Background adbanner
calendar

Subota 3. Avgust, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
KAKO JE MOGUĆE DA PTICE NE UDARI STRUJA DOK SEDE NA DALEKOVODIMA? SORAJA ŽIVI U STANU OD OSAM MILIONA EVRA! Ima 440 kvadrata, privatan park i šoping centar, velnes sobu, saunu EVO ŠTA ZNAČE TRAGOVI NA NOGAMA KADA SKINETE ČARAPE! Otkriveno šta to govori o vašem zdravlju, ovo nikako ne smete da ignorišete “UPLAĆENO MI JE 1.400.000 na račun da UĐEM U RIJALITI!” Aleksandar Požgaj BEZ CENZURE “Dokumenta mi još nisu vraćena!” (VIDEO) EVO KOJI SIMPTOM INFARKTA SVI IGNORIŠU! Ako osetite ovaj ukus u ustima, moramo obavezno posetiti lekara SRBIJA POBEDILA JUŽNI SUDAN! Jokić i Bogdanović zakazali četvrtfinale sa Australijom “NE KRIJEMO SE JER…” Ivan Marinković ne može više da ćuti, hitno se oglasio i priznao sve o novoj devojci! “MOJOJ ĆERKI JE DALA PREZIME DRUGOG ČOVEKA!?” Deni Boneštaj o bivšoj vanbračnoj supruzi! “Nikada nisam slao novac za ćerku!” TUGA! “IMALI SMO 3 SMRTNA SLUČAJA ZA GODINU DANA!” Deni Boneštaj u suzama: “Nikada neću zaboraviti njegovu smrt, pozdravio se sa svima i samo naslonio glavu i preminuo” EVO KOLIKO ČESTO TREBA DA PERETE BRUSHALTER! Ukoliko to ne radite, može se stvoriti ova bolest “VRATIM SE U SOBU, OPET ISTA PRIČA…” Potresno priznanje Dragane Mirković: “Sedim i plačem…” OPUSTILA SE, PREBACILA NOGU, A GRUDI KIPE NA SVE STRANE! Džehva nikad vrelija, pokazala čime raspolaže, nauljena mami na greh! (FOTO) DEVOJČICA sa 18 MESECI dobila PRVU MENSTRUACIJU, a sa PET GODINA RODILA SINA! Ko je Lina Medina, NAJMLAĐA MAJKA na svetu? SRBIJA POTOPILA FRANCUSKU I PROŠLA U ČETVRTFINALE OLIMPIJSKIH IGARA! Delfini plesali kao nekada MINISTAR DAČIĆ POSLAO JAKU PORUKU IZ LOZNICE: “Oluja” podsetnik na najveći egzodus Srba u Evropi posle Drugog svetskog rata! VESNU ZMIJANAC URNISALI ZBOG PROVIDNE HALJINE, ONA IM ODMAH ZAPUŠILA USTA: “Grudnjak me steže i guši” NASTAO HAOS!

EVO KO JE NASLEDIO DEDA ĐORĐA NA MESTU ČUVAR ZEJTINLIKA – PO OCU JE GRK, PO MAJCI SRBIN!

Objavio: RHT
03/07/2023 9:30 AM

Dobar dan. Ja sam Krstimir. Dobro nam došli”, tako goste, uz topao osmeh i čvrst stisak ruke, dočekuje novi čuvar Srpskog vojničkog groblja na Zeltinliku u Solunu. Nasledio je Đorđa Mihailovića kada je imao 94 godine, legendarnog čuvara, koji je, kako Krstimir Copas (Tzopas) kaže, rođen u čuvarskoj kućici na Zejtinliku, tu proveo detinjstvo, mladost i ceo život, a danas nas je nažalost i napustio.

Foto: Printscreen Youtube

“Deda Đorđa su izdale malo noge. Ali, dobro je. Drži se. Od nove godine sam ja ovde čuvar”, kaže Krstimir Copas, po ocu Grk, po majci Srbin. Na pitanje da li i njegovi preci leže na groblju, pa je tako dobio posao, on kaže da nema predaka na Zejtinliku, nego je to mesto dobio zahvaljujući poverenju koje je stekao.

“Ja sam već 30 godina u Solunu. Sarađivao sam kroz građevinsku firmu u kojoj sam radio sa našim konzulatom ovde, i stekao sam poverenje, tako da su mi ponudili da postanem čuvar”, priča Krstimir. Za one koji ne znaju, bilo je nekih peripetija oko toga ko će naslediti čika Đorđa, potomka prvog čuvara, njegovog dede Sava, Srbina iz Grblja kod Boke Kotorske. Savo je sakupio svoje mrtve drugove i saborce i čuvao ih do smrti 1928. godine. Sahranjen je na Zejtinliku, a nasledio ga je sin Đuro Mihailović, koji je tokom Drugog svetskog rata groblje sačuvao od pljačke nacista. Đuro je umro 1961. i sahranjen je uz oca na Zejtinliku, a dužnost čuvara groblja pripala je Đorđu, koji je o njemu brinuo i dočekivao putnike namernike u narednih 60 godina.

Foto: Printscreen Youtube

Više puta su mediji objavljivali da je Đorđe umro, a poslednji put 2017. godine. No, posle sedam meseci u bolnici, vratio se “hvala Bogu, opet da čuva groblje”. Tada je rekao da njega neće imati ko da nasledi, jer nema sina. Ima jednu ćerku, koja nema muške dece, ‘tako da će posle mene neko drugi jednog dana da bude tu’. Nekoliko godina je u igri bio njegov zamenik Predrag Nedeljković iz Kraljeva, ali pošto mu je krajem prošle godine istekao ugovor, nije mu produžen.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković napisao je 24. decembra prošle godine na Instagramu da će ‘država umeti da zaštiti našeg čestitog starinu Đorđa Mihailovića i naše vojničko groblje Zejtinlik od samovolje, bahatosti i nedoličnog ponašanja pojedinaca. Čuvari naše svetinje mogu da budu samo izvanredni ljudi, koji su moralno i na svaki drugi način dostojni veličine naših predaka na Solunskom frontu, a Predrag Nedeljković nije takva osoba’.

Foto: Printscreen Youtube

Novi naslednik, predusretljivi, ljubazni Krstimir priča posetiocima istorijat groblja i vodi ih u kosturnicu, gde počivaju ostaci 5.580 srpskih vojnika, stradalih na Solunskom frontu, koji se protezao od Orfanskog zaliva (severna Grčka) do Ohridskog jezera (današnja Severna Makedonija), u dužini od 450 kilometara.

hypetv.rs / pink.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner