Background adbanner
calendar

Utorak 8. Oktobar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
PROCURILI SKANDALOZNI RADOVI SOFIJE JANIĆIJEVIĆ! Raskrinkano njeno pravo lice, propašće u zemlju od stida kada sazna ANA RAJKOVIĆ STAVILA GRUDI U PRVI PLAN! Žena fudbalera se porodila pre mesec dana, pa sve šokirala majčinskim oblinama! Svi gledaju samo u ovo! (FOTO) “ANA JE DOŠLA PRE DARKA” Katarinina sestra otkrila detalje o pevačici, na proslavu pristigao i poznati fudbaler! PASOŠ NA VAŠEM TELEFONU! Uvode se nove digitalne isprave SKANDAL! MILJANA KULIĆ SUTRA PONOVO NAPUŠTA RIJALITI! Učesnik se izlanuo misleći da ga kamere ne snimaju “JAKO MI JE TEŠKO! U ŠOKU SAM!” Terzina majka javno progovorila o sinovljevoj preljubi, pa rekla ovo za trudnu Milicu! Zabolelo je saznanje da joj se unuka neće prezivati Terzić! MILICA OTPISALA TERZU?! Veličkovićeva odabrala novo ime za ćerkicu, pa sve objavila javno! Evo koje će prezime da nosi devojčica! POČINJE VELIKO SLAVLJE DARKA I KATARINE LAZIĆ ZBOG ROĐENJA ĆERKE! Majka Branka došla sa dečkom, a svi gledaju u ovu atraktivnu devojku! ŠOK! DARKOVA ŽENA POZIRALA NAGA! Ovo niko nije očekivao! CITY HYPE! Kaća Grujić odložila nastup zbog POPLAVA! Nina Prlja iskreno o ZATVORU! Mladen Sovilj o filmu “Stravično”! (VIDEO) MILJANI JE KONSTATOVANA VANMATERIČNA TRUDNOĆA! Saopštena vest o HITNOJ OPERACIJI! HYPE TV PROGRAM za SREDU 9. OKTOBAR! Ne propustite PIKANTERIJE iz emisije CITY HYPE STIGLA BEBA! Džejla Ramović podelila srećne vesti, čestitke se samo nižu! NOVI DETALJI IZ BOLNICE: Miljana Kulić STOPIRALA ABORTUS, a samo pre DVA DANA izjavila je OVO OD ZOLE NI TRAGA NI GLASA! Nakon što je Miljana odustala od kiretažE, ON NESTAO, javnost u šoku, niko ne zna šta se dešava s njim SOFIJA GLUMILA SVETICU, PA ISPALA LJUBAVNICA! Razotkrivene njene laži! Od ovoga neće moći da se opere! U sve umešan i Gastoz! (FOTO)

Retinol: Snažan saveznik u nezi kože, delotvoran protiv akni i ožiljaka

Objavio: RHT
21/05/2023 9:45 AM

Retinol, prirodni derivat vitamina A, jedan je od ključnih sastojaka u tretmanima za negu kože.

Foto: Pinterest

Pored svoje široko poznate uloge u kremama protiv starenja, retinol se takođe pokazao efikasnim u lečenju akni i smanjenju ožiljaka koji su posledica akni, prenosi Newsbeast.

Ovaj popularni sastojak se često koristi u serumima, anti-age kremama i noćnim kremama. Njegovo delovanje na kožu ima nekoliko ključnih aspekata.

Na površini kože, retinol ima efekat pilinga, uklanjajući nečistoće, mrtve ćelije kože i višak sebuma iz pora, čime se smanjuje pojava bubuljica.

Takođe, retinol prodire duboko u kožu, za razliku od mnogih drugih tretmana za akne. Ova supstanca dospeva do dermisa, središnjeg sloja kože, gde podstiče proizvodnju kolagena i elastina.

Ova dva jedinjenja zajednički deluju na smanjenje pojave akni, smanjujući vidljivost pora i ožiljaka tokom vremena.

Koja doza retinola je najefikasnija za lečenje akni?

Komercijalni proizvodi sa retinolom obično sadrže koncentraciju između 0,25% i 1,5%. Međutim, optimalna doza zavisi od tipa kože.

Ako imate osetljivu kožu, preporučuje se početi sa nižom koncentracijom retinola. Ukoliko neželjeni efekti izostanu, dozu možete postepeno povećavati. Takođe, važno je napomenuti da proizvodi koji sadrže retinol za anti-ageing negu kože možda nisu namenjeni specifično za lečenje akni. Potrebno je izbegavati sastojke koji mogu pogoršati stanje akni, kao što su parfemi i ulja.

Kako pravilno koristiti retinol u borbi protiv akni?

Prilikom upotrebe proizvoda sa retinolom, važno je pažljivo pratiti uputstva na pakovanju. U početku, moguće je iskusiti blago crvenilo ili iritaciju kože dok se ona navikava na retinol. Preporučuje se da retinol postepeno uvrstite u svoju rutinu nege kože, počevši sa jednim nanošenjem nedeljno.

Ukoliko ne primetite neželjene reakcije, možete ga koristiti češće. Da biste umanjili rizik od iritacije, pre nanošenja retinola operite lice i sačekajte pola sata.

Retinol je najbolje nanositi uveče, jer može povećati osetljivost kože na sunce. Kada izlazite napolje, obavezno koristite kremu za sunčanje kako biste zaštitili lice.

Takođe, imajte na umu da nije neophodno svakodnevno koristiti retinol da biste postigli efekte u lečenju akni. Dva do tri puta nedeljno može biti dovoljno. Ipak, preporučuje se nastaviti korišćenje čak i nakon što primetite poboljšanje u vezi sa aknama.

Da li postoje neželjeni efekti?

Iako je retinol prirodni oblik vitamina A, to ne znači da ne može izazvati neželjene efekte. Mogući neželjeni efekti uključuju suvoću, iritaciju, svrab, perutanje, crvenilo, kao i povećanu osetljivost na sunce.

Veća je verovatnoća da će se ovi efekti javiti na licu kada prvi put počnete koristiti retinol. Obično će nestati nakon nekoliko nedelja, kako se koža navikne na proizvod. Ukoliko neželjeni efekti potraju, preporučuje se prelazak na proizvod sa manjim procentom retinola.

BONUS VIDEO:

(Hypetv.rs/Ona.Telegraf.rs)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner