na Bliskom istoku nikad veća KATASTROFA! “MOJE MISLI I MOLITVE SU UZ TRAGIČNO NASTRADALE I NJIHOVE PORODICE” Mira Škorić pružila podršku UNESREĆENIM LJUDIMA u Bosni i Hercegovini “Vest me zatekla dok sam RADIO!” Darko Lazić se oglasio nakon što mu se ŽENA PORODILA! Darko nije mogao da bude uz Katarinu dok se PORAĐALA?! Isplivali novi detalji o pevaču koji je dobio TREĆE DETE EKSKLUZIVNO ZA HYPE TV! Oglasila se MAJKA DARKA LAZIĆA nakon vesti da je dobila UNUKU! Imala je ovo da poruči “NE KORISTIM FOTOŠOP! NE TREBA IDEALIZOVATI ŽENSKO TELO” Seka Aleksić ekskluzivno na televiziji HYPE Darko Lazić dobio TREĆE DETE! Evo kako se oseća pevačeva žena! Ćerki dali PRELEPO IME! HYPE TV PROGRAM ZA PONEDELJAK 7. OKTOBAR! Znate li ko je gost u emisiji D-cast? KAO BLIZNAKINJE SU! Svi ste videli MAMU Ane Ćurčić a tek da vidite NJENU SESTRU! One su IDENTIČNE NESTALO DVOJE DECE IZ VRANJA! Njihov nestanak prijavio deda!

SINIŠA MALI: Srpska ekonomija je evropsko čudo – Nemačka pada, mi rastemo

Objavio: RHT
22/09/2023 4:36 PM

Nakon što je predstavio drugi ovogodišnji ciklus nagradne igre “Uzmi račun i pobedi” (startuje 14. oktobra i traje do 11. novembra), u kojem će građanima koji u specijalnu aplikaciju unesu svoje fiskalne račune biti dodeljeno čak 10 stanova, ministar finansija Siniša Mali odgovarao je na pitanja novinara.

FOTO: Printscreen instagram

Kako je poručio ministar, odgovarajući na jedno od naših pitanja, reformski koraci koje je preduzela država omogućili su da je jače i bolje radi na naplati PDV-a i zato ne čudi što je naplata poreza na dodatu vrednost najveća do sada.

– Dva su razloga za to. Prvi, imamo sistem e-faktura, dakle nema izbegavanja plaćanja poreza, na kraju krajeva, na osnovu toga se radi povraćaj PDV-a. S druge strane, naša ekonomija u prvom kvartalu beleži rast od 0,9%, u drugom 1,7%, procena je da ćemo godinu završiti sa 2-2,5% rasta, što je neverovatan uspeh pošto znamo kakva je globalna kriza – objasnio je ministar Mali.

Na konstataciju novinara da je sedam država Evropske unije u recesiji, među kojima i Nemačka, Siniša Mali kaže:

– Uspeh naše ekonomije je, ponoviću, neverovatan. Dobro ste primetili koliko je zemalja zvanično u recesiji, da je među njima i moćna Nemačka. Od 2020. traje globalna kriza, usledio je rat u Ukrajini, veliki deo Evrope ulazi u recesiju. Za nas je bila ključna 2019. godina, kada smo pokrenuli projekat “Srbija 2020-2025”, uložili smo ogroman novac u infrastrukturu, po Srbiji se grade putevi, škole, pruge… To je poguralo građevinsku industriju i celu privredu, a posvetili smo se, s druge strane, i podizanju tražnje, koja nije pala prethodnih godina. Znači da smo dobro procenjivali i povećavali penzije i plate, isplaćivali jednokratne pomoći. Pa samo smo tri puta isplatili pomoć za mlade od 16-29 godina, tu su i jednokratne isplate za penzionere.

Ministar je naglasio i da je udeo javnog duga Srbije u BDP-u 51%, uprkos svim tim isplatama, dok je, primera radi, prosek EU 91-92%, a nivo Mastrihta je 60%. Taj nivo, kako je istakao Mali, nikad nećemo preći. Takođe, u junu smo imali čak 2.310.000 zaposlenih koji plaćaju poreze i doprinose, te je stopa nezaposlenosti svega 9,6%, dok je, recimo, pre 10 godina bila 25% (svaki četvrti radno sposoban stanovnik naše zemlje nije imao posao).

FOTO: Printscreen instagram

Od Malog smo zatražili i komentar na činjenicu da se za pomoć od 10.000 dinara za decu do 16 godina prijavilo 99% roditelja, odnosno prijave su poslate za 1,1 milion dece. Prijavili su se, očigledno, i oni koji su ovu meru države besomučno pljuvali.

– Ne mogu da delim decu na one čiji roditelji podržavaju vlast i one čiji su roditelji za opoziciju. Meni je veoma važno i izuzetno mi je drago što je stigao ovako impozantan broj prijava. Dakle, pogodili smo pravo u jmetu sa ovom merom. U ponedeljak ćemo isplatiti pomoć za 500.000 dece, u utorak za još 600.000. Posebno mi je važno da kažem da će u nekoliko dana posle toga novac dobiti i svi oni koji su podneli reklamacije, zavisno od toga kako budu rešavane. Niko od njih ne treba da brine.

Postavilo se pitanje ministru Malom i pomoćniku direktora Sektora za informacione i komunikacione tehnologije Poreske uprave Srbije Saši Duliću šta kaže statistika o broju izrečenih kazni i privremeno zatvorenih objekata zbog neizdavanja fiskalnih računa? Da li iz godine u godinu te brojke padaju ili rastu i kakva je naplata PDV-a u odnosu na ranije godine?

– Velika je razlika što sada kontrole nisu nasumične – objasnio je Dulić i nastavio:

– Inspektori sada idu tamo gde već postoji sumnja da se nešto dešava. Dakle, to što je veći procenat kazni u odnosu na broj kontrola nije znak veće nediscipline nego sada gađamo u metu. Nema više kontrola po metodu slučajnog uzorka već znamo gde ciljamo.

Uključio se u tom trenutku ministar Siniša Mali, koji je istakao da se disciplina u plaćanju PDV-a popravlja.

– Ne tršimo resurse u prazno, sistem kontrole je mnogo efikasniji. Primera radi, ukoliko vidimo da neka pekara od osam do devet ujutru nije izdala nijedan fiskalni račun, jasno je da je tu nešto sumnjivo i šaljemo ekipu tamo. Ili da neka radnja celog dana nije izdala nijedan fiskalni račun. Našli smo i puno nepostojećih preduzeća i preduzetnika, koji nisu na svojim adresama ili im je isteklao PIB broj. Dakle, uporedno i čistimo baze – kazao je ministar Mali.

alo

hypetv.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner