Background adbanner
calendar

Subota 23. Novembar, 2024

aktuelno ikonica Aktuelno
PREKID PROGRAMA! Voditelj urlao iz petnih žila, OBEZBEĐENJE SPREČILO INCIDENT: Evo šta se desilo TRODNEVNA ŽALOST U JAGODINI ZBOG SMRTI DRAGANA MARKOVIĆA PALME STANIJA DOBROJEVIĆ KUPILA STAN OD 700.000 DOLARA! U luksuznu nekretninu se uselila sa Asminom, a pazarila je i ovu moćnu mašinu od skoro 200.000 Otac Maje Marinković doživeo kliničku smrt:”BIO SAM 15 SEKUNDI NA NEBU”! Taki progovorio nakon hitne hospitalizacije Dačić GRCA U SUZAMA zbog smrti Palme u programu uživo: “Ne znam kako uopšte da izdržim da gostujem, on mi je KAO BRAT” POZNATI VREME I MESTO SAHRANE DRAGANA MARKOVIĆA PALME OVOM ČOVEKU JE JAMI RODILA ĆERKU: Pevačica nikada nije govoriča o Leinom ocu, bio je u rijalitiju, a evo čime se bavi DANAS JE VAŽAN DAN ZA SVE VERNIKE: Prema narodnim verovanjima ovo treba uraditi Vlasnica hita “Cakum pakum” oglasila se povodom smrti Dragana Markovića Palme: “MOŽDA ME TAMO NEGDE…” Jokić novim tripl-dablom PROSLAVIO ROĐENJE SINA! Denver izgubio dramu u NBA Kupu NIKOLA JOKIĆ DOBIO SINA! Natalija se porodila, a mala Ognjena dobila mlađeg brata Blizanci NE RASPLINJUJTE SE! Budite oprezni u odnosima! HOROSKOP ZA SUBOTU, 23. NOVEMABAR! ZVANIČNICI SE OPRAŠTAJU OD PALME: “Nismo stigli da se pozdravimo…” ODREĐEN PRITVOR ALIJU BALIJAGIĆU DO 30 DANA! TRUDNA MILICA I JANJUŠ UHVAĆENI ZAJEDNO! Javno razmenjivali nežnosti, sve isplivalo! (FOTO) OVAKO JE PALMA DOBIO NADIMAK: Svi znaju Dragana Markovića po ovom imenu, ali niko ne zna ovu anegdotu

OVO SU 3 JELA KOJA SU STALNO DORUČKOVALI SREDNJEVEKOVNI SRBI

Objavio: RHT
12/08/2023 10:00 AM

Srbi su oduvek voleli dobro da pojedu i popiju, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života. Upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja su “malo za oči, mnogo za telo”.

Foto: Jürgen Sorges / akg-images / Profimedia

Doručak starih Srba obično se sastojao od supa i kaša od raži, ovsa i ječma. One su se pripremale na vodi ili eventualno sa malo mleka (ako se imalo). U njih su dodavane biljke kao začini mada, generalno, povrće nije bilo “na ceni”.

U ovaj “čorbuljak” za praznik bi se ubacio i po komad mesa. Druga “varijanta” tradicionalnog doručka “običnog Srbina” uključivala je hleb… mnogo hleba!

Cicvara

Za izradu ovog starog jela potrebna vam je voda, mleko, sir (ili kajmak), kukuruzno brašno i malo soli. Mleko i voda se prokuvaju, pa se u to doda sir i smesa se ostavi da ponovo prokuva. Onda se temperatura smanji i u to sipa kukuruzno brašno i sve se ostavi da se krčka na tihoj vatri oko 10-ak minuta.

Kada se pomene stari hleb većina prvo pomisli na proju i kukuruzni hleb. Istina je da su ova testa othranila Srbe, ali pre otkrića Amerike na ovim prostorima nije bilo kukuruza, pa se u srednjovekovnoj Srbiji hleb mesio od “sumješice” i “suražice” – mešavine pšenice, ječma i raži. U teškim (i gladnim) vremenima, jeo se i ovas koji je inače služio za ishrnu konja. Ispečen hleb se nikada nije bacao već se jeo po nekoliko dana, pa i nedelja.

Popara

Za poparu vam treba stari hleb, kajmak i sir, voda i so (neko stavlja i mleko). Posoljena voda se kuva dok ne proključa, pa se u nju doda mleko (ko stavlja) i stari hleb. Smesa se promeša i ostavi na tihoj vatri, pa kad hleb nabubri u to se doda sir i kajmak i sačeka se da se oni lepo istope.

Ko je imao stoku (a onda je već spadao u malo bogatiji sloj) za doručak je koristio mnogo mlečnih proizvoda. Osim mleka (kravljeg ili kozijeg) jele su se i prerađevine – sir i naravno, kajmak. Kajmak je inače jedan od retkih autohtono srpskih jela iako je sama reč turskog porekla. Pre dolaska ovih osvajača na naše prostore, Srbi su koristili drugi, mnogo stariji naziv – skorup.

Kačamak

Kačamak je tradicionalni srpski doručak za koji vam treba kukuruznog brašna, vode, soli, kajmaka i tvrdog sira. Voda se proključa i onda se u nju, na sredinu posude sipa kukuruzno brašno. Ne treba mešati već pustiti da se formira “osrtvo” od brašna u vodi. Zatim, tankom oklagijom ili varjačom smesa se izdubi na sredini kako bi se tu formirao otvor. Brašno se posoli po površini i sve se ostavi da vri oko 25 minuta.

Nakon toga, voda se odlije u drugi sud, a preostala smesa se snažno meša varjačom dok se ne ujednači. Izmešani kačamak poravnajte u loncu i vratite kratko na vatru. Kada smesa pođe naviše, sklonite sa šporeta i izručite testo na pripremljenu podlogu. Dok se kačamak hladi rastopite kajmak (ili eventualno maslac) i izdrobite sir u posebnu posudu. Jačim koncem secite tanke slojeve kačamaka i ređajte ih u činiju, prelivajte kajmakom i sirom dok ne potrošite sve. Poslednji sloj pospite sirom.

BONUS VIDEO:

hypetv.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner