Background adbanner
calendar

Subota 9. Avgust, 2025

aktuelno ikonica Aktuelno
MAKEDONIJA VEČERAS NE SPAVA! Aca Lukas UŽIVO, Strumica u transu! NEZABORAVNA NOĆ OSEĆATE SE HRONIČNO UMORNIM? Evo šta su DIGITALNI DETOKS VIKENDI – ove stvari treba raditi kako bi se REGENERISALI TRAMP OTKRIO VREME I MESTO SASTANKA SA PUTINOM! ISPLIVALA EKSPLICITNA FOTOGRADIJA ĐINE DŽINOVIĆ! Tračice joj pridržavaju dekolte, a ona zavodi pogledom RADA MANOJLOVIĆ IDE POD NOŽ?! Otkrila sve o plastičnoj operaciji: „Nos mi pravi krivinu ulevo“ ANA IVANOVIĆ U NEODOLJIVOM IZDANJU! Blista u haljini sa dubokim dekolteom i šlicevima, MUŠKARCIMA POPADALE VILICE (FOTO) Rifat Rifatović izgovorio sudbonosno „DA“ pred najbližima-Detalji intimne ceremonije osvanuli na mrežama LOPOVI POKRALI LABUBU LUTKE! Haos u Americi, provalnici odneli kolekciju vrednu 30.000 DOLARA ENA ČOLIĆ KUPILA NOVI STAN! Evo u kakvom LUKSUZU će ŽIVETI, ozbiljno se IZBAHATILA (FOTO) SMRŠALA 33 KILOGRAMA! Kristina Spalević se PREPOLOVILA, a sada otkrila kako je uspela liniju da dovede do savršenstva (FOTO) PRIZNANJE KOJE TERA SUZE NA OČI! Aneli Ahmić otkrila potresnu istinu o svojoj ćerki! HOROR KOD ZLATIBORA! Teška nesreća usporava saobraćaj, vozila mile OTKAKO SE RAZVELA, NE PRESTAJE DA PROVOCIRA! Marija Mikić pokazala šta krije ispod haljine Dve osobe umrle, osmoro hitno prebačeno u bolnicu: Nezapamćen slučaj trovanja hranom „NISAM KUĆNA ŽENA“ Melina bez dlake na jeziku nakon razvoda, a istina o njenom životu ŠOKIRA! ŠTA SE DEŠAVA S ĆERKOM NATAŠE BEKVALAC? Sedi pored bazena, ne podiže glavu, fanovi u neverici! (FOTO)

OVO SU 3 JELA KOJA SU STALNO DORUČKOVALI SREDNJEVEKOVNI SRBI

Objavio: RHT
12/08/2023 10:00 AM

Srbi su oduvek voleli dobro da pojedu i popiju, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života. Upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja su „malo za oči, mnogo za telo“.

Foto: Jürgen Sorges / akg-images / Profimedia

Doručak starih Srba obično se sastojao od supa i kaša od raži, ovsa i ječma. One su se pripremale na vodi ili eventualno sa malo mleka (ako se imalo). U njih su dodavane biljke kao začini mada, generalno, povrće nije bilo „na ceni”.

U ovaj „čorbuljak“ za praznik bi se ubacio i po komad mesa. Druga „varijanta“ tradicionalnog doručka „običnog Srbina“ uključivala je hleb… mnogo hleba!

Cicvara

Za izradu ovog starog jela potrebna vam je voda, mleko, sir (ili kajmak), kukuruzno brašno i malo soli. Mleko i voda se prokuvaju, pa se u to doda sir i smesa se ostavi da ponovo prokuva. Onda se temperatura smanji i u to sipa kukuruzno brašno i sve se ostavi da se krčka na tihoj vatri oko 10-ak minuta.

Kada se pomene stari hleb većina prvo pomisli na proju i kukuruzni hleb. Istina je da su ova testa othranila Srbe, ali pre otkrića Amerike na ovim prostorima nije bilo kukuruza, pa se u srednjovekovnoj Srbiji hleb mesio od „sumješice“ i „suražice“ – mešavine pšenice, ječma i raži. U teškim (i gladnim) vremenima, jeo se i ovas koji je inače služio za ishrnu konja. Ispečen hleb se nikada nije bacao već se jeo po nekoliko dana, pa i nedelja.

Popara

Za poparu vam treba stari hleb, kajmak i sir, voda i so (neko stavlja i mleko). Posoljena voda se kuva dok ne proključa, pa se u nju doda mleko (ko stavlja) i stari hleb. Smesa se promeša i ostavi na tihoj vatri, pa kad hleb nabubri u to se doda sir i kajmak i sačeka se da se oni lepo istope.

Ko je imao stoku (a onda je već spadao u malo bogatiji sloj) za doručak je koristio mnogo mlečnih proizvoda. Osim mleka (kravljeg ili kozijeg) jele su se i prerađevine – sir i naravno, kajmak. Kajmak je inače jedan od retkih autohtono srpskih jela iako je sama reč turskog porekla. Pre dolaska ovih osvajača na naše prostore, Srbi su koristili drugi, mnogo stariji naziv – skorup.

Kačamak

Kačamak je tradicionalni srpski doručak za koji vam treba kukuruznog brašna, vode, soli, kajmaka i tvrdog sira. Voda se proključa i onda se u nju, na sredinu posude sipa kukuruzno brašno. Ne treba mešati već pustiti da se formira „osrtvo“ od brašna u vodi. Zatim, tankom oklagijom ili varjačom smesa se izdubi na sredini kako bi se tu formirao otvor. Brašno se posoli po površini i sve se ostavi da vri oko 25 minuta.

Nakon toga, voda se odlije u drugi sud, a preostala smesa se snažno meša varjačom dok se ne ujednači. Izmešani kačamak poravnajte u loncu i vratite kratko na vatru. Kada smesa pođe naviše, sklonite sa šporeta i izručite testo na pripremljenu podlogu. Dok se kačamak hladi rastopite kajmak (ili eventualno maslac) i izdrobite sir u posebnu posudu. Jačim koncem secite tanke slojeve kačamaka i ređajte ih u činiju, prelivajte kajmakom i sirom dok ne potrošite sve. Poslednji sloj pospite sirom.

BONUS VIDEO:

hypetv.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner